Evinizi ısıtmak için doğalgaz kullanıyorsanız, abonelik açtırma ve iptal etme gibi işlemleri zaman zaman yaptırmanız gerekebilir.
İçindekiler
Evinizi ısıtmak için doğalgaz kullanıyorsanız, abonelik açtırma ve iptal etme gibi işlemleri zaman zaman yaptırmanız gerekebilir. Özellikle kiracıysanız bu işlemler her taşınmada yeniden yapılır. Dolayısıyla doğalgaz aboneliği nasıl iptal edilir, hangi belgeler gereklidir, süreç nasıl ilerler gibi konularda bilgi sahibi olmak işlerinizi kolaylaştıracaktır. Bazı detaylara dikkat ederek abonelik iptal sürecini hızlandırabilir ve olası sorunların önüne geçebilirsiniz.
Doğalgaz aboneliği iptal etme süreçleri, bazı detayların etkisi ile farklı ilerleyebilir. Bu nedenle ilk olarak iptal işlemi için gerekli evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlamalısınız. Ardından sayacınızın tipini öğrenip ona uygun bir başvuru gerçekleştirmelisiniz. İptal başvurusu yapmadan önce tüm borcunuzu ödemiş olmalısınız. Otomatik ödeme talimatı vermişseniz bankanız ile iletişime geçerek talimatı iptal etmeniz gerekir. Ayrıca iptal sonrası güvence bedeli iadesi hakkında bilgi almayı da ihmal etmemelisiniz.
Evinizden ya da iş yerinizden taşınırken, doğalgaz da dahil olmak üzere daireye bağlı tüm aboneliklerinizi sonlandırmalısınız. Abonelik sonlandırma işlemleri için, bulunduğunuz bölgeye hizmet veren dağıtım şirketine başvuru yapmanız gerekir. Başvurunuzu farklı yollarla yapmanız mümkündür. Her dağıtım şirketinin farklı bir kanaldan başvuru kabul etmesi de söz konusudur. Dolayısıyla İstanbul doğalgaz abonelik iptali ile Ankara doğalgaz abonelik iptali işlemleri aynı şekilde gerçekleşmeyebilir. Genel olarak dağıtım şirketlerinin iptal başvurusu kabul ettiği kanallar şöyledir:
Mekanik sayaç kullanıyorsanız doğalgaz abonelik iptali başvurusu yapmadan önce borcunuzu sıfırlamanız gerekmektedir. Borçlu olmamanız hâlinde başvurunuzu yapıp görevli bir personelin adresinize gelmesini beklemelisiniz. Adresinize gelen personel sayacı mühürler, gazı keser, son endeks bilgilerini kaydeder ve iptal işlemleri tamamlanmış olur.
Doğalgaz hizmetini elektronik, yani kartlı sayaç üzerinden alıyorsanız doğalgaz abonelik iptali işlemleri için farklı bir yol izlemeniz gerekir. Aboneliğin sonlandırılması için mevcut kartınız ile başvuru yapmalısınız. Kart aracılığyla son endeks bilgilerinize ulaşılır ve sayacınızda gaz kaldıysa iadesi yapılır. Ardından size, sayaç sıfırlama işlemi için yeni bir kart verilir.
Dağıtım şirketi ile olan sözleşmenizin feshedilmesi ve aboneliğinizin sonlandırılması için kullanabileceğiniz yollardan biri de e-devlettir. Dağıtım şirketinin internet sitesine erişemiyorsanız ya da fiziksel olarak şubeye gitmek istemiyorsanız e-devlet üzerinden işleminizi gerçekleştirmeniz mümkündür. E devlet doğalgaz abonelik iptali için öncelikle e-devlet şifresine sahip olmalısınız. Şifreniz yoksa PTT şubelerinden alabilirsiniz.
Şifreniz ile e-devlete giriş yaptıktan sonra “Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Sunduğu e-Hizmetler” sayfasına gitmelisiniz. Ardından bulunduğunuz şehri ve hizmet aldığınız kurumu seçip yönergeleri takip ederek doğalgaz abonelik iptali başvurusunda bulunabilirsiniz.
Doğalgaz aboneliğinizi online kanallardan iptal etmek istiyorsanız e-devlet dışında tercih edebileceğiniz tek yöntem, dağıtım şirketinin internet sitesini kullanmaktır. İptal işlemleri genellikle “online işlem merkezi”, “abonelik işlemleri”, “sözleşme feshi” gibi isimlerle adlandırılan menüler altından yapılır. Bununla birlikte e-devlet üzerinden abonelik iptali yapmak da mümkündür.
Hemen her şehirde farklı bir dağıtım şirketi hizmet verdiği için hangi şirketten hizmet aldığınızı bilmeniz gerekir. Türkiye’de 70’ten fazla doğalgaz dağıtım şirketi vardır ve faturanız ya da sözleşmenize bakarak size hizmet sunan firmanın bilgilerine ulaşabilirsiniz. Kişisel verilerinizin güvenliği için İşlem yaptığınız internet sitesinin kuruma ait olduğundan emin olmalısınız.
Doğalgaz abonelik iptali başvurunuzu online yapmış olsanız bile birtakım matbu evraklara ihtiyacınız vardır. Bu evrakları adresinize gelen görevli personele ibraz etmeniz gerekmektedir. Doğalgaz abonelik iptali için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir.
Ev (konut, mesken) için:
Ev harici iş yeri vb. yerler için ayrıca:
Abonelik iptali, abone ile dağıtım şirketi arasında imzalanmış olan sözleşmenin feshedilmesi anlamına gelir. Bu nedenle abone olarak adı geçen ve sözleşmede imzası bulunan kişinin bizzat başvuru yapması gerekmektedir. Bununla birlikte noter onaylı bir vekaletname ile üçüncü kişilerin fesih işlemlerini yürütmesi de mümkündür. Eğer noter onaylı vekaletname yoksa eş, çocuk ya da akrabalar abonelik iptali gerçekleştiremez.
Doğalgaz abonelik iptali başvurunuzu yaptıktan ve gerekli evrakları hazırladıktan sonra görevli personelin adresinize gelmesini beklemeniz gerekir. Personelin gelmesi bulunduğunuz şehre, hizmet aldığınız şirkete ve iş yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genellikle birkaç gün içinde bir görevli gelir ve sayacı pasif hâle getirir. Elektronik sayaç kullananlar için aynı gün iptal de mümkündür.
Doğalgaz abonelik iptali güvence bedeli iadesi işlemini de doğurur. Mekanik sayaç kullanıyorsanız aboneliğinizi başlatırken sizden bir güvence bedeli tahsil edilir. Sözleşme feshedildikten sonra söz konusu ücret size iade edilir. Peki doğal gaz abonelik iptali para iadesi ne kadar tutar?
İade tutarı, genellikle TÜFE değişim oranları dikkate alınarak güncellenir. Bu nedenle yatırdığınız güvence bedelinin tamamını almamanız da söz konusu olabilir. Ayrıca eğer doğalgaz borcunuz varsa güvence bedelinden tahsil edilir. Fatura ödeme dönemlerini kaçırmadan borçlarınızı ödediyseniz güncellenmiş güvence bedelinin tamamını alabilirsiniz.
Doğalgaz abonelik iptali sonrası güvence bedeli iadesi alma yolları şöyle sıralanabilir:
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.