hangikredi.com

Hisse Senedi Kredisi Nedir? Avantajları Nelerdir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 25.08.2022 Güncelleme Tarihi: 28.11.2023

Borsada yatırım yapmak denildiğinde akla ilk olarak gelen hisse senedi, halka açık şirketlerin eşit paya bölünmüş sermayelerinin bir kısmıdır.

Hisse Senedi Kredisi Nedir? Avantajları Nelerdir?
Bu kıymetli evrak, herhangi bir şirketin tüm ortaklarının paylarını göstermek adına verilir.

Hisse senetleri ile ilgili tüm yasal düzenlemeler ise Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu'nda mevcuttur. Hisse senedi almak için internet bankacılığına giriş yapabilirsiniz. Dilerseniz bankanızda bulunan varlık portföyünü teminat göstererek hisse senedi kredisi de alabilirsiniz.

Hisse Senedi Kredisi Nedir?

Hisse senedi ile işlem yapan pek çok kişi, “Hisse senedi kredisi nedir?” sorusunun cevabını merak eder. Hisse senedi kredisi, banka hesabınızda bulunan portföy ya da varlıkların teminata alınarak ilave işlem limitinin tanımlanması şeklinde özetlenebilir.

Bu kredi türü sayesinde hisse senedi alım ve satım işlemlerine devam edebilirsiniz. Verilen kredinin minimum ve maksimum limiti, kredi almak istediğiniz bankanın kuralları çerçevesinde size özel olarak belirlenir. Aynı zamanda portföy büyüklüğü ve hisse senetlerinin miktarı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Limit artırım talepleri için Kredi / Açığa Satış Limit Artırım Sözleşmesinin imzalanması gerekir. İmzalanan belgeyi bankanızın en yakın şubesine teslim edebilirsiniz. Limit artırım talebinin sonucu uzman kişilerce incelenerek en yakın zamanda tarafınıza iletilir.

Nasıl Hisse Senedi Kredisi Alınır?

Hisse senedi kredisinin tanımını yaptıktan sonra “Hisse senedi kredisi nasıl alınır?” sorusunu cevaplamak gerekir. Bu kredi türü sayesinde hisse senedi alım ve satım işlemlerinize devam edebilir, portföyünüzü genişletebilirsiniz. Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte insan hayatını kolaylaştıran bazı yenilikler yapılır. Hisse senedi kredisi başvurusunu evinizin konforunda rahatça yapabilirsiniz. Bunun için kullanıcılar, tercih ettikleri bankanın web sitesi üzerinden online işlemler ya da mobil bankacılığa giriş yapabilir. Örneğin; İş Bankası hisse senedi kredisi almak isteyenler, İşCep üzerinden sırasıyla Yatırım - Hisse Senedi - Kredili İşlemler - Başvuru adımlarını takip edebilir. Her banka, kendi belirlediği kurallar doğrultusunda başvuru belgelerini inceleyerek kabul ya da ret cevabı verir. 

Hisse senedi, en yaygın yatırım araçlarından bir tanesidir. Doğru alım ve satım işlemlerinde ciddi kazançlar getirir. Hisse senedi almak için öncelikle yatırım hesabı açmanız gerekir. Borsa hakkında yeterli bilgiler edindikten sonra banka ya da aracı kurumlara başvuru yapabilirsiniz. Açmış olduğunuz yatırım hesabına belirli bir miktar para yatırabilir, portföyünüzü oluşturabilirsiniz. Son adımda ise bankanın sunduğu seçenekleri değerlendirerek hisse senedi alım ve satım işlemlerine başlayabilirsiniz. “Hisse Senedi Nasıl Alınır?” başlıklı içeriğimizi okuyarak bu konuyla ilgili çok daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz. 

Hisse Senedi Kredisi Alabilmek için Hangi Şartlar Geçerlidir?

Hisse senedi kredisi almak için belirli şartlar gerekir. Bu şartları karşılayan kişiler, kısa süre içerisinde hisse senedi teminatlı kredi kullanmaya başlayabilir. Hisse senedi kredisi almak için kişinin; yatırım hesabının, portföyünde hisse senedinin ve/veya nakit parasının olması gerekir. Bankanın en yakın şubesine kimliğinizle birlikte giderek sözleşme imzalayabilirsiniz. Yapılan başvuru, banka tarafından değerlendirilir. Olumlu sonuç neticesinde, bankadan bankaya farklılık gösteren bir alt limit belirlenir. Kredi limitini artırmak isteyen kişiler, bankanın hazırladığı ek sözleşmeyi imzalar. 

Hisse Senedi Kredisi Nedir? Avantajları Nelerdir?
Hisse senedi kredisi nedir?

Limitler, tercih edilen bankaya göre çeşitlilik gösterebilir. Örneğin; Garanti Bankası, sahip olunan varlıklar ya da portföyde bulunan hisse senetlerinin toplam değerinin %100'üne kadar kredi limiti tanımlar. Daha basit şekilde anlatmak gerekirse 100.000 TL tutarında vadesiz mevduatı olan bir kişiye verilen maksimum kredi miktarı, 100.000 TL olacaktır. Garanti BBVA hisse senedi alınmak istenirse 100.000 TL mevduat karşılığında 190.000 TL'lik emir girişi yapılabilir. 

