hangikredi.com

Elektrik, Su, Doğalgaz Abonelikleri Nasıl Açılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 28.06.2021 Güncelleme Tarihi: 21.11.2024

Yeni bir ev aldıysanız ya da kiracı olarak bir eve taşındıysanız, abonelikleri açtırmak yapmanız gereken ilk işlemler arasındadır.

Elektrik, Su, Doğalgaz Abonelikleri Nasıl Açılır?
Elektrik, su ve doğal gaz gibi temel ihtiyaçları karşılayan hizmetler abonelik üzerinden alındığı için, aboneliklerinizi açtırarak bu hizmetlerden faydalanmaya başlayabilirsiniz.

Aboneliklerinizi açtırdıktan sonra fatura ödeme alışkanlığı edinerek her ay aldığınız hizmete ödeme yapmanız gerekmektedir. Kredi kartı ile fatura ödeme yöntemini seçerek otomatik talimat da verebilirsiniz. Abonelik başvurularınızı ilgili kurumların şubelerinden, internet sitelerinden ve e-devlet üzerinden yapabilirsiniz.

Doğal Gaz Aboneliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Evinizdeki doğal gazı açtırmak için bulunduğunuz bölgeye bu hizmeti veren kuruma gidebilir ya da online başvuru yapabilirsiniz. Online başvurular kurumsal internet siteleri ve e-devlet üzerinden kabul edilir. Doğal gaz abonelik başvurusunu online yapsanız bile bazı belgeleri ibraz etmeniz gerekir. Yeni başvurularda, doğal gaz aboneliği için gerekli evraklar şöyledir:

  • T.C. kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı
  • Ev sahibi iseniz tapu
  • Kiracıysanız kira kontratı
  • Sayaç üzerindeki tesisat numarası
  • Bina yeni ise ve sayaç yoksa yapı ruhsatı

Kiracı Doğal Gaz Aboneliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kiracı doğal gaz aboneliği için süreç daha farklı işleyebilir. Yeni eve taşınmadan önce kiracısı olduğunuz evde abone olarak doğal gaz kullandıysanız abonelik taşıma işlemi yapmalısınız. Bu işlem için de bazı belgelere ihtiyacınız vardır. Kiracı doğal gaz aboneliği için gerekli evraklar şöyledir:

  • T.C. kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı
  • Kira kontratı
  • Sayaç üzerindeki tesisat numarası
  • Sayaç yoksa ve yeni bağlantı yapılacaksa yapı ruhsatı

Doğal Gaz Abonelik Ücreti Ne Kadar?

Doğalgaz faturası ödeme döneminiz başlamadan önce, henüz abonelik aşamasında da belirli bir ücret ödemeniz gerekir. Bu aşamada ödeyeceğiniz doğal gaz abonelik ücreti bir fatura tahsilatı değildir. Bu ücret sizden güvence bedeli olarak alınır ve aboneliğinizi iptal ettiğinizde size iade edilir. Söz konusu ücret hizmet veren kuruma göre değişkenlik gösterebileceği için her şehirde farklı bir seviyededir.

Başkent Doğal Gaz Abonelik Ücreti Ne Kadar?

Ankara doğal gaz aboneliği için başvurulması gereken kurum Başkentgaz’dır. Başkentgaz doğal gaz abonelik ücreti 2021 yılında, sadece kombi için 620 TL olarak belirlenmiştir. Soba ve merkezi sistem için ise 551 TL güvence bedeli alınmaktadır. Şofben için artı 70 TL, ocak için ise artı 35 TL tahsil edilmektedir.

İgdaş Doğal Gaz Abonelik Ücreti Ne Kadar?

İgdaş, İstanbul’da doğal gaz hizmeti sunan firmadır. Doğal gaz açtırma bedeli İstanbul’da daha farklıdır. İgdaş abonelik ücreti 2021 yılı için 749 TL + KDV + Damga Vergisi şeklindedir. Güvence bedeli ise kombi ve ocak için 655 TL’dir.

Doğal Gaz Kaç Günde Açılır?

Doğal gaz başvuru işlemlerinin ardından, hizmeti sunan firma tarafından görevlendirilen bir personel, evdeki tesisatı kontrol etmek için adresi ziyarete gelir. Eğer kaçak varsa kontrol işlemini ileri bir tarihe erteler ve bu süreçte onarım işlemini yaptırmanızı talep eder. Kaçak yoksa sizden belgeleri ister, sözleşmenizi teslim eder ve ardından sayacınız aktif hâle gelir. Bu işlemler, ilgili şirketin yoğunluğuna göre değişir ve ortalama 3 - 4 gün sürer.

Online Elektrik Aboneliği: E-Devlet Elektrik Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Elektrik aboneliği başvurusu için bulunduğunuz bölgeye hizmet sunan firma ile iletişime geçmeniz gerekir. Şirketin şubelerine ya da bölge müdürlüklerine giderek elektrik abonelik başvurusu yapabilirsiniz. Bunun yerine e-devlet üzerinden online başvuru yapmanız da mümkündür. E devlet elektrik aboneliği için “Elektrik Görevli Tedarik Şirketleri” sayfasına giriş yapmalısınız. Bulunduğunuz şehri ve hizmet alacağınız şirketi seçtikten sonra başvuru butonuna tıklayıp yönergeleri takip ederek aboneliğinizi açtırabilirsiniz.

