hangikredi.com

Dijital Bankacılık İşlemleri Nelerdir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 16.06.2021 Güncelleme Tarihi: 6.08.2024

Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla daha da gelişmiş özelliklere sahip olan dijital bankacılığın kapsamı her geçen gün genişlemektedir.

Dijital Bankacılık İşlemleri Nelerdir?
Dijital bankacılık banka müşterilerinin yapmak istedikleri işlemleri dijital kanallar aracılığıyla yapmasını sağlayan bir teknolojidir.

Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla daha da gelişmiş özelliklere sahip olan dijital bankacılığın kapsamı her geçen gün genişlemektedir.

Dijital bankacılık özet olarak, banka müşterilerinin yapmak istedikleri işlemleri şubelere gitmeden, dijital kanallar aracılığıyla yapmasını sağlayan bir teknolojidir. Özellikle son yıllarda giderek gelişen bu teknoloji ile bireysel ve kurumsal birçok bankacılık işlemi çok daha hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Uzaktan müşteri edinimi, yani şubeye gitmeden bir bankanın müşterisi olabilmek, buna bir örnektir. Dijital bankacılık teknolojisi, temel olarak bankaların internet ve mobil uygulamalar üzerinden müşterilerine hizmet vermesi olarak da tanımlanabilir.

Günümüzde artık her yaştan insanın dijital bankacılık ürünlerini bir şekilde kullandığını söylemek mümkündür. Özellikle akıllı cep telefonu kullanımının yaygınlaşması ile beraber bankalar, mobil uygulamalarını çok daha etkin hale getirmiş durumdadır. Bu durum da bankacılık işlemlerinin daha hızlı bir şekilde yapılmasını sağlamıştır.

Ayrıca bankalar, mobil uygulama ve internet sitelerinin kapsamını her geçen gün daha da genişletmeye ve güvenlik önlemlerini artırmaya; gelecekte neredeyse tüm bankacılık işlemlerinin dijital bankacılık teknolojisi ile yapılabilmesinin önünü açmaya çalışmaktadırlar.

Dijital bankacılığın en önemli özelliklerinden biri 7/24 hizmet veriyor olmasıdır. Fiziksel banka şubelerinin belirli çalışma saatleri varken internet ve mobil şubelerde bu yoktur. Bazıları haricinde tüm işlemler, hafta içi ya da hafta sonu fark etmeksizin 7 gün 24 saat yapılabilmektedir. İşlemler için sıra beklemek de söz konusu değildir.

HangiKredi üzerinden güncel mevduat faiz oranları için karşılaştırma yapabilir, hızlıca hesabınızı açabilir ve dijital bankacılık işlemlerini kullanmaya başlayabilirsiniz.

Dijital Bankacılık İşlemleri Nelerdir?

Dijital bankacılık kanallarına her geçen gün yeni bir özellik gelmektedir. Özellikle mobil uygulamaların kapsamı genişletilmekte ve kullanıcılara güncelleme gönderilmektedir. Günümüzde bir bankanın müşterisi olmak için bile mobil uygulama kullanmak mümkündür. Uzaktan müşteri edinim teknolojisi sayesinde, banka personeli ve tüketici kısa bir görüntülü görüşme gerçekleştirmektedir. Sonrasında ise dijital onaylar doğrultusunda bankanın müşterisi olarak hem dijital hem de fiziksel hizmetler kullanılabilir.

Fatura Ödeme

Dijital bankacılığın en temel işlemlerinden biridir. Elektrik, su, doğal gaz, telefon, internet, aidat, kira ve daha birçok ödeme için banka şubelerine gitmenize gerek yoktur. Hatta pek çok banka bu işlemleri şubeden kabul etmemektedir. Bu işlemleri internet ya da mobil şubelerden birkaç dakika içinde yapılabilir.

Kredi Kartı ve Banka Kartı İşlemleri

Kredi veya banka kartınızla ilgili birçok işleminizi, dijital bankacılık sayesinde her yerden halledebilirsiniz. Kredi kartı borcu ödeme, şifre değişikliği, kart talebi, kart başvuru takibi ve buna benzer birçok işlem için şubeye gitmeniz gerekmez ve cep telefonunuzdan halledebilirsiniz.

Kredi kartı başvuru işlemlerinizi HangiKredi üzerinden de hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.

Döviz İşlemleri

Bankaların son yıllarda müşterilerine sunduğu en büyük kolaylıklardan biri de bu oldu. Artık banka şubesine gitmeden internet ve mobil kanallar aracılığıyla döviz ve değerli maden alım satım işlemi yapabilmeniz mümkündür. Bunun için ilgili bankada bir döviz / değerli maden hesabına sahip olmalısınız. Hesabı da mobil uygulamadan açabilirsiniz.

Hesap Açma / Kapama İşlemleri

Dijital bankacılık ile istediğiniz bankadan yeni bir hesap açabilir, var olan hesabınızı kapatabilirsiniz. Bu işlemler vadeli ve vadesiz hesaplar; TL, döviz ya da değerli maden (altın, gümüş vs) hesapları, avans hesabı ve hisse senedi hesabı için geçerlidir.

Vergi Ödemeleri

Her vatandaş, belirli hizmetler doğrultusunda vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi daireleri ise en kalabalık ve yoğun olan resmî dairelerin başında gelir. Bununla birlikte vergi dairelerinde çoğu zaman kredi ya da banka kartı ile ödeme kabul edilmez. Vergi ödemelerinin dijital bankacılık üzerinden yapılabilmesi bu nedenle önemli bir avantajdır.

