Gelir gider dengesini ayarlamak ve ev geçindirmek bu esnada da para biriktirmeye çalışmak pek çok evli çift gibi imkansız görünebilir.
Para biriktirmek her zaman avantajlıdır fakat evlilik sürecinde giderlerin artması, birikimi zorunlu kılan durumlardan biridir.
Evlilik, pek çok yeni gider kalemi yaratan ve mevcut giderleri de artıran bir durumdur. Dolayısıyla evli çift olarak birikim yapma ihtiyacı duyabilirsiniz. Aylık bütçe planlaması ile ilk adımı atabilirsiniz. Tasarruf etmeyi alışkanlık hâline getirmeniz birikim yapmanızı kolaylaştırır. Birikim sürecinde ise bankaların vadeli mevduat ve birikim hesaplarını tercih edebilirsiniz.
Gelir gider dengesini ayarlamak ve ev geçindirmek, bu esnada da para biriktirmeye çalışmak pek çok evli çift için imkânsız gibi görünebilir. Evlilik sürecinde para biriktirmek çok zor olsa da imkânsız değildir. Küçük noktalara dikkat edip bazı yöntemleri uygulayarak kolayca para biriktirebilirsiniz. Bunun için birikim nasıl yapılır, birikim yöntemleri nelerdir gibi konular hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Hanenize giren parayı planlamadan harcamak yerine ay başında bütçe planlaması yapın. Kira, faturalar, mutfak masrafı, cep harçlığı gibi gider kalemleri ve tüm ihtiyaçlarınız için üst limit belirleyin. Belirlediğiniz limitlere sadık kalın ve üzerine çıkmamaya çalışın. Ayrıca ay içinde yaptığınız tüm harcamaları not ederek ay sonunda yaptığınız gereksiz ya da fazla harcamaları da takip etmelisiniz. Bu sayede gelecek ayın planlamasını daha tasarruflu bir şekilde yaparak bütçe kontrolü sağlayabilirsiniz.
Fatura ödemeleri, bütçe içinde önemli bir gider kalemidir. Fatura tutarını daha aza indirmek için su, elektrik ve doğal gazı özenli kullanmaya dikkat edin. Sadece ihtiyaç dahilinde su ve elektrik kullanımı bu noktada önemlidir. Enerji tasarrufu yapan cihazları tercih etmelisiniz. Düzenli kombi ve petek bakımı yaptırarak doğalgaz israfını da önleyebilirsiniz.
Periyodik market ve mağaza giderlerinden tasarruf edebilmek için dikkat etmeniz gereken detaylar ise şöyledir:
Sosyal aktivitelerinizi sonlandırmayın ama bir süre birikim yapabilmek için mümkün olan en alt seviyeye indirin. Sinemada film izlemek yerine evde izlemek, arkadaşlarla dışarıda görüşmek yerine evde toplanmak, arkadaşlarla kitap değiş tokuşu yapmak gibi alternatif yollara başvurarak da harcamalarınızdan bir miktar tasarruf sağlamanız mümkündür.
En çok tercih edilen birikim yapma yöntemleri arasında bankada para biriktirmek de yer alır. İster altın hesabı ister vadeli mevduat hesabı seçeneğini tercih ederek paranızı güvenli bir şekilde biriktirebilirsiniz. Aile olarak birlikte birikim yapabileceğiniz ortak bir hesap açın ve her ay buraya küçük de olsa bir miktar para koymaya çalışın. Parayı hesabınıza ay sonunda değil, ay başında koymaya özen gösterin. Ay sonunda elde kalan parayı hesaba koymak verimsiz bir yöntemdir. Bu durumda hesaba para yatırma ve maaş gününüzü aynı tarihte denkleştirmeniz son derece faydalı olur. Ayrıca altın fiyatları sürekli değiştiği için altın hesaplama işlemini erkenden yapmanız da kâr oranınızı artırabilir.
HangiKredi üzerinden “En çok faizi hangi banka veriyor?” gibi sorularınıza yanıt alabilir, ortak hesabınız için en doğru bankanın hangisi olduğunu bulabilirsiniz.
Vadeli mevduat hesaplarından daha farklı bir prensiple çalışan birikim hesapları da birikim yapmanın yolu olarak kabul edilebilir. Birikim hesabındaki paranıza günlük faiz işler ve uzun vadede önemli bir kazanç sağlarsınız. Ayrıca acil durumlarda faiz kaybı yaşamadan paranızı çekmeniz mümkündür. Bu yöntem ile hem birikim yaparsınız hem de faiz getirisi kazanırsınız. Dikkat etmeniz gereken nokta ise birikim oranıdır. Tüm bankaların oranlarını karşılaştırıp sizin için en avantajlı ve en yüksek olanı seçmelisiniz.Bu yöntem için önce banka hesabı açmanız, ardından da bu hesap üzerinden birikim hesabı açmanız gerekmektedir.
Eğer aile bireyleri ile ortak ya da ayrı ayrı kullandığınız kredi kartları varsa kartlı harcamalarınıza dikkat etmeniz de tasarruf ve birikim açısından yardımcı olur. Kart limitiniz bütçenizi aşmamalıdır. Ayrıca kartlı harcamalarınızı yakından takip edip bir sonraki ekstre borcunuzu önceden tahmin etmelisiniz. Aksi hâlde bütçenizi aşabilir, tasarruf ve birikim yapma planlarınızı gerekleştiremeyebilirsiniz.
Kredi kartınıza bağlı aylık üyelikleriniz de önemli bir gider kalemine dönüşebilir. Üyelik ücretleri otomatik olarak alındığı için yaptığınız harcamanın farkında olmazsınız. Bu nedenle kaç adet üyeliğiniz olduğunu takip edin ve üye olduğunuz programların sayısını minimuma indirin. Ayrıca yıllık kart ücreti de sizin için ekstra bir giderdir. Bu noktada aidatsız kredi kartı seçeneklerine göz atarak daha ekonomik bir kredi kartı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.