Kısa bir aradan sonra tekrar yazılarımızla karşınızdayız.
İçindekiler
Merkez Bankası Şubat faiz kararı için artık saatler kaldı. Toplantı 19 Şubat Çarşamba günü gerçekleşecek. Toplantının ardından saat 14:00’te Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal tarafından alınan karar yazılı metin ile basın mensuplarına duyurulacak.
Merkez Bankasının faiz kararını değerlendirmeden önce enflasyona bakalım. Enflasyon 2020 yılı ocak ayında:
artış gösterdi.
Ocak 2020’de, endekste kapsanan 418 maddeden 125 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 25 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 268 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
Enflasyonun gelecek iki ay kesinlikle düşmesini beklemiyorum hatta biraz daha yükselecek ve muhtemelen yüzde 13 seviyelerini görecek. İlk enflasyon düşüşü nisanda olabilir. Geçen yıl nisanda yüzde 1,69 gerçekleşmişti ve bu nisan da geçen yılın oranın altında çıkarsa (ki büyük ihtimalle çıkacak) o zaman baz etkisinden dolayı enflasyon ikinci çeyreğin başında düşecek.
Enflasyonun geçen yılın sonunda tek haneye düşmesi baz etkisinden olmuştu. Baz etkisi geçtikten sonra enflasyon tekrar çift haneye yükseldi. Bundan sonra enflasyonun düşmesi için mutlaka sıkı para ve sıkı maliye politikası olması gerekecektir. Bununla birlikte kurların çok yükselmemesi ve ekonomide görülen talebin makul artması gerekecektir. Merkez Bankasının faizlerle enflasyonu kontrol altına alması, hükümetin de bütçe anlamında enflasyon yaratmaması gerekiyor.
19 Şubat Çarşamba günü alınacak faiz kararına dönersek, yapılan son ankete katılan her 3 ekonomistten ikisi faiz indirimi beklediğini belirtti. AA Finans, Merkez Bankası (MB) Şubat 2020 PPK toplantısı için 21 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirdiği beklenti anketi verilerini açıkladı. Açıklanan rakamlara göre ankete katılan 7 ekonomist Merkez Bankası tarafından faiz indirimi yapılmayacağı yönünde görüş açıkladı. 14 ekonomist ise Merkez Bankası tarafından toplantıda en fazla 75 en az 25 baz puan faiz indirimi yapılacağı görüşünü açıkladı. Ankete göre medyan faiz beklentisi 50 baz puan olurken 3 ekonomist 75 baz puan ve 9 ekonomist ise 50 baz puan faiz indirimi yapılacağı tahmininde bulundu.
Ocak ayı enflasyonunun beklentileri aşmasıyla TL’nin reel getirisi eksi 0.9’a yükseldi. Temmuzdan bu yana yapılan son beş toplantıda 1.275 baz puanlık faiz indirimine giden Merkez Bankasının, en azından bu ay faiz-enflasyon makasını daha fazla açmamak için, faizi sabit tutması kuşkusuz en doğru karar olacak. Merkez Bankası ocak ayında yaptığı son toplantıda politika faizini yüzde 11.25’e indirmişti.
Merkez Bankasının kesinlikle bu dönemde faiz indirmemesi gerektiğini düşünüyor olsam da pas geçmenin yanında sinyal etkisi açısından 25 baz puan indireceğini düşünüyorum. Nasıl olsa indirimlere daha sonraki toplantılarında devam edebilecektir. Önemli olan önce enflasyonu kalıcı düşürmek. Ocak toplantısından sonra unutmayalım ki kur yükseldi ve İdlib ile ilgili ekstra bir belirsizlik geldi. Bir de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son konuşmasında “Bakın faizler indi, artık yatırım zamanı.” cümlesi, faiz indirimlerinin sonu mu geldi şeklinde yorumlanabilecektir.
Hem döviz kuru, hem enflasyon hem faizlerin geleceği konusunda yarınki toplantı çok kritik olacak.
Görüşmek üzere…
Murat Sağman'a ait diğer yazıları okumak için;
Enflasyon Artık En Büyük Derdimiz
Konut Almak Bir Yatırım mıdır?
Dolar Niye Bu Kadar Önemli?
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.