Dijital kanallardan ödemesi yapılabilecek bazı vergiler şunlardır:

  1. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)
  2. Trafik para cezaları
  3. Tapu harcı
  4. Yolcu telefon IMEI harcı
  5. Gelir vergisi
  6. Yüksek öğrenim kredisi borcu
  7. Yüksek öğrenim harç kredisi
  8. SGK ödemeleri
  9. HGS ödemeleri

Şans Oyunları

Şans oyunlarının da artık dijitale geçmiş olması ile birlikte, ödemelerin de dijital olarak yapılması gerekmektedir. Dijital bankacılık kanallarından, ilgili sitede kayıtlı olan üye numarası ile para yatırmak mümkündür. Bazı bankalar, kendi müşterilerine bu işlemi komisyonsuz bir şekilde sunabilmektedir. Ödeme yapabileceğiniz kurumlar şöyle sıralanabilir:

  • Bilyoner
  • Birebin.com
  • Milli Piyango
  • Misli.com
  • Nesine.com
  • Nimetabla.com
  • Oley.com
  • TJK.org
  • Tuttur.com

GSM TL / Paket Yükleme

Dijital bankacılık sayesinde cep telefonu hattınıza TL ve paket yükleme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bankalar genelde bu işlemlerin Türk Telekom (Avea), Turkcell ve Vodafone GSM operatörleri için yapılmasına imkan tanır.

Kredi İşlemleri

Günümüzde birçok banka dijital bankacılık teknolojisi ile müşterilerinin internet ya da mobil şube aracılığıyla kredi başvurusunda bulunmasına olanak tanımaktadır. Bu sayede banka şubelerine gitmenize gerek kalmadan ihtiyaç kredisi ve konut kredisi talebinizi bankaya iletebilirsiniz. Ancak belge ibrazı gerektiğinde şubeye davet edilebilirsiniz.

Muhtelif Başvuru İşlemleri

İnternet ve mobil şube aracılığıyla bankalar üzerinde şu konularda başvuru işlemleri yapabilirsiniz:

  • Bireysel emeklilik başvurusu
  • OGS / HGS başvurusu
  • Sigorta başvurusu
    • DASK - Zorunlu deprem sigortası
    • Kasko sigortası
    • Zorunlu trafik sigortası
    • Tamamlayıcı sağlık sigortası
    • Seyahat sağlık sigortası
    • Emekli bankacılığı (emekli maaşı taşıma)

Otomatik Ödeme Talimatı Verme

Dijital bankacılığı kullanarak bankalar üzerinden ödemelerinizi otomatik hale getirebilirsiniz. Fatura ödemeleri, kredi kartı ödemeleri, kredi ödemeleri ve daha birçok düzenli ödemelerinize internet ya da mobil şubeler aracılığıyla otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.

Para Transferleri

Dijital bankacılığın getirdiği en önemli kolaylıklardan biri de para transferlerinin artık internet veya cep telefonu üzerinden yapılabilmesidir. Bu hizmet sayesinde, mobil uygulama üzerinden aynı bankadaki kendi hesabınıza (virman), aynı bankadaki farklı hesaba (havale) ya da farklı bankalardaki hesaplara (EFT) para gönderebilirsiniz. Önceden mesai saatleri dışında yapılamayan bu işlemler, FAST ve Kolay Adres teknolojileri sayesinde 24 saat yapılabilmektedir.

Hisse Senedi İşlemleri

Neredeyse tüm bankalar, müşterilerine banka hesabı üzerinden hisse senedi hesabı açma imkan vermektedir. Gelişen dijital bankacılık teknolojisi ile bu hesaplardaki tüm işlemleri internet veya mobil şubeler üzerinden yapabilirsiniz. Hisse senedi hesabı açılışından itibaren hisse senedi alım, satım ve takip işlemlerinizi anlık olarak gerçekleştirebilirsiniz.

QR İşlemleri

Dijital bankacılığın en gelişmiş özelliklerinden biri de QR kod işlemleridir. Mobil uygulama üzerinden yapılabilen bu işlem sayesinde kartınızı kullanmadan ATM’den para çekebilirsiniz. Aynı şekilde banka ya da kredi kartınız yanınızda olmasa bile QR kod ile ödeme yapabilmeniz mümkündür.

Dijital Bankacılık Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Günümüzde bazı kullanıcılar dijital bankacılık işlemlerine özellikle güvenlik açısından şüphe ile yaklaşsalar da aslında bunun gereksiz bir endişe olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü bankaların dijital bankacılık uygulamalarında kullandıkları yazılımlar, dünya genelinde kabul görmüş güvenlik sertifikaları ile korunmaktadır. Fakat yine de özellikle internet bankacılığından hizmet alan kişilerin güvenli tarayıcılar kullanmaya özen göstermesi gerekmektedir.

Dijital bankacılık ile ilgili bir diğer önemli husus da tüketicilerin şifre kullanımılarıdır. Kişisel şifreler ile neredeyse tüm bankacılık işlemleri gerçekleştirildiğinden, bu şifrelerin kimseyle paylaşılmaması ve düzenli periyotlar ile değiştirilmesi gerekmektedir.

İnternet üzerinden dijital bankacılık kullanılarak yapılan en yaygın işlemlerden biri kredi başvurusudur. Bu işlemin güvenilirliği hakkında soru işaretleriniz varsa “İnternetten kredi başvurusu yapmak güvenli mi?” başlıklı yazımızdan cevap alabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?