hangikredi.com

Cari Hesap Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 8.07.2021 Güncelleme Tarihi: 8.08.2023

Cari hesaplar, sahip oldukları özellikler itibariyle son derece faydalı bankacılık hizmetleri arasında yer alır.

Cari Hesap Nedir?
Bankacılık hizmetlerinden yararlanmak isteyen hemen herkesin cari hesaba ihtiyacı olabilir.

Dijital bankacılığın ve online alışverişin yaygınlaşmasından sonra, kredi kartları ile birlikte banka hesap kartlarının kullanımı da artış gösterdi. Özellikle kredi kartı kullanmayanlar için banka hesapları, avantajlı bir alternatif olarak kabul edilmektedir. Ayrıca bu hesaplarda, nakit parayı güvenli bir şekilde saklamak da mümkündür. Temel işlemlerde ise genellikle cari hesaplar kullanışlı olmaktadır. Peki cari hesap nedir, nasıl açılır?

Aslında 2 farklı cari hesap modeli vardır. Bu modeller birbirinden tamamen farklı sayılabilir. Biri bankacılık hizmeti olarak sunulurken diğeri bir muhasebe kaydı olarak kabul edilir. Banka cari hesapları genel olarak vadesiz mevduat hesabı adıyla da bilinir. Muhasebede cari hesap ise kısaca ticari faaliyet kaydıdır.

Cari hesabı her tüketici, bu hizmeti veren bankalardan kolaylıkla açtırabilir. Başta katılım bankaları olmak üzere pek çok banka bu hizmeti vermektedir. Hesabın temel özelliği ise faiz, kâr payı ya da herhangi bir getiri getirmemesidir. Yani bu hesaplara aktarılan para değerlenmez ve banka, hesabın sahibine hiçbir kalem altında ödeme yapmaz.

Ticari bankalardaki vadesiz mevduat hesapları ile hemen hemen aynı özellikleri taşıyan cari hesaplar, çeşitli finansal işlemler için kullanılır. Hesap sahibi ATM ya da havale/EFT gibi yöntemler ile bu hesaba para yatırabilir ve çekebilir. Ayrıca para yatırma ya da çekme işlemi istenildiği zaman yapılabilir ve herhangi bir vade bekleme zorunluluğu yoktur.

Bu tip hesapların getirisi olmadığı gibi çoğu bankada götürüsü de yoktur. Bankalar cari özellikli hesaplardan hesap işletim ücreti almaz. Hesap sahibi para yatırma ve çekme işlemine ücret ödemezken bazı işlemler için hizmet bedeli ve vergi alınabilir.

Cari bir hesapta para biriktirmek mümkündür fakat söz konusu birikim, bu hesapta değer kazanmaz. Bu gibi durumlarda vadeli mevduat hesabı açmak daha kârlıdır. Vadeli hesaplarda, bankanın belirlediği bir oran üzerinden gelir elde etmek mümkündür. Bankalardaki mevduat faiz oranları ile ilgili bilgi almak ve vadeli mevduat hesabı açmak için HangiKredi’den faydalanabilirsiniz.

Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?

Ürün ya da hizmet alışverişi yapan ve aralarında alım - satım işlemleri gerçekleşen tarafların, söz konusu işlemleri kayıt altına alarak takip etmelerine cari hesap takibi denir. Söz konusu işlemler tüzel ve gerçek kişiler arasında gerçekleşebilir.

Alacak ve borç durumları bu hesap kaydı üzerinden izlenir. Bu nedenle sürekli güncel tutulması gerekmektedir. Ayrıca söz konusu işlemler ile ilgili belgeler de muhasebeci ya da muhasebe departmanı tarafından muhafaza edilir. Sağlıklı bir ticari süreç için gerekli olan bu işlem, muhasebecilik alanında kullanılmaktadır.

Cari hesap takibi yapmanın birden fazla yolu vardır. Bu yöntemlerin hepsi yaygın olarak kullanılsa da dijital yöntemlerin kullanımı her geçen gün biraz daha artmaktadır. Söz konusu yöntemler şöyle sıralanabilir:

  1. Defter üzerinden hesap takibi
  2. Excel aracılığıyla hesap takibi
  3. Muhasebe programı ile hesap takibi

Cari hesap kayıtlarında borçlu durumdaysanızkobi kredisi alarak finansal durumunuzu daha iyi bir seviyeye çıkarabilirsiniz. En avantajlı kobi kredisi tekliflerine HangiKredi üzerinden ulaşmak mümkündür.