Elektrik Aboneliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Başvurunuzu online yapacaksanız evinize gelen personel, fiziksel olarak yapacaksanız da şube personeli sizden birtakım evraklar talep eder. Elektrik aboneliği için gerekli belgeler şöyledir:

  1. T.C. kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı
  2. Ev sahipleri için tapu, kiracılar için kira kontratı
  3. Sayaç numarası ibrazı için eski fatura
  4. DASK (Zorunlu deprem sigortası poliçesi)

Kiracı Elektrik Aboneliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kiracı olarak girdiğiniz bir eve elektrik aboneliği alacaksanız ya da eski evinizdeki aboneliği taşıyacaksanız sizden ek belgeler talep edilebilir. Kiracı elektrik aboneliği için gerekli evraklar şöyledir:

  1. Ev sahibinin kimlik bilgileri veya kimlik fotokopisi
  2. Tüzel kişilere ait evler için vergi numarası
  3. Kiracının kimlik bilgileri veya kimliği
  4. Kira kontratı
  5. DASK (Zorunlu deprem sigortası poliçesi)
  6. IBAN numarası

Elektrik Açtırma Bedeli: Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar?

Hem yeni aboneliklerde hem de taşıma işlemlerinde şirketler tarafından bir elektrik açtırma bedeli tahsil edilir. Elektrik aboneliği ücreti olarak da bilinen bu tutar, hizmeti sunan şirket tarafından, yasal sınırlamalara bağlı kalınarak belirlenir ve değişken olabilir.

Boğaziçi Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar?

Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul’da, CK Enerji Boğaziçi Elektrik firması hizmet vermektedir. Boğaziçi Elektrik abonelik ücreti 2021 yılı için evlerde kW başına 33 TL, iş yerlerinde ise kW başına 93,7 TL’dir. Evlerde genellikle 6 kW gücünde elektrik verildiği için ortalama elektrik abonelik ücreti 198 TL’dir.

Elektrik Kaç Günde Açılır?

Başvurunuzun ardından, adresinize gelen bir personel tarafından sayacınız kontrol edilir, elektriğiniz açılır ve elektrik faturası ödeme döneminiz başlar. Bu işlem genellikle birkaç dakika sürer. Şirketin görevlendirdiği personel, ortalama 5 gün içinde adresinize gelerek gerekli işlemleri tamamlar.

Online Su Aboneliği: E-Devlet Su Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Diğer aboneliklerde olduğu gibi su abonelik işlemlerinde de hem fiziksel hem de online başvuru kabul edilmektedir. İnternet üzerinden başvuru yapmak isterseniz e-devletten bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. E devlet su aboneliği için “Belediyeler” sayfasına giriş yapmalısınız. Adresinizin bağlı bulunduğu belediyeyi seçtikten sonra açılacak olan hizmetler sayfasından su ve kanalizasyon idaresi ile ilgili olan butona tıklayabilirsiniz.

Su Aboneliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Abonelik başvurusu için şubeye giderken yanınızda götürmeniz gereken bazı belgeler vardır. Online su aboneliği yaptıysanız, ilgili belgeleri evinize gelen personele göstermeniz gerekir. Evrakların eksik olması hâlinde bağlantınız açılmayabilir. Yeni su aboneliği için gerekli evraklar her belediyede farklılık gösterse de genel olarak şöyledir:

  • T.C. kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı
  • Tapu ya da kira kontratı
  • Yapı iskan belgesi
  • Adres kaydı
  • DASK (Zorunlu deprem sigortası poliçesi)

Kiracı Su Aboneliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kiracı olarak bir eve taşındığınızda da kendi adınıza su aboneliği açtırmanız gerekir. Kiracı olarak yapılabilecek iki farklı başvuru vardır. Eğer ilk kez abonelik alıyorsanız yeni abonelik, daha önce aboneliğiniz varsa ve taşındıysanız devir işlemi için başvurmalısınız. Yeni aboneliklerde kiracılar için de yukarıdaki belgeler istenir. Devir işlemi yapılacak kiracı su aboneliği için gerekli evraklar ise şöyledir:

  • T.C. kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı
  • Kira kontratı
  • Sayaca ait eski fatura ya da sayaç seri numarası beyanı
  • DASK (Zorunlu deprem sigortası poliçesi)

Su Açtırma Bedeli: Su Abonelik Ücreti Ne Kadar?

Su açtırma bedeli, abonelik başvurusu sırasında sizden tahsil edilen bir ücrettir. Belediyeler abonelik işlemlerinizi tamamlamak için sizden su abonelik ücreti talep ederler. Ödediğiniz bu ücret, aboneliğinizi iptal etmeniz hâlinde size iade edilir. Su abonelik ücreti 2021 yılında teminat bedeli, su iştirak bedeli ve kanal iştirak bedeli gibi kalemler dahil edilerek hesaplanmaktadır.

Su Kaç Günde Açılır?

Başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra bir süre beklemeniz gerekir. Bu süreçte yetkililer adrese gelir ve hazırlamanız gereken evrakları ibraz etmenizi ister. Evrakların eksiksiz olması ve sayaçta bir problem olmaması hâlinde aboneliğiniz açılır. Genellikle birkaç gün içinde su hizmetini kullanmaya ve faturalandırılmaya başlarsınız. Su faturası ödeme işlemlerinizi ise online olarak ya da su ve kanalizasyon idaresi şubelerine giderek yapabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?