hangikredi.com

Devlete Ait Bankalar Güncel Listesi

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 25.12.2020 Güncelleme Tarihi: 15.09.2023

Türkiye’de vatandaşlara hizmet veren çok sayıda banka vardır; bunun yanında bazı spesifik amaçlar için kurulmuş bankaların da var olduğu düşünüldüğünde, bu sayı bir hayli yükselmektedir.

Devlete Ait Bankalar Güncel Listesi
Bunların arasında hem vatandaşlara hem de kamu kurumlarına hizmet veren bazı bankalar da vardır. Kamu ya da devlet bankası olarak adlandırılan bu bankalar, devletin himayesi altındadır.

Devlet bankası denildiğin akla ilk gelen banka Ziraat Bankası olsa da toplamda 10 adet bankanın varlığından bahsetmek mümkündür. Peki bu devlet bankaları hangileri ve hangi kişilere/kurumlara hizmet verir?

Devlet Bankaları Hangileridir?

Türkiye Bankalar Birliği (TBB)’ne göre Türkiye’de hizmet veren ve devlet bankaları arasında gösterilebilen 10 adet banka vardır. Doğrudan vatandaşa hizmet ettikleri için ilk akla gelenler Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’tır. Çoğu zaman 3 adet devlet bankası olduğu düşünülse de bunlara ek olarak 7 banka daha vardır. Diğer bankaların türü ve hizmet statüsü farklı olduğu için halk arasında çok fazla bilinmemektedir. Devlet bankası isimleri ve türleri aşağıdaki tabloda gösterildiği gibidir.

Banka Adı Banka Türü
T. C. Ziraat Bankası Kamu Mevduat Bankası
Türkiye Vakıflar Bankası (Vakıfbank) Kamu Mevduat Bankası
Türkiye Halk Bankası (Halkbank) Kamu Mevduat Bankası
Adabank TMSF'ye Devredilen Bankalar
Birleşik Fon Bankası TMSF'ye Devredilen Bankalar
İller Bankası Kalkınma ve Yatırım Bankası
Türk Eximbank Kalkınma ve Yatırım Bankası
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Kalkınma ve Yatırım Bankası
Ziraat Katılım Bankası Katılım Bankası
Vakıf Katılım Bankası Katılım Bankası

Faizsiz Nakit Avans Fırsatlarını İncele

Devlet Bankalarından Hangileri Kamu Mevduat Bankasıdır?

Mevduat bankası, kredi kullandırmak ve bu krediler için kaynağı, kendi nam ve hesabına mevduat kabul etmek suretiyle yaratmayı esas almış olan banka türüdür. Ticari banka olarak da adlandırılır. Ürün yelpazesi en geniş olan ve en çok tercih edilen bankaların çoğu mevduat bankası olarak hizmet verir.

Türkiye’de kamu mevduat bankası olarak hizmet veren devlet bankaları şu şekildedir:

  1. T.C. Ziraat Bankası: Türkiye’nin ilk bankasıdır ve 1863 yılında kurulmuştur. Bireysel ve kurumsal müşterilere hizmet vermekte olup mevduat, kredi ve kredi kartı gibi ürünler sunmaktadır.
  2. Türkiye Vakıflar Bankası (Vakıfbank): 1954 yılında dönemin mevcut hükümeti tarafından kurulmuştur. Bireysel ve kurumsal müşterilere hizmet vermekte olup mevduat, kredi ve kredi kartı gibi ürünler sunmaktadır.
  3. Türkiye Halk Bankası (Halkbank): Sanayi ve ticaret alanına destek vermek amacıyla 1933’te yılında kurulmuştur. Günümüzde bireysel ve kurumsal müşterilere hizmet vermekte olup mevduat, kredi ve kredi kartı gibi ürünler sunmaktadır.

Devlet Bankalarından Hangileri Kalkınma ve Yatırım Bankasıdır?

Kalkınma ve yatırım bankası, özel ve kamu kurumlarına fon sağlamak amacıyla kurulmuş olan, bireysel müşterilere hizmet vermeyen ve mevduat kabul etmeyen banka türüdür. Ticari bankacılık hizmeti vermemekle birlikte katılım bankalarının da kapsamı dışında kalan hizmetleri sunar.

Türkiye’de kalkınma ve yatırım bankası olarak hizmet veren devlet bankaları şu şekildedir:

  • İller Bankası: İl özel idareleri ve belediyeler gibi yerel yönetim kuruluşlarına fon sağlayan İller Bankası 1933 yılında kurulmuştur. Bankacılık dışında finans, mühendislik ve danışmanlık konularında da hizmet verir.
  • Türk Eximbank: 1987 yılında kurulan Türk Eximbank, ihracat kredisi bankası olarak da bilinir. İhracatı teşvik etmek ve desteklemek amacıyla kurulmuş olup ihracatçılarla birlikte imalatçılara ve yurt dışında hizmet veren girişimcilere fon sağlar.
  • Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası: Ülkedeki yatırımları güçlendirerek kalkınmayı desteklemek amacıyla 1975 yılında kurulan bu banka turizm, sanayi, enerji, sağlık ve eğitim gibi pek çok sektörde hizmet veren işletmelere finansman yaratır.

