hangikredi.com

Enflasyon Endeksli Faiz Korumalı Vadeli Hesap Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 24.05.2019 Güncelleme Tarihi: 29.05.2023

Enflasyon endeksli faiz korumalı hesap, vadeli mevduat hesabı türleri arasında farklı özellikleri ile dikkat çeken bir hesaptır.

Enflasyon Endeksli Faiz Korumalı Vadeli Hesap Nedir?
Birikimlerini vadeli hesapta değerlendirmek isteyen tüketiciler için kazançlı bir alternatif olan enflasyon endeksli hesap, faiz koruma fonksiyonu sayesinde avantajlıdır.

Hesabın sahip olduğu özellikler sayesinde mevduat sahibi, vade sonunda mümkün olan en yüksek oran üzerinden faiz getirisi kazanır.

Enflasyon endeksli mevduat hesabı, 2019 yılının nisan ayından itibaren vadeli hesaplara alternatif olarak sunulmaktadır. İlk kez Ziraat Bankası öncülüğünde ortaya çıkan bu hesap türü, mevduat hesabı sahibine yüksek kazanç sağlar. Uygulamanın amacı, sağlanan yüksek kazanç ile mevduat sahiplerini döviz hesabından ziyade Türk lirası hesaplarına teşvik etmektir.

Enflasyona Korumalı Mevduat Nedir?

Bu hesap türü, hesap açılışı sırasında taahhüt edilen faiz oranı ile vade bitiminde oluşan “TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) yıllık değişim oranı + ilave oran” karşılaştırmasında yüksek olan tarafın faiz oranı, mevduat sahibine kazanç olarak yansır.

Faiz Hesaplama Formülü ve Enflasyon İlişkisi

Vadeli mevduat hesabına paranızı yatırırken, vade bitimi için faiz formülü ile hesaplama yaparak ne kadar kazanacağınızı önceden bilebilirsiniz. Enflasyon, ekonomi dolaşımı içinde bulunan para miktarı ile yine ekonomi içindeki tüm mal ve satın alınabilir hizmetlerin toplamı arasındaki açığın büyümesidir. Bu açık nedeniyle fiyatlar yükselir, paranın değeri düşer.

Enflasyon endeksli faiz korumalı mevduat hesabı bu noktada tüketicinin yararına olan bir hizmet sunar. Enflasyonun artması ile vade bitiminde kazanacağınız faiz getirisi değer olarak azalacakken bu faiz hesaplama yöntemi sayesinde değerini korumuş olur.

Enflasyon Korumalı Mevduat Hesabının Avantajları

Üç ayrı türü olan bu hesabın mevduat sahibine sağladığı genel faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Faiz gelirini enflasyona karşı korur.
  • Mevduat sahiplerinin parasının değeri düşmez.
  • Hesap sahibi reel getiri sağlar.
  • Tüketicilerin TL cinsinden tasarruf yapması özendirilir.
  • 1 yıldan uzun vadeler için stopaj kesintisi uygulanmaz.

Mevduat faiz getirisi hesaplama işlemi yapmak için HangiKredi hesaplama araçlarını kullanabilirsiniz.

Hangi Bankalar Enflasyon Korumalı Vadeli Hesap Hizmeti Verir?

Enflasyon korumalı vadeli hesap en yeni bankacılık ürünlerinden biri olsa da pek çok banka hızlı bir şekilde bu hizmeti tüketicilere sunmuştur. Hem kamu bankalarından hem de özel bankalardan faiz korumalı hesap açabilmek mümkündür.

Ziraat Bankası

Faiz getirisini enflasyon değişikliğine karşı koruma altına alan Ziraat Bankası enflasyon korumalı hesap, üç ayrı enflasyona endeksli hesap türü ile birlikte tüketiciye sunulur. Bunlardan size uyanı seçerek birikimlerinizin değerini korumasını sağlayabilirsiniz.

İş Bankası

Enflasyon korumalı vadeli mevduat ürünü sunan bir diğer banka da İş Bankası’dır. Bu hesap ile TL yatırımlarınızı enflasyona karşı korurken vadenizi bozmadan hesabınızdan para çekebilirsiniz. Bu hesap en az 30.000 TL bakiye ile açılabilir.

Garanti BBVA

Garanti BBVA enflasyona karşı sizi koruyan 3 farklı mevduat hesabı sunar. 92 ile 400 gün arasında açılabilen farklı özellikteki enflasyona endeksli mevduat hesaplarından kendinize uygun olanı seçerek faiz kazancınızı enflasyona karşı güvence altına alabilirsiniz.

