TCMB’nin açıklamasına göre, şirketler yurt dışı kaynaklı dövizlerini Türk lirasına dönüştürdüğünde destek amaçlı ek ödeme yapılacak.
26 Ocak 2023 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi hakkında tebliğe göre, firmalar yurt dışı kaynaklı dövizlerinin TCMB'ye satışını taahhüt ettiğinde;
Merkez Bankası'na satılacak döviz ile TL vadeli mevduat ve katılma hesaplarına çevrilecek dövizin yabancı menşeli olduğu bankalarca belirlenecek.
Merkez Bankası, 30 Aralık 2022’de yayımladığı “2023 Para ve Kur Politikası” raporunu, 2022’de başlattığı liralaşma stratejisine göre Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi olarak güncelledi. Rapora göre, Türk Lirası’nın desteklenmesi için gerekli adımlar atılmaya devam edilecek. 26 Ocak 2023’te yayımlanan yeni karar ile ticari hayatta da liralaşmanın desteklenmesi amaçlanıyor.
Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre, döviz alımı yapmama taahhüdü yerine getirilmediğinde, en yüksek faiz uygulanacak ve kredi kullanımına bir yıl izin verilmeyecek.
Resmî Gazete açıklaması:
“Bu Tebliğ kapsamında firmalarca verilen döviz alımı yapılmaması taahhüdünün yerine getirilmemesi halinde döviz dönüşümü desteği tutarları ilgili dönem boyunca oluşan pozitif kur farkı eklenerek ve döviz dönüşümü desteğinin ödenme tarihinden taahhüdün yerine getirilmediğinin tespiti tarihine kadar geçen süre için tespit tarihinde geçerli olan Merkez Bankasının ilan ettiği en yüksek gecelik borç verme faiz oranı üzerinden hesaplanacak faizi ile birlikte bankalarca tahsil edilerek Merkez Bankasına aktarılır. Taahhüdünü yerine getirmeyen firmaların Merkez Bankası kaynaklı kredi kullanım talepleri, taahhüdün yerine getirilmediğinin tespit edildiği tarihten itibaren bir yıl süreyle kabul edilmez.”
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.