hangikredi.com

EYT Sonuçları: EYT Nereden Sorgulanır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 25.10.2022 Güncelleme Tarihi: 21.03.2024

Emeklilik kanunlarında yapılan değişiklikler, 2008 ile 2022 yılları arasında birçok kişinin etkilenmesine sebep olmuştur.

EYT Sonuçları: EYT Nereden Sorgulanır?
1999 yılında işe başlayan kişilerin o dönemde sahip oldukları emeklilik koşulları sonraki yıllarda değişmiştir. 2022 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından yapılan açıklamalar ise bu konuda düzenleme yapılacağını işaret eder.

Söz konusu düzenlemeler kapsamında sahip olduğunuz hakları EYT sorgulama işlemi yaparak öğrenebilirsiniz.

EYT için Prim Gün Sayısı Ne Demek?

Prim gün sayısı, EYT hakkındaki düzenlemelerin temel konusudur. Emeklilik hakkı elde etmek için belirli bir süre çalışmış ve bu süreçte sigorta primini yatırmış olmak gerekir.  EYT emeklilik sorgulama işlemi için ise 1999 yılından önce geçerli olan kanunları dikkate almak gerekir.

1999 yılından önce geçerli olan kanunlar, 2008 yılında yürürlüğe giren yönetmeliklere göre farklıdır. Emeklilikte yaşa takılan kişilerin mağduriyet yaşamalarının sebebi, prim ve gün hesaplamalarında işe giriş tarihlerinde geçerli olan kanunların dikkate alınmaması olmuştur. Yukarıda bahsedilen açıklamalar, bu kişilerin emeklilik hakkının EYT formülleri hesaplanarak  sağlanacağını gösterir. EYT sorgulama işlemi; belirtilen tarihte geçerli olan prim miktarı, gün sayısı ve yaş haddine göre yapılabilir.

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Bilgi Merkezi içeriğimize göz atabilirsiniz!

Emeklilik için EYT Prim Günü Kaç Olmalı?

EYT sorgulama işlemi 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giriş yapan kişileri kapsar. 2008 sonrası değişikliklerde olduğu gibi bu süreçte de kadın ve erkek çalışanlar için geçerli olan tarihler farklıdır. EYT prim gün sayılarını aşağıdaki tablodan detaylı bir biçimde inceleyebilirsiniz.

Sigorta Türü  Normal Emeklilik  Kısmi Emeklilik
SSK 5000 prim günü 3600 prim günü
BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı İştirakçileri 7200 prim günü 9000 prim günü

Emeklilik sorgulama işlemi yaparken bazı özel durumları dikkate almak faydalı olur. SGK ve BAĞKUR için geçerli olan emeklilik koşulları farklıdır. Yukarıda bahsedilen prim günleri, kayıtlı olarak çalışılan zamanları içerir. İşverenin primleri yatırmadığı veya sigortasız çalışılan günler emeklilik sürecinde hesaplanmaz.

Emekliye kredi veren bankaları ve faiz oranlarını incelemek için Emekli Kredisi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

EYT Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Emeklilik tarihi ve koşulları hakkında kesin bilgi edinmek için EYT sorgulama işlemini doğru kanallar üzerinden yapmak gerekir. Söz konusu hakkın kazanımı, kişiye göre değişiklik gösterebilir. Örneğin 2022 yılında yapılan düzenlemelerde stajyerlik ve çıraklıkla ilgili özel durumlar söz konusu olabilir. EYT sonuçları hakkında kesin ve güvenilir bilgi edinmek için aşağıdaki kanallardan yararlanabilirsiniz.

EYT Sonuçları: EYT Nereden Sorgulanır?

E-Devlet Emeklilik Sorgulama

EYT sorgulama işlemi için e-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. Bu sistem üzerinden sorgulama yapmak için e-Devlet şifrenizin olması yeterlidir. Hâlihazırda bir şifreniz yoksa en yakın PTT şubesine başvurmanız gerekir. Yeni şifrenizi PTT’den edindikten sonra sisteme giriş yaparak EYT sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

EYT için e-Devlet emeklilik sorgulama ekranını açtıktan sonra sigortalılık türünü seçmeniz gerekir. 4A, 4B ve 4C için geçerli olan emeklilik koşulları farklıdır. Sigorta giriş tarihinizi seçerek emekli olmak için gereken prim gün sayısı ve yaş haddini öğrenebilirsiniz.

SGK Emeklilik Sorgulama

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çevrim içi aracını kullanarak EYT sorgulama işlemi yapabilirsiniz. SGK EYT sorgulama aracı; askerlik, maluliyet, erken yaşlanma gibi durumları da hesaplayarak detaylı sonuçlar edinmenize yardımcı olur. Bu sonuçları SGK emeklilik sorgulama ekranındaki formu doldurarak hızlı bir biçimde öğrenebilirsiniz.

Emekliliğe hak kazandıysanız, maaşınızı avantajlı hizmetler sunan bir bankaya taşımayı düşünebilirsiniz. EYT kapsamındaki düzenlemelerden avantajlı bir biçimde yararlanmak için HangiKredi’nin emekli bankacılığı sayfasını ziyaret edebilirsiniz. HangiKredi sayesinde bankaların emekliler için sunduğu olanakları detaylı ve kolay bir şekilde görebilmeniz mümkündür.
 

EYT hakkında diğer içeriklerimize göz atın!

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?