Ev almak istediğinizde uzun bir sürece girersiniz.
Ev alımlarında tapu masrafı veya tapu bedeli olarak alınan ücret kalemi, bu açıdan önemli bir konu. Hem bilgi kirliliği, hem de kafa karışıklığı yaratan bu konunun ana hatlarını HangiKredi olarak derlemek istedik.
Tapu masrafı, tabu bedeli, tapu rayiç bedeli gibi isimlerle anılan bu ücret, ev alırken veya satarken söz konusu gayrimenkullerin satış bedeli demek. Satın alma sürecindeki piyasa koşulları ile belirlenen bir ücret olması sebebiyle de ince hesaplarla ve önemle eğilmek gerekiyor.
Tapu bedeli hesaplama işlemlerinde birçok farklı değişken söz konusu olur. Örneğin satışa konu olan taşınmazın yer aldığı alan, merkezi olması veya merkeze uzak olması, yakınlarında AVM’ler, dükkanlar, eğlence merkezleri ve benzeri konut projelerinin bulunması, ulaşım hatlarına yakınlığı, okullara, hastanelere mesafesi, yer aldığı ilin, ilçenin ve semtin sosyo-ekonomik durumu gibi birçok koşul bu bedeli etkiler.
Tapu bedeli belirlenirken;
Tapu bedelinin doğru beyanı için son yıllarda Maliye tarafından uygulanan denetimler arttı. Denetimlerde öncelik vatandaşlara verilse de bu alanda çok sayıda ceza veren Maliye, son zamanlarda tapu işlemlerinde gayrimenkullerin gerçek değerinin bildirilmesi için müteahhitlere yönelik uyarılarda bulundu.
Tapuda yanlış beyan ile ilgili olarak yapılan uyarılarda, gayrimenkullerin gerçek değerinin beyan edilmesini isteyen Maliye, beyanı gereken bir kazancın doğması halinde gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerektiğini, doğru ve tam ödenmeyen tapu harçlarının hem gayrimenkulü satandan hem de alandan ayrı ayrı cezalı olarak tahsil edildiğini belirtti.
"Konut Kredisinde Tapu Ve İpotek İle İlgili Merak Edilenler" hakkında detaylı bilgi almak için Bilgi Merkezi içeriğimize göz atın!
Tapuda yanlış beyanda bulunanların ihbar edilmesi için çağrıda bulunan resmi kurumlar, müteaahitler tarafından eksik fatura düzenlenmesi durumunda en yakın vergi dairesine, 444 0 189 telefonundan Vergi İletişim Merkezi’ne veya Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesindeki İhbar Bildirimi kısmına bildirebileceklerini ifade etti.
Emlak vergisi gerçek değerinin daha düşüğü olarak gösterildiğinde veya devir bedelinin gerçek değerini belgelememesi halinde uygulanan ceza, gayrimenkulü hem alandan hem de satandan, toplam harcın yüzde 25’i oranında vergi cezası alınmak suretiyle yapılıyor.
Yapılan uyarılarda, gayrimenkul satın alınırken aracı görevi gören emlakçı ile kimi tapu müdürlüklerinde aracılık yapanlar için, yapılan ödemelerle ilgili olarak fatura alınması da altı çizilen noktalar arasında yer aldı.
Ev almak için konut kredisi arayışınızda en güvenilir yardımcınız HangiKredi hizmetinizde!
Tüm bankaların faiz verilerinden derlenen anlık güncellemeler ile sunulan konut kredisi hesaplama sayfasını 7/24 ücretsiz ve kesintisiz olarak kullanabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.