Hepimiz ailemize ve kendimize daha iyi yaşam sağlamak için çok çalışıyoruz; fakat söz konusu olan geliri yönetmek ve kullanmak da kazanmak kadar önemlidir.
Kişisel finans planınızı yeni oluşturduysanız ve mali konular hakkında gerekli bilgi birikiminiz yoksa hata yapma riskiniz yüksektir. Yazının devamını okuyarak en yaygın finansal hataları anlayabilir ve gelecekte daha iyi seçimler yapabilirsiniz.
Çoğu zaman düşündüğünüzden çok daha fazlasını harcarsınız. Alışveriş sitelerinden ihtiyacınız dışındaki ürünleri almak ya da hafta boyu dışarıdan yemek yemek küçük görünse bile toplam harcamalarda büyük bir yer tutar. Aşırı ve gereksiz harcamalardan kaçınmak için atılması gereken en önemli adım, bir ürünü satın almadan önce bunun bir istek mi yoksa ihtiyaç mı olduğuna bakmaktır. Promosyon, taksit, fırsat, indirim... Adı ne olursa olsun, ihtiyacınız olmadığı hâlde satın aldıklarınızı gereksiz harcamalar listenize eklemelisiniz.
Birçok kişi maaşından geriye kalanla birikim yapmaya çalışır; fakat bunun iyi bir yaklaşım olduğunu söylemek doğru değildir. Finansal hedeflere ulaşmak için doğru bir tasarruf planı yapmak gerekir. İyi bir tasarruf planlaması ile istediğiniz eve veya arabaya sahip olabilirsiniz. Tasarruf planı yaparkenbütçeyi gözden geçirmek ve buna uygun bir yol izlemek önemlidir. Tasarruf planı yapmak için:
Gelir ve gider dengesi arasında uyumsuzluğa neden olan aşırı ve gereksiz harcamaları tespit etmek de tasarruf planı yapmak için önemlidir. Tespit ettiğiniz harcamaları ortadan kaldırarak tasarruf etmeye başlayabilirsiniz. Bu sayede çok yönlü bir kazanım elde edebilirsiniz.
Finansal plan yapma aşamasında dikkate alınmayan en önemli noktalardan biri borçlardır. Sıklıkla gözden kaçırılan borçlar arasında kredi kartı ödemeleri yer alır.Kişisel borçlar da finansal plan yapmayı büyük ölçüde zorlaştırır. Kişisel harcamalar, finansal planın en büyük düşmanlarından biridir. Kredi kartları da kişisel harcamalarda en çok kullanılan araçlar arasındadır. Cebinizde para olmasa da kredi kartının limiti sayesinde harcama yapabilirsiniz. Bu harcamalar hesap kesim tarihinden sonra karşınıza borç olarak çıkar ve yaptığınız finansal plan bir anda bozulur.
“Nasıl olsa öderim.” yaklaşımı ile borç altına girmek ve kredi kartı ekstresinin her ay asgari tutarını yatırmak en yaygın yapılan finansal hatalar arasında yer alır. Bir diğer yaygın finansal hata ise yapılması gereken ödemeleri yeniden borçlanarak kapatmaktır. Finansal durumunuzu iyileştirmek için borçlarınıza karşı bir plan geliştirmeniz gerekir. “Kredi Borcumu Nasıl Planlarım?” diye düşünüyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken birçok nokta vardır. Bunlardan ilki kişisel bir bütçe planı oluşturmaktır.
Beklenmedik faturalar, acil durumlar, sürpriz giderler için gerekli paraya sahip olmayanların sayısı bir hayli yüksek. Bu gibi durumlar hiç başınıza gelmeyecekmiş gibi yaşıyor ve tasarruf veya yatırım gibi finansal kararlarınızı erteliyor olabilirsiniz. Bütçe planınıza tasarruflarınızı dâhil ederek tutarlı ve kararlı bir kişisel finans planı oluşturabilirsiniz.
