Deprem kuşağında yer alan ülkemizde doğal afetlere hazırlıklı olmak son derece önemlidir.
İçindekiler
2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu, zorunlu deprem sigortası temini ve denetiminden sorumludur. DASK sigortası olarak adlandırılan bu sistem, 1999 depreminin ardından uygulanmaya başlanmıştır. 2012’de yürürlüğe giren 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu, bu sigorta türüne dair usul ve esasları içerir. Özetle DASK, depreme ve bu doğal afetin oluşturduğu diğer tehlikelere karşı konut sahiplerine maddi güvence sağlar.
DASK sorgulama işlemi ile ilgili detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
DASK’ın temel amacı, ülke sınırları içerisindeki tüm konutları denetim altında tutmaktır. Zorunlu deprem sigortası sayesinde yapılar, bazı kontrol süreçlerinden geçer. Böylece hem konut sahiplerinin can güvenliği sağlanır hem de maddi kayıplar önlenir. Bu noktada Doğal Afet Sigortaları Kurumunun amaçlarına değinmekte fayda var. DASK’ın kuruluş amaçları şöyle:
DASK, toplumu doğal afetler ve sigorta sistemleri konusunda bilinçlendirir. Ayrıca yapıların sağlam yapılmasına ve düzenli aralıklarla denetlenmesine teşvik eder. Bu yönüyle DASK, depreme ve beraberinde gelen diğer sorunlara her açıdan hazırlıklı olmayı mümkün kılar.
DASK, temelde depremin meydana getirdiği maddi hasarlar için güvence sağlar. Bununla birlikte depremin neden olduğu diğer riskleri de kapsar. Aşağıda DASK’ın kapsadığı riskleri görebilirsiniz:
Bazı unsurlar ise DASK kapsamında değerlendirilmez. Bunlar arasında her türlü taşınır mal ve eşyalar yer alır. Manevi tazminat talepleri, enkaz kaldırma masrafları, tüm bedeni zararlar ve kira mahrumiyeti gibi hususlar da zorunlu deprem sigortasıyla karşılanmaz.
DASK kapsamına giren binalar, belediye sınırları içerisinde yer alır. Bu binaların tespitinde 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu baz alınır. Aşağıda DASK kapsamına giren yapıları görebilirsiniz.
Zorunlu deprem sigortası, kat irtifakı* tesis edilmiş binaları da kapsar. Ayrıca henüz niteliği belirtilmemiş yapılar, kütükte arsa olarak görünen konutlar ve tapu tahsisi yapılmamış kooperatif evler için de DASK yaptırılabilir.
DASK kapsamına girmeyen binalar, bazı özellikleriyle ön plana çıkar. Örneğin 27 Aralık 1999’den sonra mesken olarak yapılmış ancak inşaat ruhsatı almamış binalara zorunlu deprem sigortası yapılmaz. DASK yaptırılmayan binalar arasında şunlar da yer alır:
DASK yaptırılmayan binalar için ihtiyari konut sigortaları son derece idealdir. Konut sigortası kapsamında depremin yanı sıra sel, yangın, fırtına ve hırsızlığa karşı da güvenceler yer alır. Elektriksel hasarlar, cam kırılması, enflasyondan korunma ve yakıt sızıntısı gibi ek teminatlar sunan bu sigorta türüyle her türden riske karşı hazırlıklı olabilirsiniz.
DASK başvuruları, sigorta şirketlerinin şubelerinden ve dijital kanallarından kolaylıkla yapılabilir. İnternetten DASK yaptırmak için size sunulan formdaki bazı bilgileri doldurmalısınız. Aşağıdaki tabloda internetten DASK başvurularında istenen bilgileri bulabilirsiniz.
Sigorta Sahibi | Sigortalanacak Bina | Daire Bilgileri |
---|---|---|
İsim | Açık adres | Brüt yüzölçümü |
Soy isim | Tapu bilgileri | Kullanım şekli |
Adres | İnşaat yılı | |
Cep telefonu | Yapı tarzı | |
T.C. kimlik numarası | Toplam kat sayısı | |
Vergi numarası (tüzel kişiler) | Hasar durumu |
Yukarıda yer alan bilgilerin tamamının eksiksiz ve doğru bir şekilde verilmesi önemlidir. Eksik veya hatalı verilen detaylardan dolayı ortaya çıkan maddi kayıpların sorumlusu sigortalıdır. Sigorta hesaplama işlemi için sayfamızı ziyaret edebilir, sigorta şirketlerinden hemen teklif alabilirsiniz.
DASK için öncelikle kapsamlı hizmetler sunan sigorta şirketlerini tercih etmelisiniz. Bu aşamada sigorta acentalarını detaylıca araştırabilir, poliçe tekliflerini karşılaştırabilirsiniz. Öte yandan, metrekare beyanına da önem vermelisiniz. Zira DASK poliçesi ve sigorta primi, bu beyana göre belirlenir. Aksi takdirde eksik ya da aşırı sigorta durumları açığa çıkar. Eksik sigorta, deprem nedeniyle oluşan hasarın bir kısmını karşılar. Aşkın sigortada ise fazladan tahsil edilen primler konut sahibine iade edilir. Konut kredisiyle alınan yapılarda metrekare ölçümünü ekspertiz yaptığı için böyle bir sorunla karşılaşılmaz.
