hellobar image
hangikredi.com

Elektrik Arıza İhbarı Anında Yapmanız Gerekenler

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 8.07.2021 Güncelleme Tarihi: 21.11.2024

Evinizdeki ya da iş yerinizdeki elektrik zaman zaman kesintiye uğrar ve bu kesintilerin dağıtım şirketi tarafından planlı bir şekilde yapılmış olma ihtimali yüksektir.

Elektrik Arıza İhbarı Anında Yapmanız Gerekenler
Fakat bazen kesinti sizin, binanızın ya da bölgenizin tesisatındaki bir arızadan kaynaklanıyor olabilir. Bu gibi durumlarda elektrik arıza ihbarı yaparak sorunun çözülmesini sağlamalısınız.

Elektrik Arıza İhbarı Nasıl Yapılır?

Elektrik arıza bildirimi genellikle telefon üzerinden yapılır. Bazı dağıtım şirketleri online ihbar da kabul etmektedir. Bu noktada dağıtım şirketine ulaştığınızdan emin olmalısınız. Dağıtım şirketleri ile tedarik şirketleri size farklı konularda yardımcı olurlar. Elektrik tedarik yani satış şirketleri, abonelik ve faturalandırma gibi hizmetler sunarken dağıtım şirketleri saha çalışmaları ve teknik işlemlerden sorumludur. Dolayısıyla elektrik arıza ihbarı dağıtım şirketine iletilmelidir.

Elektrik Tedarik Şirketleri ve Dağıtım Şirketleri Arasındaki Farklar Neler?

Elektrik piyasasında yapılan özelleştirmeler kapsamın 2013 yılı itibariyle birbirinden ayrılan dağıtım ve tedarik firmaları arasındaki farklar şöyledir:

Tedarik Şirketi  Dağıtım Şirketi
Elektrik satış işlemleri Bakım ve onarım
Abonelik açma kapama işlemleri  Arızaların giderilmesi
Tüketici faturası düzenlemek  Sayaç okuma ve sayaç değişimi işlemleri
Fatura tahsilatı işlemleri Kaçak kullanım tespiti yapmak
Güvence bedeli iadesi yapmak Elektrik kesme ve açma

Elektrik Arıza İhbarı Anında Yapmanız Gerekenler Nelerdir?

Elektrik arıza ihbarı anında bağlı bulunduğunuz bölge, mahalle ve sokak gibi bilgiler sizden istenebilir. Bu bilgileri biliyor olmanız gerekir. Ayrıca ortaya çıkan arızanın dağıtım şirketinin ilgi ve yetki kapsamında olduğundan emin olmalısınız. Bölgesel bir sorundan ziyade bina ya da daire dahilindeki arızalarla dağıtım şirketleri ilgilenmez.

Bir arıza olduğunu düşünüyorsanız ya da kesinti yaşadıysanız ihbardan önce şu detayları göz önünde bulundurmalısınız:

  • Öncelikle sigorta kutunuzu kontrol edin. Sigortanız atmış olabilir ve bu sorunu siz çözebilirsiniz.
  • Bulunduğunuz binada bir çalışma ya da arıza olabilir. Yöneticiden ya da ilgili kişilerle iletişime geçmelisiniz.
  • Bulunduğunuz binadaki diğer dairelerde elektrik varsa ve kesinti sadece sizin dairenizdeyse, dairenizin tesisatında arıza olabilir. Ödenmemiş fatura da bu duruma sebebiyet verir.
  • Bakım ve onarım gibi işlemler için planlı bir kesinti yapılmış olabilir. Birkaç saat elektriğin gelmesini bekleyebilir ya da dağıtım şirketinden bilgi alabilirsiniz.
  • Planlı bir kesinti söz konusu değilse bir hat arızasının olma ihtimali vardır. Bu durumda elektrik arıza ihbarı yapmalısınız.

Ayrıca elektrik arızaları, faturalarınızın artmasına neden olabilir. Fatura konusunda önlem alabilmek için “Aylık Faturalarınızı Azaltmanın Yolları” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Elektrik Arıza İhbar Hattı Nedir?

Elektrik arızalarını bildirmeniz ve bilgi almanız için hizmet veren bazı telefon hatları vardır. Türkiye genelinde 186 numaralı hat, elektrik arıza ihbar hattı olarak hizmet verir. Bu hat arıza bildirimleri dışında planlı kesinti ve sokak aydınlatması gibi konularla da ilgilenir. Sabit telefonlardan ya da cep telefonlarından 186 numaralı hattı aradığınızda doğrudan bulunduğunuz bölgenin dağıtım şirketine bağlanırsınız. Dağıtım ve tedarik şirketleri, arıza ihbarlarını farklı bir hat üzerinden de alabilir.

Enerjisa Elektrik Arıza İhbar Hattı

Enerjisa, Türkiye’nin en geniş ağa sahip elektrik tedarik şirketlerinden biridir. Aesaş; Başkent ve Toroslar dağıtım şirketlerinin hizmet bölgelerinde elektrik tedariği sağlamaktadır. Enerjisa elektrik arıza ihbar hattı 186’dır. Enerjisa’nın hizmet verdiği şehirlerden birinde yaşıyorsanız, arıza bildirimleriniz için bu numarayı aramanız gerekir. Enerjisa’nın görevli olduğu şehirler şunlardır:

  1. Aesaş: İstanbul Anadolu Yakası
  2. Başkent: Ankara, Zonguldak, Kırıkkale, Kastamonu, Karabük, Çankırı, Bartın
  3. Toroslar: Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Kilis

Elektrik abonelik açma ve elektrik faturası açıklamaları hakkında detaylı bilgi edinmek için Bilgi Merkezi içeriklerimize göz atın!

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?