Tasarruflarınızı nasıl değerlendirebileceğiniz hakkında aklınızda soru işaretleri varsa, risksiz ve güvenilir yöntemlere yönelmeniz daha doğru olur.
İçindekiler
Gümüş, simgesi Ag ve atom numarası 47 olan, parlak beyaz bir metaldir. Yüksek iletkenlik özelliğine sahip olduğundan elektronik ve iletken malzemelerde, mücevherat yapımında, fotoğrafçılık, para birimi ve çeşitli sanayi uygulamalarında kullanılır. Gümüş, doğada serbest halde (natif gümüş) ve çeşitli minerallerin içinde bulunabilir. Ayrıca, antimikrobiyal özellikleri nedeniyle tıbbi uygulamalarda da kullanılır.
Gümüşün ağırlık birimi olarak ifade edilmesidir. Yatırımcılar ve tüketiciler genellikle gümüşü gram cinsinden satın alır ve satarlar. Gümüşün fiyatı, uluslararası piyasalardaki arz ve talebe göre değişiklik gösterir ve genellikle ons cinsinden belirlendikten sonra gram cinsine çevrilir.
Gümüşün uluslararası piyasalarda işlem gördüğü birimdir. 1 ons gümüş, yaklaşık 28.35 gram gümüşe eşittir. Gümüş fiyatları, genellikle Amerikan doları üzerinden ons cinsinden ifade edilir. Yatırımcılar, gümüşün ons fiyatındaki değişiklikleri takip ederek gümüş piyasasındaki trendleri ve yatırım fırsatlarını değerlendirir. Gümüş ons fiyatı, ekonomik belirsizlik dönemlerinde veya enflasyon beklentileri arttığında genellikle yükselme eğilimindedir, çünkü yatırımcılar değerini koruyabilecek güvenli liman varlıklarına yönelirler.
Gümüş hesabı bankalar tarafından tüketicilere sunulan bir vadesiz mevduat hesabı çeşididir. Altın hesabı ile benzer bir mantıkla çalışır ve sizin gümüş üzerinden yatırım yapmanıza olanak tanır. Hem birikim yapıp hem de birikimlerini değerlendirmek isteyenler için son derece kullanışlı bir araçtır. Değerli bir maden olan gümüşün fiyatları her zaman dalgalanma yaşar ve bu dalgalanmalar sayesinde hesap üzerinden kazanç sağlamak da mümkün olur. Bunun dışında bir faiz getirisi söz konusu değildir.
Gümüş hesapları, mevduat sahiplerinin dijital ortamda, anlık olarak, TL ya da dolar, euro, sterlin gibi dövizler ile gümüş alım - satımı yapabildiği hesaplardır. Alım - satım işleminin anlık olarak mümkün olması, hesabın en önemli avantajlarından biridir. Ayrıca bu süreçte fiziksel olarak gümüşe ihtiyaç duyulmaz. Bazı bankalar, talep edilmesi hâlinde fiziksel gümüş teslimi de yapar. Gümüş hesapları, vadesiz mevduat hesabı olarak açılır. Yani alım - satım yapabilmek için herhangi bir vade beklemeye gerek yoktur.
Gümüş hesabı açmak, normal bir mevduat hesabı açmak kadar kolay bir işlemdir. Üstelik bu hesaplar dijital bankacılık işlemleri aracılığı ile de açılabilir. Hesap açmak için bankanın mobil uygulamasını, internet şubesini ya da fiziksel şubesini tercih edebilirsiniz.
Alım ve satım işlemleri sırasında gümüşün değeri, gramı üzerinden hesaplanır. Yani ödenecek ya da alınacak para, kaç gram gümüşün işlem gördüğü ile ilgilidir. Gram gümüş ise İAR (İstanbul Altın Rafinerisi) tarafından piyasaya külçe şeklinde verilmiş olan, gram cinsi üzerinden alınıp satılabilen ve 31.10 gramı 1 ons eden değerli madendir. Bu nedenle bazı bankalarda bu hesaplar, gram gümüş hesabı olarak adlandırılır.
Gram gümüş yatırım kuruluşlarından ya da bankalardan alınabilir. Yatırım ve birikim amacı ile alınacaksa, bankada bulunan gümüş hesabı üzerinden dijital olarak da alınabilir. Fiziksel temini için bankaya önceden haber verilmesi gerekir ve ancak bankanın belirlediği bir tarihte teslim alınabilir. Dolayısıyla dijital kanallar daha pratiktir.
Daha detaylı bilgi için “Gümüş İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Gümüş, adı sürekli altın ile birlikte anılan değerli bir madendir. Fiyatı genellikle altından daha düşük olsa da sürekli dalgalanmalar yaşar. Dolayısıyla her zaman aynı fiyatta olması beklenemez. Bu dalgalanma, yatırımcıların da odağındadır ve bir kazanç kaynağıdır. Ayrıca altın ve gümüş arasında, fiyat konusunda da bir ilişki vardır. Gümüş fiyatlarını etkileyen unsurlardan bazıları ise şu şekilde sıralanabilir:
Gümüş mevduat hesabı açmak, fiziksel olarak gidip gümüş almaktan çok daha avantajlıdır. Bu nedenle yatırımcılar çoğunlukla banka hesaplarına yönelmiş durumdadır. Gümüş hesapları ile elde edebileceğiniz avantajlara şöyle örnekler verilebilir:
Gümüş hesabı açarken, öncelikle seçeceğiniz bankaya dikkat etmelisiniz. Çalıştığınız bankanın bu konuda tüm ihtiyaçlarınıza cevap verebilmesi gerekir. Örneğin gümüşe fiziki olarak da ihtiyaç duyacağınızı düşünüyorsanız, fiziki gümüş teslimi yapan bankalardan birini seçmelisiniz. Bunun yanında eğer TL dışında bir yabancı para ile işlem yapmak istiyorsanız döviz karşılığı gümüş satan bankalar sizin için daha ideal olur.
Gümüş hesapları ile ilgili işlem saatlerine de dikkat etmeniz önemlidir. Çünkü bu hesaplarda genellikle 09.00 - 17.30 saatleri arasında gün içi, 17.30 - 09.00 saatleri arasında tatil bazlı kurlar üzerinden işlem yapılır. Güncel kurlardan faydalanmak için gün içinde işlem yapma konusunda dikkatli olmalısınız.
Gümüş, bazı yönleri ile diğer yatırım araçları arasında daha avantajlı bir konumdadır. Bu avantajı sağlayan en önemli unsur, gümüşün düşük maliyetli bir yatırım aracı olmasıdır. Kazanç sağlayacak kadar altın alabilmek için esnek bir bütçe gerekirken gümüşte bu engel yoktur. Eğer düşük bütçeli bir yatırımcı profiline sahipseniz, sizin için en ideal yatırım aracı gümüş olabilir.
Gümüş fiyatlarının geniş aralıklarla dalgalanmıyor oluşu da yatırımcıların avantaj olarak gördüğü bir detaydır. Bu özelliği ile uzun vadede astronomik kazançlar getirmese de olası risklerde kayıp oranı da düşük olur.
Gümüş hesabı TEB, Denizbank, Türkiye Finans gibi pek çok bankada bulunabilir. Fakat bankalar arasında yaygın bir hesap türü olmadığı için gram gümüş hesabı olan bankaların sayısı, diğer hesaplara göre daha azdır. Gümüş hesabı olan bankalardan bazıları aşağıdaki gibidir;
HangiKredi canlı gümüş fiyatları sayfasından anlık fiyat değişimleri takip edebilir ve yatırımlarınız için fikir edinebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.