Konut Kredisi sayfamızdan güncel faiz oranlarına ve diğer detaylara göz atabilirsiniz.
DASK, ev sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta türüdür. Deprem ve depremin tetiklediği doğal afetler için teminat sağlayan DASK, sigortasını yaptırmamış olanlara herhangi bir yardımda bulunmaz. Aynı zamanda zorunlu konut sigortasız evin elektrik, su ve doğal gaz bağlantıları da gerçekleştirilemez. Hem söz konusu bağlantıların sağlanması hem de risk durumunda sigortadan yararlanmak için mutlaka DASK yaptırmalısınız.
Konut sigortası ve DASK benzerlikler gösterse de birbirinden farklıdır. DASK zorunlu olarak yaptırılırken konut sigortası isteğe bağlıdır. DASK sadece doğal afetler sonucunda oluşan hasarları karşılar. Konut sigortası ise doğal afet dışında oluşabilecek fiziksel zararlar, hırsızlık ve tadilatlar için de teminat sunar. HangiKredi üzerinden en avantajlı DASK ve konut sigortası tekliflerine ulaşabilirsiniz.
DASK deprem sigortası fiyatları, poliçelerde standarttır. Yani sigorta şirketleri arasında herhangi bir fiyat farkı bulunmaz. DASK fiyatları; binanın yapı tipi, kat sayısı, ruhsat yılı, yer aldığı il ve ilçe gibi kriterlere göre belirlenir. Ayrıca yapının metrekaresi ve bulunduğu bölgedeki deprem riski de değerlendirilir.
DASK deprem sigortası fiyatları, her yıl yapı maliyetlerine bağlı olarak güncellenir. Zorunlu deprem sigortası prim tutarı, tüm sigorta şirketleri için aynıdır. Yani zorunlu deprem sigortasını hangi acenteden yaptırırsanız yaptırın aynı prim tutarını ödersiniz. HangiKredi DASK sorgulama aracıyla zorunlu deprem sigortası fiyatını hesaplayabilir, ardından size en uygun seçeneğe güvenle başvurabilirsiniz.
Deprem kuşağında yer alan ülkemiz, risk düzeyine göre Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 5 bölgeye ayrılmıştır. Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’na göre yapılan bu ayrım, deprem sigortası hesaplamasının temelini oluşturur. DASK prim hesaplaması, konutun bulunduğu risk bölgesine göre değerlendirilir. Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’na göre düşük deprem riski taşıyan bölgelerdeki DASK primleri daha az, yüksek deprem riski taşıyan bölgelerdeki DASK primleri ise daha fazladır.
DASK hesaplaması yapmak için HangiKredi'den destek alın!
DASK hesaplanırken konutun yapı özellikleri ve bulunduğu yer gibi detaylar dikkate alınır. Zorunlu deprem sigortası prim hesaplaması şu bilgilere göre yapılır:
DASK primlerinin belirlenmesinde 5 risk bölgesi ve 3 ayrı yapı tarzına göre 15 farklı prim seviyesi belirlenmiştir. DASK hesaplaması yapılırken ilk olarak deprem sonrasında alabileceğiniz en yüksek tutarı belirleyen teminat bedeli bulunur. Teminat bedeli, Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından yayınlanan Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı kapsamındaki tarife fiyatıyla çarpılır. Bu çarpım ile ödenecek sigorta tutarı belirlenir.
DASK hasar ödemelerinden yararlanmak için öncelikle ilgili kuruma ihbarda bulunmalısınız. Hasar ihbarı için izleyebileceğiniz 3 ayrı yöntem vardır. ALO 125 telefon hattını arayarak ya da e-Devlet üzerinden süreci başlatabilirsiniz. Ayrıca DASK’ın resmî internet sitesi üzerinden hasar ihbarı yapılabilir.
Hasar ihbarı için poliçe numaranızı bilmelisiniz. Dilerseniz ilgili kurumun web sitesinden ya da e-Devlet sisteminden DASK poliçe sorgulaması yapabilirsiniz. Ardından DASK, ihbar üzerine önce hasar dosyasını oluşturur ve dosya numarasını size SMS ile bildirir. Hasar işlemleri hakkında daha detaylı bilgi için DASK’ın hazırladığı broşüre de göz atabilirsiniz.
DASK hasar sorgulamasını farklı yöntemlerle yapabilirsiniz. 2016 yılından sonra oluşturulmuş hasar dosyaları için 125 nolu hattı aramanız yeterlidir. Dilerseniz DASK’ın hasar sorgulama sayfasından da faydalanabilirsiniz. Bu sayfada sizden sorgulama tipi, kişilik türü, uyruk, T.C. kimlik numarası ve cep telefonu bilgileri istenir.
DASK teminatları, sigorta poliçesinin değerini belirler. Azami teminat limiti, her yıl inşaat maliyetlerindeki değişime göre yeniden hesaplanır. 01 Ocak 2023 tarihinden itibaren tüm yapı tipleri için azami teminat tutarı 640 bin TL’dir.
Notlar:
* henüz inşaatı tamamlanmamış binaya ait mülkiyet hakkı
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.