Altın, geçmişten bugüne en sık tercih edilen kıymetli madenlerden biridir.
İçindekiler
Altının değeri, saflık derecesi ve gramaj gibi kriterlere göre belirlenir. Gram altın, bu kıymetli madenin ağırlığını ifade eder. 0,5 gr, 1 gr, 10 gr, 50 gr ve 100 gr gibi gram altın çeşitleri bulunur. Ağırlık arttıkça altının fiyatı da yükselir. Tabii bu fiyatta altının saflık düzeyi de belirleyici olur. Altının en saf hâli olan 24 ayarda fiyatlar daha yüksektir. Farklı gramajlarda ve ayarlarda imal edilen altınlar, yatırım amaçlı olarak sıklıkla tercih edilir. Bütçeye göre alım satım fırsatı verdiği için yatırımcılar tarafından yoğun ilgi görür.
Ekonomik koşulları meydana getiren diğer enstrümanlar gibi altın fiyatları da küresel piyasalardan etkilenir. Uluslararası finansal kuruluşlar, bu fiyatlarda belirleyici rol oynar. Bunların başında elbette para politikalarıyla küresel piyasalara yön veren Federal Reserve (FED) gelir. Yatırımcılar, faiz oranları yükseldiğinde sermayesini mevduatlara yönlendirir. Düşük faiz durumunda ise emtia piyasalarını* ve borsaları tercih eder. Bir diğer ifadeyle, sermayesini altın alarak değerlendirir. Altın talebindeki artış, fiyatlardaki yükselmeyi beraberinde getirir. Gram altın fiyatını etkileyen diğer faktörleri aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.
Faktörler | Gram Altın Fiyatına Etkileri |
---|---|
Amerikan doları | ABD doları ve altın fiyatları arasında zıt yönlü bir ilişki bulunur. Yani dolar yükseldikçe altın değer kaybeder. Fakat bu ters korelasyona istisna oluşturan durumlar da bulunur. |
Enflasyon oranı | Enflasyon, fiyatlar genel seviyesindeki sürekli artıştır. Para arzındaki genişlemeyi ifade eder. Enflasyonda ekonomi hareketlendiği için altın gibi yatırım varlıkları da değer kazanır. |
Ekonomik belirsizlikler | Altın, belirsizlik dönemlerinde sıklıkla tercih edilen bir tasarruf aracıdır. Değer kaybını önlediği için güvenilir bir yatırım yöntemi olarak görülür. Finansal istikrarın bozulduğu dönemlerde altın talebi ve buna bağlı olarak fiyatlar artar. |
Para arzı | Merkez bankaları, ekonomideki durgunluğu gidermek için para arzını genişletir. Buna yönelik faiz oranı düşürme gibi politikalar izler. Düşük faiz oranı, yatırımcıları altın gibi farklı tasarruf kanallarına yönlendirir. |
Gram altın fiyatlarında devlet rezervleri de belirleyicidir. Merkez bankaları, kâğıt para ve altın gibi varlıkları rezerv olarak tutar. Bu varlıkları, ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemlerde kullanır. Devletin finansal güvence olarak tuttuğu rezervlerin artması, piyasadaki altın miktarının azalması anlamına gelir. Özetle, piyasadaki altın talebi arzdan fazla olduğu için fiyatlar yükselir.
Altın almak, sermayesini yatırım yaparak değerlendirmek isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilir. Enflasyon gibi ekonomik dalgalanmalara karşı önlem alma şansı verir. Böylece varlıkların değerini korumayı mümkün hâle getirir. Ancak sermayenizin değerini korumak için hangi altın türüne yatırım yapacağınıza doğru karar vermelisiniz. Gram altında işçilik maliyeti yoktur. Bu sayede alım satım fiyatları arasında yüksek farklar oluşmaz. Düşük riskli yatırım araçları arasında olan gram altının diğer avantajları şunlardır:
Gram altın avantajları arasında likit bir varlık olması da yer alır. Likidite, varlığın nakde kolay dönüştürülebilir olmasıdır. Nakit paraya ihtiyaç duyduğunuz anlarda sahip olduğunuz gram altınları farklı yöntemlerle satabilirsiniz. Böylece finansal desteğe ulaşmak için uzun süre beklemenize gerek kalmaz.
Gram altın alırken göz önünde bulundurmanız gereken birden fazla husus bulunur. Güvenilir satış yerlerini tercih etmeniz önemlidir. Öte yandan, altının üzerindeki bazı detaylara dikkat etmeniz de gerekir. Gerçek altınlarda Türk Standartları Enstitüsü tarafından verilen damga yer alır. Ayrıca üretici firmanın sertifikasına dair bilgiler de bulunur. Bu detayları gözeterek gram altın alım satım süreçlerinde yaşanması muhtemel sorunları önleyebilirsiniz.
Gram altını alırken ya da satarken fiyat farklarına rastlanır. Fiyat farkına neden olan bazı faktörler vardır. Altının üretim tarihi, bu durumun başlıca sebepleri arasındadır. Önceki yıllarda üretilen eski tarihli gram altınlar, yenilere kıyasla daha düşük fiyatlarla işlem görür. Ancak bu farkın çok yüksek olmadığını belirtelim. Diğer yandan gram altını alma veya satma yöntemi de fiyatı belirler. Kuyumcular arasında fiyat değişimlerine rastlanır. Ayrıca gram altını bankadan aldığınızda da farklı rakamlarla karşılaşabilirsiniz.
Sahtecilik riskinden kaçınmak için gram altının özelliklerini detaylıca incelemelisiniz. Bu bağlamda TSE ibaresi, üretici bilgisi, fatura ve fiş gibi tüm ayrıntılara dikkat etmeniz gerekir. Herhangi bir sorunla karşılaşmamak için altını satın aldığınız yere de özen göstermelisiniz. Kuyumculardan ve bankalardan güvenli şekilde gram altın satın alabilirsiniz.
Kuyumcular ve bankalar, gram altın alım satımında tercih edebileceğiniz başlıca yerlerdir. Yaşadığınız yerde ya da sizin en yakın konumdaki kuyumcudan fiziki altın satın alabilirsiniz. Bankalar, bu işlemi online olarak gerçekleştirme şansı verir. Bu sayede yerinizden kalkmadan istediğiniz miktarda gram altın alabilir ya da satabilirsiniz. Bankaların bu süreçteki bir diğer rolü de gram altınları saklama imkânı tanımasıdır. Dilediğiniz bankada vadesiz ya da vadeli altın hesabı açarak sermayenizi güvende tutabilirsiniz.
Gram altın yatırımı yapmak istiyorsanız en doğru alım satım zamanlarını bilmelisiniz. Altın piyasasında fiyatlar, saat 09.30’dan sonra açıklanır. 11.30 ile 12.00 saatleri arasında altın fiyatlarında durgunluk olur. Uzmanlar, altın satın almak için bu zaman diliminin ideal olduğunu ifade eder. Diğer yandan dönemler itibarıyla da uygun tarihlere dikkat etmelisiniz. Altın fiyatlarının düşmesi, yatırımcılar için alım fırsatı oluşturur. Artış dönemleri ise satıştan kâr etmenizi sağlar. Altın piyasalarını düzenli olarak takip ederek bu avantajlardan yararlanabilirsiniz.
Kıymetli maden işlemlerinden binde 2 oranında Kambiyo Vergisi alınır. Bu madenler arasında gram altın da yer alır. Ancak burada fiziki teslim şartı aranır. Kambiyo Vergisi, bankalardan ve diğer finansal kuruluşlardan alınan altınlarda ödenir. Ayrıca sadece altın alım işlemlerini kapsar. Yani gram altını satarken vergi ödemenize gerek kalmaz.
Dünya piyasalarına yön veren pek çok faktör bulunur. Bunlar arasında emtia piyasaları koşulları da yer alır. En sık tercih edilen emtialardan biri olan altın, değerini koruyan bir yatırım aracıdır. Enflasyona karşı koruma sağladığı için devletler nezdinde bir nevi can simididir. Merkez bankaları, ekonomik dalgalanma dönemlerinde altının değer koruma özelliğinden faydalanır. Yüksek likiditeye sahip gram altın, devletlerin acil nakit ihtiyaçlarını karşılar. Özetle küresel piyasalar, altını güvenilir ve istikrarlı bir tasarruf aracı olarak kabul eder.
Gram altın yatırımı yaparak sermayenizi koruyabilir ve artırabilirsiniz. Bu fırsatlara ulaşmak için piyasaları düzenli olarak takip etmelisiniz. HangiKredi, güncel altın fiyatlarını kesintisiz olarak izlemenizi sağlar. Bankalar arasında değişen fırsatları gösterir. Ayrıca altın hesabı kâr durumunu öğrenmenizi sağlayan hesaplama araçları sunar. Böylece hem anlık fiyat değişimlerini görmeniz hem de gram altın hesabı avantajlarından faydalanmanız mümkün olur. Bankaya gram altın yatırımı yapmadan önce HangiKredi’yi ziyaret edebilirsiniz.
*ticarete konu olan altın, gümüş, petrol, doğal gaz ve buğday gibi tüm malları içeren piyasa
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.