Devlet Bankalarından Hangileri Katılım Bankasıdır?

Katılım bankası, kredi verme ve mevduat toplamaktan ziyade ortaklık ve finansal kiralama gibi hizmetler veren, geleneksel bankacılık hizmetlerini faizsizlik prensibi üzerine kuran ve müşteriler ile bir kâr-zarar ortaklığı içerisinde bulunan banka türüdür. Türkiye’de daha çok İslamî banka olarak bilinir.

  • Ziraat Katılım Bankası: 2014 yılında kurulup 2015 yılında faaliyete başlayan banka, Türkiye’nin en büyük devlet bankalarından biri olan ve mevduat bankası olarak hizmet veren Ziraat Bankası’na, katılım bankası müşterileri için bir alternatif olarak kurulmuştur.
  • Vakıf Katılım Bankası: %99’luk sermayesi Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan Vakıf Katılım Bankası, 2015 yılında faaliyetlerine başlamıştır.

Devlet Bankalarından Kredi Çekilebilir mi?

Türüne göre değişmekle birlikte devlet bankaları kredi de kullandırabilmektedir. Özellikle mevduat bankası olarak hizmet veren 3 büyük bankadan konut, ihtiyaç, taşıt, KOBİ ve benzeri pek çok kredi çekilebilir. Fakat kalkınma ve yatırım bankalarından, sadece hizmet kapsamına dahil olan kurumlar kredi çekebilir. Bazı devlet bankaları kredi kullandırmaktan ziyade fon sağlamayı esas almaktadır. Bunlarla birlikte katılım bankaları da kredi yerine geçebilen hizmetler sunmaktadır.

En Uygun Kredi Veren Devlet Bankaları Hangileridir?

En uygun kredi veren devlet bankaları arasında, ilk sıralarda mevduat bankaları vardır. Öyle ki bu türden bir hizmeti tam anlamıyla veren bankalar da sadece mevduat bankalarıdır. Katılım bankaları, faizsizlik prensibi nedeniyle kredi vermez fakat bunun yerine finansal kiralama hizmeti sunar. En uygun krediler ise genellikle ihtiyaç kredileridir. Bu anlamda en uygun kredi teklifleri sunan devlet bankaları şöyle sıralanabilir:

  1. Halkbank İhtiyaç Kredisi
  2. Vakıfbank İhtiyaç Kredisi
  3. Ziraat Bankası İhtiyaç Kredisi

HangiKredi üzerinden en uygun ihtiyaç kredisi veren bankalar hakkında bilgi alabilir, özel bankalar ve devlet bankalarını karşılaştırabilir, size en uygun teklife online başvuru yapabilirsiniz.

Devlet Bankaları Faiz Oranları Nedir?

Devlet bankaları faiz oranı konusunda özel bankalar ile benzerlik gösterir. Çünkü bu bankalar da kendi bünyelerindeki ürünler için, kendi hizmet politikaları doğrultusunda faiz oranları belirleyebilirler. Fakat bu bankalara zaman zaman devletin müdahale etmesi de muhtemeldir. Bu müdahale genellikle kamusal destek dahilinde düşük faizli krediler sunabilmek içindir. Dolayısıyla devlet bankalarının faiz oranları bankaya ve döneme göre değişkenlik gösterebilir.

HangiKredi kredi faiz hesaplama aracı ile güncel faiz oranlarına ulaşabilir, ihtiyaç duyduğunuz kredi doğrultusunda ödemeniz gereken faiz tutarını hesaplayabilirsiniz.

Devlet Bankaları Faizsiz Kredi Verir mi?

Devlet bankaları konut kredisi ve KOBİ kredisi gibi ürünler konusunda, özel bankalara göre daha avantajlı teklifler sunar. Faizsiz kredi çoğu zaman söz konusu olmaz fakat belirli dönemlerde devlet tarafından desteklenen birtakım projeler için bu durumun mümkün olması da ihtimaller dahilindedir. Faizsiz krediden ziyade düşük faizli krediler, devlet bankalarının en çok tercih edilen ürünleri arasındadır. Diğer bankalarla kıyaslandığında, çoğu zaman daha düşük faiz oranları ile kredi kullanmak mümkün olmaktadır.

Devlet Bankalarının Sunduğu Destek Kredileri Var mı?

Devlet bankaları destek kredileri de sunduğu için ülke içerisindeki genel ekonomiyi önemli ölçüde desteklemektedir. Destek kredileri her zaman sunulan ürünler değildir. Pandemi gibi belirli dönemlerde ya da özel girişimcilik sektörlerine yönelik bir şekilde devlet tarafından desteklenen krediler, devlet bankaları aracılığıyla vatandaşlara sunulur. Zaman zaman özel bankalarda da devlet destekli kredilere denk gelmek mümkündür.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?