Deprem, dünyadaki en ciddi doğal afetlerden biridir, her yıl büyük can ve mal kayıplarına sebep olmasının ana nedeni ise dayanıklı olmayan binalardır.
Ev alırken konut kredisi kullanmak istiyorsanız HangiKredi'den destek alın!
Binanızın depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ederek gerekli önlemleri alabilir ve depremin risklerini en aza indirebilirsiniz. Binanın depreme karşı dayanıklılığını belirleyen unsurlar ise şu şekilde özetlenebilir:
Bina Yaşı | En önemli kriterlerden biri bina yaşıdır. 1999 depreminden sonra yapılan binaların deprem yönetmeliğine uygun olarak tamamlandığını söyleyebiliriz. Ancak yine de diğer unsurlara da dikkat etmek gerekir. |
---|---|
Kolonlar | Binanın kolonları, depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda önemli kriterlerden biridir. Örneğin kesilmiş kolonlar, binanın depreme dayanıksız olduğunu gösterir. Bu durumda derhal yetkililerin bilgilendirilmesi gerekir. Ayrıca kolon ve kirişlerde gözlemlenen paslanma gibi durumlar da binanın depreme dayanıklılık konusunda yeterli olmadığına işaret eder. |
Bina Zemini | Binanın nereye inşa edildiği de oldukça önemli bir konudur. Örneğin binanın bataklık bir zemine yapılması riskli kabul edilir. Bina, sağlam bir zemine ve kaliteli malzemeler kullanılarak inşa edilmelidir. |
Zemin Etüt Raporu ile binanın yer aldığı parselin özelliklerine ulaşabilirsiniz. Bu rapor, JMO (Jeoloji Mühendisleri Odası) ve JFO (Jeofizik Mühendisleri Odası) üyesi olan araştırma firmalarından alınır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı standartları çerçevesinde yapılan ölçümlerin ardından binanızın zemin yapısına dair detayları öğrenebilirsiniz.
Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de binaların bu doğal afete karşı dayanıklı olması son derece mühimdir. Zira Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Enstitüsünün raporlarına göre ülkemizin %92’si deprem bölgesidir. Dolayısıyla dayanıklı yapı tasarımı, neredeyse nüfusun tamamı için hayati önem taşır. Bu bağlamda AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı), “Deprem Etkisi Altında Binaların Tasarımı için Esaslar” adında bir yönetmelik yayımlamıştır. Bu ek yönetmelikte depreme dayanıklı yapıların tasarımı için belirlenen temel unsurlar yer alır.
Evinizin depreme dayanıklı olup olmadığını kesin ve güvenilir bir biçimde anlamak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından lisans almış kurum ve kuruluşlara başvurarak bina deprem risk analizi yaptırmalısınız. Bina Risk Tespiti yaptırmak için binanızda bulunan herkesin başvurusu gerekmez. Binada mülk sahibi olan birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile bina risk tespiti mümkün. Riskli binaların tespiti için lisanslı tapu ve kimlik fotokopisi ile başvurmak yeterli.
Belediye ya da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü gibi resmî kurumlara başvurarak yaşadığınız binanın deprem risk durumunu kontrol ettirebilirsiniz. Bu kurum ve kuruluşların kontrolünün ardından rapor, 7 gün içinde belediyeye gönderilir. İnceleme sonucunda binanızın riskli olduğu belirlenirse, 10 iş günü içerisinde Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri İl Müdürlüğüne ve Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir. Ardından binaya riskli yapı şerhi işlenir ve binadaki tüm ev sahipleri bilgilendirilir. Riski yapı şerhi, bakanlık ve üniversitelerin belirlediği teknik heyet tarafından incelenir. Eğer yapının riskli olduğu bakanlık ve teknik heyet tarafından kabul edilirse bina 60 gün içerisinde yıkılır.
Eğer yapıda düşük risk tespit edildiyse binadaki mülk sahiplerinin yıkım yerine güçlendirme talep etme hakkı da var. Bu durumda tebliğ edilen 60 günlük süre içinde güçlendirme talep edilmesi gerekir. Ayrıca 4/5 çoğunluk ile güçlendirme kararı alınması, ilgili projenin hazırlanması ve imar mevzuatı çerçevesinde ruhsat alınması da şartlar arasında.
Evinizin depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak için bina deprem risk analizi yaptırarak can kayıplarının ve yıkımların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca DASK poliçesi yani Zorunlu Deprem Sigortasını düzenli olarak yaptırmanız da alabileceğiniz önlemlerden biridir. Her yıl yenilenmesini mecburi olan DASK poliçesi, deprem nedeniyle binada meydana gelen maddi zararları karşılar. Böylece depremin ardından büyük maddi kayıplara uğramanız ve yaşam standartlarınızın düşmesi önlenir.
HangiKredi’de Zorunlu Deprem Sigortası sorgulama gibi imkânlar sizi bekler. Ayrıca DASK poliçeleri, yalnızca binanın yapısal hasarlarını karşılar. Konut sigortası ise eşyalarınızı da teminat altında tutmanızı mümkün kılar. Dilerseniz HangiKredi üzerinden konut sigortası tekliflerini de inceleyebilir, aldığınız tedbirlerle depremin yıkıcı etkilerinin önüne geçebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.