Vakıfbank

VakıfBank da pek çok banka gibi bu hizmeti, üç farklı hesap türü ile verir. Bu üç hesaptan da vadesi bozulmadan para çekebilme olanağınız vardır. Farklı vade seçenekleri ile açabileceğiniz bu hesaplarda faiz getirinizi enflasyona karşı koruma altına alabilirsiniz.

Enflasyon Endeksli Mevduat Hesabı Türleri Nedir?

Hemen her banka, enflasyon korumalı mevduat hesabı için tercih edilebilecek üç farklı hesap türü sunar. Bu hesap türlerine ait detaylara aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.

Hesap Adı Vade Faiz Formülü Oran Taahhüdü
Enflasyona Endeksli Faiz Korumalı Mevduat Hesabı 92-500 gün arası Taahhüt edilen faiz oranı ve vade sonundaki güncel TÜFE Endeksi yıllık değişim oranı + ek oran/marj oranı karşılaştırılır. Hesap açılışında taahhüt verilir.
Enflasyona Karşı Koruyan Uzun Vadeli/Yıllık Ödemeli Mevduat Hesabı 366-500 gün arası TÜFE endeksi yıllık değişim oranı + risk oranı/ek oran ile anaparanın enflasyona karşı değer kaybetmesi engellenir. Taahhüt yok.
Enflasyona Karşı Koruyan Ara Faiz/Dönem Ödemeli Mevduat Hesabı 366-400 gün arası Dönemsel TÜFE değişim oranına risk primi eklenir. Oran taahhüdü verilmez ancak hesap açılırken risk primi belirlenir.

Enflasyon Endeksli Mevduat Faiz Getirisi Nasıl Hesaplanır?

Enflasyon endeksli faiz korumalı mevduat hesaplarının üç türü, faiz hesaplama formülleri ile birbirlerinden ayrılırlar. Her bir hesap türü için uygulanan faiz hesaplama yöntemleri aşağıdaki gibidir.

  1. Enflasyona Endeksli Faiz Korumalı Mevduat Hesabı: Enflasyon oranının üzerinde faiz getirisi elde etmenin amaçlandığı bu hesap türünde faiz getirisi hesaplanırken “hesap açılışında taahhüt edilen faiz oranı” ve “vade bitimindeki güncel TÜFE yıllık değişim oranı + ek oran/marj oranı” karşılaştırarak en avantajlı olan tüketiciye yansıtılır.
  2. Enflasyona Karşı Koruyan Uzun Vadeli/Yıllık Ödemeli Mevduat Hesabı: Bu hesap türünde yüksek faiz getirisi sağlamaktan ziyade mevcut birikimin enflasyona karşı korunması hedeflenir. “TÜFE yıllık değişim oranı + risk oranı/ek oran” şeklinde hesaplanır.
  3. Enflasyona Karşı Koruyan Ara Faiz/Dönem Ödemeli Mevduat Hesabı: Bu hesap türünde 3 ya da 6 aylık dönemler seçilerek gerçekleşen faiz bankadan alınabilir. Dönem sonunda, dönemsel TÜFE değişim oranı üzerine hesap açılış tarihinde belirlenmiş olan risk primi eklenerek elde edilecek kazanç belirlenir.

Hesaplama ile ilgili aşağıdaki örnek hesaplama tablosundan da destek alabilirsiniz.

Ürün Sabit Faiz TÜFE Kıyaslama Uygulanacak Faiz
Enflasyona Endeksli Faiz Korumalı Mevduat Hesabı 22% 18% 22 > 21 22%
Enflasyona Karşı Koruyan Uzun Vadeli Mevduat Hesabı 22% 19,50% 22 < 22,50 22,50%
Enflasyona Karşı Koruyan Ara Faiz Ödemeli Mevduat Hesabı 23% 20% 23 = 23 23%

Enflasyona Endeksli ve Faiz Korumalı Vadeli Hesapta Vergi Avantajı

Standart özelliklere sahip bir vadeli mevduat hesabına paranızı yatırırsanız, vade sonunda elde ettiğiniz faiz getirisinde kesinti görürsünüz. Söz konusu faiz getirisi sizin için bir gelir olarak kaydedildiği için, devlet tarafından gelir vergisi tahsil edilir. Bu gelir vergisi banka tarafından faiz geliriniz üzerinden alınır ve devlete aktarılır. Eğer 1 yıldan daha uzun vadeye sahip bir enflasyona endeksli hesap açarsanız, kazandığınız faiz getirisi üzerinden gelir vergisi kesilmez.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?