Hisseli tapu ile kredi konusu iki taraflı bir konu olarak ifade edilebilir.
İçindekiler
İpotekli kredilerde gayrimenkul tapuları sıklıkla kullanılmaktadır fakat tapuda hisse olduğunda süreç daha farklı işleyebilir.
Hisseli tapular için talep edilen kredi çoğu banka tarafından onaylanmaz. Bankalardan hisseli tapu ile kredi almak isteyen kullanıcıların birtakım şartları yerine getirmesi gerekir. Bu şartlar bankadan bankaya farklılık gösterir. Fakat genel olarak tapudaki hisse ibaresinin tamamen kaldırılması, tek hisse haline getirilmesi gibi bazı benzer talepler bulunur. Talep edilen işlemlerden sonra gayrimenkul niteliği taşıyacak yerin ipoteği tek bir kişiye yani kredi talep eden kişiye geçer. Banka şartlarının yerine getirilmesi ile tapu ipotek edilir ve kredi kullandırılır.
Bankalar hisseli tapuya kredi verme konusunda bazı şartlar koyar. Bu durum sonucunda kredi alacak kişinin tapusunun hisse durumu gibi pek çok parametre incelenir. Tapu evraklarının alt kısmında hissenin yüzdelik değeri görülmektedir. Bu değer “1/100, 1/16, 1/8” ve benzeri şekillerde yazılmaktadır. Bazı durumlarda bu değer tapunun arka sayfasında da yer alabilmektedir. Bu detaylar doğrultusunda başvuruyu değerlendiren bankalar çoğu zaman ret cevabı verir ama hisseli tapuya kredi çekmeyi mümkün kılan yöntemler de vardır.
Bankaya kredi başvurusu yapıldığında, kredinin kullandırılması için bir teminat talep edilebilir. Kefil yöntemi eskisi kadar kullanılmamakla birlikte ipotek daha yaygındır. İpotek işlemi ise genellikle gayrimenkullere uygulanır. İpoteğe uygun bir tapu bulunması gerekir fakat bu tapu hisseli ise kredi onaylanmayabilir.
Hisseli bir tapunun kredi teminatı olarak gösterilmesini pek çok banka kabul etmez. Bunun sebebi hisseli tapunun birden fazla kişiye ait olmasıdır. Bankadan çekilecek kredide, teminat olarak gösterilecek olan tapunun tamamen kişiye ait olması gerekir. Hisseli tapuya sahip kişilerin kredilerinin onay prosedürleri bankadan bankaya farklılıklar gösterebilir.
Hisseli bir tapunun ipoteği ile kredi çekecekseniz ve “Hangi banka ne kadar kredi veriyor?” diye soruyorsanız HangiKredi’de aradığınız cevabı bulabilirsiniz.
Bankaların kendi içlerinde farklı farklı değerlendirme kriterleri bulunmaktadır. Ancak hisseli tapu konusunda bankalar, genellikle aynı politikayı izlemektedir. Bankalar tarafından belirlenen şartların yerine getirilmesi ile kredi almak mümkündür. Şartlara uygun bir hisseli tapu, bankaya teminat olarak sunulabilir. Söz konusu şartlardan bazıları şöyledir:
Kredi alımlarında yürütülecek olan tapu işlem süreci hakkında genel bilgiyi HangiKredi’den alabilirsiniz.
Hisseli tapulara normal şartlarda hiçbir banka kredi vermezken bazı bankalar, belirli şartlar dahilinde kredi kullandırır. Üzerinde birkaç resmî işlem yapılması ile birlikte tapu, kredi çekmeye uygun hâle gelir. Bu uygunluktaki bir tapu ile pek çok bankadan kredi çekebilmek mümkündür. Fakat kredi başvuruları değerlendirilirken tek kriter bu olmadığı için tapu uygun olsa bile başvuru reddedilebilir. Bununla birlikte bankalar dönemsel olarak şartlarını güncelleyebilir ve hisseli tapuya kredi vermeyen bir banka sonraki dönemlerde bu tip bir başvuruya onay verebilir.
Bankaların belirli kredi kullandırma şartları vardır. Hisseli tapu olup olması fark etmeksizin öncelikle bu şartların karşılanması gerekir. Şartlar ve prosedürler bankadan bankaya farklılık gösterebileceği için hisseli tapu ile kredi kullanabilecek kişiler de değişkenlik gösterir. En önemli şart kredi başvurusu yapan tüketicinin adının tapuda da yer almasıdır. Krediyi kullanmak isteyen tüketiciler için sunulan şartlardan bazıları şöyledir:
Hisseli tapu ile kredi çekmek, çoğu zaman avantajlı bir uygulamadır. Çünkü normal şartlarda reddedilebilecek bir başvuru gayrimenkul ipoteği ile onaylanır. Dolayısıyla hisseli tapu kredi almayı kolaylaştırır ve kefil gibi riskli işlemlerin gerekliliğini ortadan kaldırır. Fakat bu yöntemin avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır.
Krediler nakit ihtiyaçları için önemli avantajlar sağlasa da ödenmedikleri takdirde ciddi dezavantajlar doğururlar. Aynı durum hisseli tapuya alınan krediler için de geçerlidir. Ödemelerin gecikmesi ve yasal sürecin başlaması ile birlikte krediye konu olan tapuya ait gayrimenkule banka tarafından el konulur. Tanınan süre içinde ödeme gerçekleşmezse banka, alacağını tahsil etmek için gayrimenkulü satar.
Borcunuzu geç ödeseniz dahi gayrimenkule el konmasını önleyebilirsiniz. Önemli olan bu gecikmenin 90 günü geçmemesi. Her geçen gün için borcunuza faiz eklenir fakat belirlenen bu süreyi aşmadığınız sürece yasal işlem başlamaz. Geç ödeme yaptığınızda borcunuza gecikme faizi eklenir ve ödemeniz gereken tutar artış gösterir.
Tüm kredilerde olduğu gibi hisseli tapu ile çekilen kredilerde de vade süresi bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Tapu ipoteği ile kullanılacak krediler nitelikli finansman kredisi olması durumunda 36 ay, ticari nitelikli olması durumunda ise 60 ay vade ile verilir. Hisseli tapu ile konut kredisi çekileceğinde bankalar genellikle 120 aydan 240 aya kadar vade seçeneği sunar.
Tüm kredili ürünlerde olduğu gibi tapu ipotekli kredi için de şartlar, ilgili banka tarafından belirlenir. Bankalar yasal sınırlamalar dahilinde bazı şartlar belirler. Bu şartlar zaman zaman değişebilir. Ayrıca her tüketici grubuna farklı şartların sunulması da söz konusudur. Dolayısıyla başvuru yapmadan önce tercih edilecek bankanın ne gibi talepler sunduğu hakkında bilgi edinmek önemlidir. Hisseli tapunun dahil edildiği kredilerde bankaların aradığı şartlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.