Birikimlerinizi kurdaki değişimlere karşı korumak için kur korumalı TL mevduat hesabı açabilirsiniz.
İçindekiler
Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı, yüksek getiri oranlarıyla birikimleri dövizdeki ani değişimlere karşı koruyan rekabetçi bir hesap türüdür. Vadeli mevduat hesabının açılış tarihinde Türk lirası cinsinden varlıklarınızın değer kaybı yaşamaması için bir faiz oranı belirlenir. 3, 6, 9 ve 12 aylık vadelerle süreç boyunca yaşanan kur dalgalanmalarına karşı önlem alınır.
Kur korumalı TL vadeli mevduat sistemi kapsamındaki birikimler, hesap kapanış tarihindeki döviz oranlarına göre yeniden değerlenir. Kurdaki farktan kaynaklanan fazladan gelir, faizden elde edilene göre yüksekse bu rakam hesaba yansıtılır. Aksi durumda ise birikimlere faiz getirisi eklenir.
Dövizden dönüşümlü kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı, yabancı para cinsinden varlıkları koruma olanağı tanır. “Dönüşen kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı nedir?” sorusunun cevabı, hesabın adından da anlaşılacağı üzere doğrudan birbirine dönüştürülen para cinsleriyle ilgilidir. Bu hesap türünü açtırmak için öncelikle birikimlerinizi TL’ye çevirmeniz gerekir. Söz konusu işlem; TCMB (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası) tarafından belirlenen USD, EUR ve GBP dönüşüm kurları üzerinden gerçekleştirilir. Bu işlemin ardından Türk lirası vadeli mevduat hesabınızı açabilir, varlıklarınızı kur değişimlerine karşı koruyabilirsiniz.
Kur korumalı TL vadeli mevduat şartları arasında bu hesap türünün sadece gerçek kişiler tarafından açılabilmesi yer alır. Gerçek kişiler, kanunen borçlanma ve alacaklı olma hakkı bulunanlardır. Yurt dışındaki işçilerin ve serbest meslek ya da müstakil iş sahipleriyle Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişiler de kur korumalı mevduat hesabı açabilir.
Dönüşümlü kur korumalı mevduat hesabından hem gerçek hem de tüzel kişiler faydalanabilir. Tüzel kişi, çeşitli sosyal ya da ticari amaçlar doğrultusunda bir araya gelenlere verilen isimdir. Kur korumalı mevduat ile döviz dönüşümlü mevduat hesaplarının farkı da bu noktada ortaya çıkar. Dönüşen kur korumalı TL vadeli mevduat hesabından yararlanmak için gerçek kişi olma şartı aranmaz. Söz konusu kişiler, yabancı para cinsinden birikimlerini belirli bir kur dönüşüm oranı üzerinden TL’ye çevirebilir.
Kur korumalı mevduat ile döviz dönüşümlü mevduat hesaplarının farkı olarak nitelendirilebilecek unsurlardan bir tanesi de vade aralıklarıdır. Her iki hesap türünde de farklı vadeler ön plana çıkar. Mevduat faizi hesaplaması yapabilmek adına ilgili hesaplar arasında değişiklik gösteren bu süreleri bilmek gerekir. Aşağıdaki tabloda her iki hesap türüne ait olan vadeleri görebilirsiniz.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı | Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı |
---|---|
3 ay | 3 ay |
6 ay | 6 ay |
9 ay | 12 ay |
12 ay | - |
Tablodan da anlaşılacağı üzere, kur korumalı TL mevduatta döviz dönüşümlü hesaba ek olarak 9 aylık bir vade de bulunur. Her iki hesap türünde de açılış ve kapanış tarihi arasında geçen bu süre boyunca, belirlenen kur korumalı mevduat faiz oranları işlemeye devam eder. Ekonomik hedeflerinizi göz önünde bulundurarak kendinize uygun vade seçeneğini tercih edebilirsiniz.
Kur korumalı mevduat ile döviz dönüşümlü mevduat hesaplarının farkını öğrendikten sonra kendiniz için uygun olan seçeneği rahatlıkla belirleyebilirsiniz. Öte yandan hesap seçimi sırasında göz önünde bulundurulması gereken birtakım unsurlar söz konusudur. Dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı seçerken vade oranlarını da dikkate almak gerekir. Bu hesaplarda birikimden elde edilen getiri, vade aralığına göre değişiklik gösterir. HangiKredi aracılığıyla vadeli mevduatta günlük ve aylık fark gibi detayları öğrenebilir, birikimleriniz için en doğru kararı verebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.