e-Haciz, açılımı ile birlikte elektronik haciz, devlete olan bir borcun ödenmemesi durumunda banka hesaplarınızda bulunan para, altın, döviz, fon, hisse senedi gibi tüm mal varlığınıza elektronik ortamdan el konulması anlamına gelir.
İçindekiler
Normal haciz işlemlerinde olduğu gibi e-haciz durumunda da borcun tamamının ödenerek kaldırılma işlemi sağlanır.
Bunun yanında her ne kadar online süreç yürütülse de araca, evdeki eşyalara da haciz işlemi uygulanabilir ve gerekli durumlarda memurlar eşliğinde borcun karşılığı temin edilir.
İhtiyacınız olan nakit para için hızlı işlem yapmak ve başvurularınızı gerçekleştirmek için en uygun kredi başvurusu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
e-Haciz genelde banka müşterilerinin hesaplarında bulunan mal varlıklarına el konulması anlamına gelir. Fakat devletin devreye girdiği ve ciddi borçların olması durumlarında, fiziksel mal varlıklarına da el konma durumları söz konusu oluyor.
Özellikle vergi borçlarının ödenmemesi durumunda otomasyon sistemi ve veri paylaşımı kullanılarak banka hesabının yanında gayrimenkul, araba ya da diğer fiziksel mal varlıklarına bloke işlemi uygulanıyor. Bu açıdan bakıldığında e-haciz sisteminin elektronik ortamdan çıkarak icra işlemlerinin fiziksel olarak da uygulandığı durumlar olabiliyor.
e-Haciz sisteminin kanunen yürütülebilmesi için öncelikle vergi borcu bulunan kişilere resmi bir tebliğ gönderilmeli. 6183 sayılı kanunun 55.maddesinde yer alan bilgilendirme iletilmeden haciz sürecinin başlatılması mümkün değil.
Vergi borcu olan kişilerin elinde mutlaka “Amme alacağını vadesinde ödemeyenlere 7 gün içinde borçlarını ödemeleri veya mal bildiriminde bulunmaları lüzumu bir ödeme emri ile tebliğ olunur” beyanı bulunmalı. Aksi bir durumda e-hacizin uygulanması söz konusu olamıyor.
Tebligatın iletilmesinin ardından, 7 gün içerisinde ödeme gerçekleşmez ise emir kesinleşir ve Vergi Dairesi Otomasyon Programı uygulamaları ile borcu bulunan kişinin isim, soyisim, unvanı, borcun türü, yılı, tutarı ve vadesi liste halinde Vergi Dairesi Başkanlığı’na bildirilir. Listeyi alan sorumlu birim, elektronik ortama girişleri yaparak Malite Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Tahsilat Grup Müdürlüğü’ne devredilir.
Gelir İdaresi’nin de kontrolünde Türk bankalarının genel müdürlüklerine durumun bilgilendirilmesi yapılır. Banka Genel Müdürlükleri, beyan edilen belge üzerinden gerekli kontrolleri yaparak herhangi bir gün ve herhangi bir saatte e-haciz işlemlerini başlatabilir.
e-Haciz belli kurallar dahilinde tespit edilen her mal varlığı için uygulanabilir. İlk aşamada e-bankacılık doğrultusunda, bu alanlardaki hesaplara el konulması öncelikli olsa da borcun durumu ve gecikmesine göre eve de haciz gelmesi olası durumlar arasında.
Ev haczi ile ilgili daha fazla sorunuz var ise "Konut Alımlarında İpotek, Haciz ve İntifa Nedir?" yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Borçlu olan kişinin TC kimlik numarasının UYAP sisteminde sorgulanmasından sonra, eğer üzerinde bir ev ya da farklı bir gayrimenkul görünüyorsa, bu da haciz işlemine dahil edilir. Tekrar belirtmekte fayda var ki bankalardaki mal varlığı borcu karşılamaya yeterliyse eve haciz uygulama durumu olmuyor.
Belli durumlarda haciz işlemleri sizin için değil, almak istediğiniz ev için de başlatılmış olabilir. Genelde ipotek olarak verilen evler için satış işlemi başlatılabildiği için satıcı kişi size bu durumu söylemeden işlemleri tamamlamak isteyebilir.
Bu yüzden satın almak istediğiniz konut için mutlaka e-haciz sorgulaması yapılması gerekiyor. Sorgulamanın detaylı bir şekilde yapılması için de konutun bağlı olduğu tapu müdürlüğüne başvurulması önceliklidir. Tapu müdürlüğüne tapunun fotokopisi ile müracaat edilerek üzerinde haciz ya da ipotek olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Evin üzerinde herhangi bir ipotek varsa ya da icra işlemlerine başlanmışsa kanunen satış işlemleri tamamlanamıyor. Buna karşın erkenden haberdar olmak ve yeni ev arayışlarına başlamak için sorgulama başvurusunda bulunarak kendinizi ayarlayabilirsiniz.
Gayrimenkuller üzerinde bulunan e-hacizlerin kaldırılması için üç adım bulunuyor. Bunlardan ilki tapuda fek edilme işlemi. Yani bu gayrimenkul için çekilen kredinin tapuya bildirilerek ödeme işlemlerinin yapılacağının garantilenmesi sonucunda fek işlemi uygulanır. Bir diğer seçenek ise borcun ödenmesi.
Gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kalkacağı şekilde borcun ödenmesinin sonucunda otomatik olarak e-haciz de ortadan kalkar. Son durum ise alacaklının talebi ile e-hacizin kaldırılması. Alıcı borcunu alsa da almasa da kendi inisiyatifi ile talepte bulunarak hacizin kaldırılmasını sağlayabilir. Bir şekilde borcun ödenmesi ya da alıcının taleplerinden vazgeçmesi durumları dışında e-hacizin ortadan kalkması mümkün değil.
Haciz dendiğinde akla gelen ilk yöntem yasal sürecin balamasından sonra eve ya da iş yerine, yani verilen adrese gelen haciz memurları oluyor. e-haciz ismi gereği internet üzerinden yürütülen bir süreç olarak görülse de memurların da devreye girdiği süreçler söz konusu.
Borcu olan kişi ile hiçbir şekilde iletişim kurulamıyorsa, online sistemde yer alan ev ya da iş yeri bilgilerine haciz memuru gönderilerek mal varlığı tespiti yapılabilir. Borçlu olan kişi bilgilerini saklamaya çalışsa da online işlemler neticesinde alınan ev adresi, iş adresi ve ikinci adres yedeklemesi neticesinde bilgilere ulaşmak çok daha rahat oluyor.
Acil nakit ihtiyaçlarınızı karşılamak için ihtiyacınız olan tüm kredi seçeneklerini, vade sürelerini ve faiz oranlarını anında kredi sayfamızdan kontrol edebilir ve başvuru yapabilirsiniz.
Eski haciz işlemleri için hazırlanan kanunlarda, memurların evde ya da iş yerinde bulunan bütün mallara değer biçmesi ve el koyması mümkündü. Özellikle borcunu ödeme konusunda bilgi alınamayan kişilerin evine giden memurların tüm eşyaları alma özellikleri vardı. Son yapılan kanunlar gereği bu durum ortadan kalktı.
Borcun değeri ne olursa olsun, özellikle evde temel yaşam araçları arasında yer alan eşyalara dokunulmuyor. Yatak, koltuk, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi temel gereksinim eşyaları haciz dahilinde değil. Fakat evde aynı eşyadan iki tane bulunması durumunda lüks statüsüne girdiği için hacize dahil edilebiliyor. Bunların yanında kişisel eşyalar olsa da para, değerli evrak, değerli taş, mücevher altın gibi parçalar da haciz altına alınabilir. Özetlemek gerekirse, e-haciz gibi online süreçte bile son aşamada evinize ya da iş yerinize gelen bir memurla karşılaşabilirsiniz.
Araçlara gelebilecek cezalar arasında araç bağlama dışında e-haciz de bulunuyor. Aracın üzerinde haciz olması durumunda satma işlemleri için belli başlı kısıtlamalar yapılmaktadır.
Borcun verilen süre içerisinde ödenmemesi durumunda da karşılık olarak arabanın satışa çıkması mümkün olabilir. Satışa çıkması durumu direkt aracın üzerinde değil, genel olarak herhangi bir şekilde haciz olması halinde de uygulanabilir. Bunun en önemli sebebi de eve ya da aileden birine gelen borcun karşılığında, evdeki temel eşyalar yerine araç üzerinden ödeme alınmasının sağlanması.
Aracın satış değeri borçtan daha fazla ise elde edilen para ile önce borç kapatılır, ardından da arta kalan para borçlu olan kişiye verilir. Bu şekilde sadece araç satışı ile gerek taşıt üzerindeki gerekse genel olarak borçların uğramış olduğu haciz durumu ortadan kalkabilir.
Örneğin borçlunun haciz gelen borcu toplamda 250 bin TL. Aracının satış değeri ise 300 bin TL. Bu durumda araç 300 bin TL üzerinden satıldıktan sonra 250 bin TL ile direkt haciz uygulanan borç kapatılır, geriye kalan 50 bin TL de borcu ödenen kişiye verilir.
Önceden de belirtildiği üzere üzerinde haciz bulunan aracın satılması sürecinde kısıtlamalar mevcut. Aracın sahibi, haciz konduğu andan itibaren direkt kendisi satış yapamaz. Sadece icra yöntemi ile aracın satışı mümkün oluyor. Bu yüzden icraya bağlı olmadan satış yapmak için öncelikle haciz uygulanmış olan borcun tamamının kapatılması gerekiyor.
Borcu ödemenin bir yöntemi, banka kredileri. Haciz uygulanan borca rağmen bankadan kredi çıkıyorsa gerekli miktarda talep edilerek borç kapatılır. Bu şekilde haciz ortadan kalkacağı için araçtan da icra kalkar ve direkt sahibi tarafından satış işlemi noter üzerinden yapılabilir.
Haciz işlemlerinin belli bir doğrultuda ilerlemesi için belli ayrımların olması gerekli. E-hacizde de uygulanabilecek borç türleri belirli. Aşağıda direkt e-haciz uygulanabilecek borç türlerini bulabilirsiniz.
Yasal takibe giren bazı borçlar için yapılandırma ya da taksitlendirme yapılıyor. E-haciz için de aynı durum söz konusu. Hacizin gerçekleşmesinden önce tebliğ içinde borcu olan kişiye 15 gün süre tanınır. Bu 15 gün süre içerisinde borcun tamamının kapatılması ya da taksitlendirilmesi mümkün. Taksitlendirme işlemi için ilk aşamada toplu olarak borcun yüzde 20’sinin ödenmesi gerekiyor. Sonrasında ise kalan borç üzerinden taksitlendirme yapılarak bu taksitler üzerinden takip yapılır.
Kredi ve borç ödemelerinizi rahatlatmak için yapmanız gereken tüm adımları ve bilgilendirmeleri kredi yapılandırma sayfamızdan öğrenebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.