Hisse Senedi Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Hisse senedi kredisi hesaplama işlemi, bankaların belirlemiş olduğu kriterlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra sahip olduğunuz varlık ve portföyler de verilecek kredinin belirlenmesinde büyük bir rol oynar. Bankalar, kredili alım işlemlerinin başlangıcında en az %50 oranında öz kaynak bulundurma zorunluluğuna sahiptir. Devamında ise bu oran %35'e düşer. Bu kriter, SPK mevzuatında yer alır. Öz kaynak oranının %35 altına düşmesi hâlinde kredi borcunuzu azaltacak şekilde işlem yapmanız gerekir. Öz kaynak tamamlanıncaya kadar alım emirleri, geçici bir süreliğine durdurulur. Bu tamamlama işlemi yapılmadığı takdirde bankalar %50 başlangıç oranına tamamlanacak şekilde satış yapma yetkisine sahip olur.

Hisse Senedi Kredisi Faiz Oranları Nasıldır?

Kredi faiz oranları, bankalar tarafından belirlenmiş olup yıldan yıla değişiklik gösterebilir. Örneğin; Garanti BBVA'nın güncel faiz oranı 2.75 iken İş Bankası'nda bu durum daha farklı olabilir. Faiz tutarına KKDF ve BSMV de ilave edilir. Hisse senedi kredisi faiz oranları için bankanızın size en yakın şubesine gidebilir ya da müşteri hizmetlerinden bilgi alabilirsiniz. 

Hangi Bankalar Hisse Senedi Kredisi Verir?

Hisse senedi kredisi, kullanıcılara çeşitli avantajlar sunar. Bu özel kredi türü sayesinde hisse senedi portföyünüzü büyütebilirsiniz. Çeşitli bankalar aracılığı ile hisse senedi kredisine başvurmak mümkündür. Hisse senedi kredisi veren bankaları aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz;

Hisse Senedi Kredisi Veren Bankalar

Garanti BBVA
QNB Finansbank
Yapı Kredi
Türkiye İş Bankası
Ziraat Bankası

Bankaların başvuru şartları ve faiz oranları yıldan yıla değişiklik gösterebilir. Doğru bilgi için bankanızın müşteri hizmetleri ile iletişime geçebilir, aklınızdaki soru işaretlerine cevap bulabilirsiniz.

Hisse senedi kredisinin yanı sıra tercih edebileceğiniz pek çok kredi çeşidi bulunur. İhtiyaç kredisi, nakit ihtiyacınızı karşılayan ve uzun vadeli geri ödeme planı sunan bir finansman aracıdır. Eğitim, tatil, giyim, gıda ve seyahat gibi harcamalar için ihtiyaç kredisi çekebilirsiniz. Kredinin faiz oranları, bankadan bankaya çeşitlilik gösterir. Bu nedenle ihtiyaç kredisi veren tüm bankaları incelemeli ve bütçenize uygun bir ödeme planı oluşturmalısınız. Tercih edebileceğiniz bankalar aşağıdaki gibidir;

İhtiyaç kredisi çekmek isteyenler, bazı kriterlere dikkat etmelidir. Öncelikle kredi çekecek kişinin 18 yaşını doldurması gerekir. Bunun yanı sıra belgeleyebileceğiniz bir geliriniz olmalıdır. Düzenli geliri olmayan kişilerin kredi başvurusu onaylanmayacaktır. Bankalar, ihtiyaç kredisi verirken sigorta girişine de önem verir. Sigorta girişinin en az üç aylık olması büyük önem taşır. Son olarak, başvuru şartlarını yerine getiren kişilerin kredi notuna bakılır. Kredi notunuz ne kadar yüksekse başvurunuzun onaylanma ihtimali de o denli yüksek olur.

Hisse Senedi Kredisi Almanın Avantajları Nelerdir?

Hisse senedi, borsada en çok işlem gören yatırım araçlarından bir tanesidir. Pek çok kişi, yatırımlarını büyütmek amacı ile hisse senedi satın alır. Hisse senetleri hem şirket hem de yatırımcılar için büyük önem arz eder. Şirketin büyümesine katkı sağlayan yatırımcılar, pek çok özel hakka da sahip olur. Hisse senedi satın alan kişi, söz konusu şirketin kâr payı ve oy hakkına katılma gibi çeşitli ayrıcalıklarından faydalanabilir. Hisse senedinin bu denli tercih edilmesi kredisinin de büyük bir öneme sahip olduğunu gösterir. Hisse senedi kredisi alarak portföyünüzü genişletebilir, yatırımlarınızı büyütebilirsiniz. 

Hisse Senedi Kredisi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hisse senedi kredisi alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Bunlardan bir tanesi de kredi faiz oranlarıdır. Bütçenize en uygun faiz oranlarını sunan bankalara göz atabilir, kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Kredili alım işlemlerinde öz kaynak oranına da dikkat etmeniz gerekir. Bu oran başlangıçta %50, devamında ise %35 olarak belirlenir. Hangikredi üzerinden kredi işlemleri hakkında bilgi alabilirsiniz. “Kredi Çekme Şartları Nelerdir?” ve “Hisseli Tapuya Kredi Çıkar mı?” gibi pek çok bilgiye web sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
 

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?