Neden Cari Hesap Açılır, Önemli midir?

Cari hesaplar, sahip oldukları özellikler itibariyle son derece faydalı bankacılık hizmetleri arasında yer alır. Dolayısıyla bankacılık hizmetlerinden yararlanmak isteyen hemen herkesin bu hesaba ihtiyacı olabilir. Ayrıca bu tip banka hesapları, dijital bankacılık işlemleri ve internetten alışveriş için de oldukça önemlidir.

Hesabın faydaları olarak, hesap aracılığı ile yapılabilecek işlemler örnek gösterilebilir. Söz konusu işlemlerden bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Çeşitli ödemeler için otomatik ödeme talimatı verme
  • Başka banka hesaplarına para gönderme (EFT)
  • Aynı bankadaki hesaplara para gönderme (havale)
  • Aynı kişi adına, aynı bankadaki hesaplara para gönderme (virman)
  • Uluslararası para transferi (SWIFT)
  • Yabancı para transferi
  • Kredi kartı ve kredi borcu ödeme
  • Elektrik, su, doğal gaz, telefon vb. faturaları ödeme
  • Vergi ve SGK primi ödeme
  • Çek karnesi işlemleri
  • Çek ve senet tahsilatı
  • Kira, aidat, bağış ödemeleri
  • Döviz ve kıymetli maden ile ilgili işlemler

Bankalarda Cari Hesap Açılabilir mi?

Muhasebe ile ilgili bir cari kayıt tutmak için banka hesapları kullanılamaz. Fakat bankalarda, çeşitli bankacılık işlemlerinin gerçekleştirilebileceği bir cari hesap açılabilir. Bu hesaplar, yukarıda listelenen işlemleri yapmak için kullanılabilir. Cari hesap, genellikle katılım bankacılığı yapan bankalar tarafından sunulan bir hizmettir. Hesabın açılabileceği bankalardan bazıları şöyledir:

  1. Albaraka Türk
  2. Kuveyt Türk
  3. Türkiye Finans
  4. Ziraat Katılım

Bu hizmeti sunan bankalarda hesap açabilmek için farklı bankacılık kanalları tercih edilebilir. Bankaların çoğu, fiziksel ve dijital kanallardan gelen tüm başvuruları işleme almaktadır. Başvuru yapılabilecek kanallar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Fiziksel banka şubeleri
  2. İnternet şubesi / internet bankacılığı
  3. Müşteri hizmetleri / telefon bankacılığı
  4. Mobil uygulama / mobil bankacılık
  5. SMS

Cari Hesap Açmak İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Cari bir hesap açmak için bankaya başvuru yapıldığında, banka bazı belgelerin ibraz edilmesini ister. Söz konusu belgeler, başvuru yapılan bankaya göre değişkenlik gösterir. Bununla birlikte başvuru yapan kişinin niteliklerine göre de ek belgelerin istenmesi mümkündür. Bu doğrultuda istenen başlıca belgeler aşağıdaki gibidir.

Türkiye’de yaşayan T.C. vatandaşları için:

  • Kimlik belgesi olarak T.C. kimlik kartı, ehliyet ya da pasaport
  • Adres teyit belgesi olarak yerleşim yeri belgesi (ikametgâh), kamu kurumlarından alınan bir belge ya da son 3 aya ait bir fatura

Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar için:

  • Yabancı kimlik numarası
  • İkamet tezkeresi ya da pasaport
  • Adres teyit belgesi olarak ikamet tezkeresi ya da son 3 aya ait bir fatura

Yurt dışında yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar için:

  • Pasaport
  • Gerçek kişi statüsündekiler için vergi dairesinin düzenlediği ve vergi kimlik numarasını içeren belge
  • Adres teyit belgesi olarak yerleşim yeri belgesi (ikametgâh), kamu kurumlarından alınan bir belge ya da son 3 aya ait bir fatura

Hangi Para Cinslerinde Cari Hesap Açılabilir?

Cari hesapların kullanılacağı para birimi, hesabı açan kişinin tercihi ile belirlenebilir. Fakat bu noktada bankanın sunduğu hizmet de belirleyici unsurdur. Özellikle yabancı para cinsinden hesap açılmak istendiğinde, bankalar tüm para birimleri için hesap açmayabilir. