hangikredi.com

Enflasyon Artık En Büyük Sorunumuz

Murat Sağman

Yayımlama Tarihi: 24.02.2022 Güncelleme Tarihi: 21.11.2024

En başından söyleyelim, başlıktaki gibi, artık enflasyon ülkemizin en büyük sorunu.

Enflasyon Artık En Büyük Sorunumuz
Bu ay başında Ocak 2022 enflasyon oranları açıklandı. 

Ocak 2022’de; TÜFE enflasyonu aylık bazda %11,10, ÜFE enflasyonu da %10,45 oldu. Böylece, 2022’nin ilk ayında yıllık TÜFE enflasyonu %48,69 ile yaklaşık son 20 yılın zirvesine çıkarken, 2021’i %79,89 seviyesinde tamamlayan yıllık ÜFE enflasyonu Ocak ayında %93,53 düzeyinde gerçekleşti.
 
Çekirdek enflasyon aylık %6,94 artarken, yıllık çekirdek enflasyon %31,88’den %39,45’e yükselerek serideki en yüksek seviyeye erişti. 

En Yüksek Artış Ulaştırmada

Yıllık fiyat değişimlerine bakıldığında en yüksek fiyat artışı %68,89 ile ulaştırma grubunda yaşanırken, bunu %55,61 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubu takip etti. Alkollü içecekler ve tütün grubu aylık bazda %21,9‘luk fiyat artışıyla harcama grupları arasında ilk sırayı alırken, elektrik ve doğalgazdaki fiyat artışlarının da izlendiği konut grubunda aylık fiyat artışı %18,9 oldu. TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre elektrik ücretindeki fiyat artışı %69,97 düzeyinde gerçekleşti. ÜFE’de ise tüm alt sektörlerde fiyatlar yükseldi. Ocak ayında 29 alt sektörün tamamında fiyatlar yükselirken, 16 sektörde çift haneli artışlar yaşandı. 

Böylece ÜFE-TÜFE makası 43,8 puandan 44,8 puan ile yeni rekor seviyeye yükseldi. 
Daha detaylı bilgi için tabloya bakabilirsiniz:

Enflasyon Artık En Büyük Sorunumuz

Riskler Devam Edecek

Önümüzdeki dönemde, ekonomide dışsal şoklar yaşanmaması durumunda, TÜFE’de aylık artış hızının azalarak devam etmesi bekleniyor. Bununla birlikte gelecek dönemde de enflasyon üzerindeki riskler devam edecek: 

  1. Enflasyon beklentilerindeki bozulma ve ÜFE’de devam eden güçlü artış neticesinde, ÜFE-TÜFE makasındaki açıklık, TÜFE üzerinde baskı yaratmaya devam edecek.
  2. Türk Lirasında tekrar yaşanabilecek bir değer kaybı enflasyona negatif bir şekilde yansıyacak. 
  3. Global enerji, emtia ve gıda fiyatlarındaki seyrinin ve buna yönelik endişelerin devam edecek olması enflasyondaki beklentileri bozacak.
  4. Omicron varyantının da etkisiyle tedarik zincirindeki olası aksaklıklar,enflasyon üzerinde riskler yaratacak.

Enflasyonun düşmesi için asırlardır uygulanan formüller bellidir: Sıkı para ve maliye politikaları. Bu politikalar ortodoks politikalardır, ancak biz şu anda heterodoks politikalar uyguluyoruz. Merkez Bankası’nın faiz silahı elinden alınırken maliye politikalarında ise daha genişlemeci politikalar tercih ediliyor. Enflasyonu ancak cari fazla vererek düşürmeye çalışıyoruz. Bu gidişle bir yerden sonra enflasyondaki artış hızını düşürebiliriz fakat enflasyonda kalıcı bir düşüş çok zor olacaktır. 

Herkese sağlıklı günler dilerim,
Saygılarımla.

Murat Sağman'a ait diğer yazıları okumak için:

close icon

Yazar Hakkında

yazar
Murat Sağman

1972 yılında Paris`te doğan Murat Sağman 1992 yılında Galatasaray Lisesi`nden mezun olmuştur. Fransa`da Sorbonne Üniversitesi'nde Ekonomi ve Finans bölümlerini derece ile bitirmiştir. Yine Sorbonne Üniversitesi`nde derece ile sonuçlanan Banka ve Finans üzerine Master eğitimi yapmıştır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?