Kişisel finans planı oluşturmamak en büyük mali hatalardan biridir. Basit bir kişisel finans planı oluşturarak yüksek standartlarda yaşamak oldukça kolay! İşte bu planı oluşturmanıza yardımcı olacak bazı öneriler:
HangiKredi’nin “Bütçe Kontrolü Nedir?” yazısını okuyarak da finans planlaması yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları ayrıntıları ile öğrenebilirsiniz. Bu sayede planlama yapmaya hemen başlayabilirsiniz. Pratik yöntemler ile zorlanmadan mali durumunuzu iyileştirmeniz mümkündür.
Birikim yapmak genellikle takım elbiseli ve portföy çantalı kişilerin bir uğraşı olarak görülür. Bu kişilerin karmaşık yatırım enstrümanları ile uğraştıklarını düşünürüz. Genelde yaşadıkları evler, giydikleri kıyafetler, bindikleri arabalar ve ne kadar servetleri olduğu ile ilgili oluruz; fakat finansal ve iş hayatlarını pek merak etmeyiz. Hangi mesleği yaptıklarını biliriz; ama o işin arkasındaki birikimi ve yatırımı görmeyiz.
Peki siz, zengin kişilerin iş ve finansal hayatlarıyla hiç ilgilendiniz mi? Zengin olmak istiyorsanız veya sadece “Zengin olmak istemiyorum, yalnızca hayallerimi gerçekleştireyim.” diye düşünüyorsanız bile birikim yapmalısınız. Belli bir birikiminizi finans piyasalarında değerlendirerek para kazanabilirsiniz.
Tasarrufların ardından elde edilen birikimlere değer vermemek en büyük finansal hatalardan biridir. Tasarruf ediyor ve birikimlerinizi arttırıyor olsanız dahi paranızı doğru bir şekilde kullanmanız gerekir. Yatırım yapmazsanız paranızın satın alma gücünün düşmesine engel olamazsınız. Birikimlerinizi; risk toleransına ve beklentilerinize uygun araçları kullanarak değerlendirmeye koyabilir ve yatırımlara dönüştürebilirsiniz.
Yapılabilecek en büyük finansal hatalardan biri de yanlış yatırım araçlarını tercih etmektir. Özellikle riskli araçları tercih ediyorsanız büyük yatırımlar yapmak bütçenizi zora sokabilir. Bu finansal hatadan korunmak için tek bir araç kullanmak yerine yatırımlarınızı çeşitlendirebilirsiniz. Böylece herhangi bir yatırımdan zarar etseniz bile diğerlerinden gelen kazanç ile durumu lehinize çevirebilirsiniz.
Mali durumunuzu iyi yönetemiyorsanız yanlış seçimler yapmış ve borçlanmış olmanız muhtemel bir durumdur. Finansal hatalar nedeniyle çok sayıda kredi kullanmak ve ödemeleri düzensiz yapmak bankalardaki notunuzun düşmesine neden olur. Belki bir kerelik gecikme ile kredi notunuz hemen düşmez; fakat bu durumun sürekli hâle gelmesi ciddi sorunlara yol açar. Banka nezdindeki skorunuzun düşmesi sonucunda ihtiyacınız olan zamanda kredi alma olasılığınız azalır. Ayrıca istediğiniz tutarda kredi alma ihtimaliniz de düşer. Kredi çekme şartlarınız zorlaştırılır.
Yaygın finansal hatalardan kaçınmak ilerleyen yıllarda refah içinde yaşamak için önemli bir davranıştır. Yapılan finansal hataların giderilmesi zor olabilir ve genelde zaman alır; ancak imkânsız değildir. Yaygın finans hatalarını anlayarak daha iyi seçimler yapabilirsiniz. Bu sayede kredi notunuzu yükseltebilir, kişisel borçlarınızı ödeyebilir ve daha iyi bir planlama ile keyifli şekilde yaşayabilirsiniz.
HangiKredi'nin dijital gücü ile oluşan HangiKredi Notu'nuzu hemen öğrenin!
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.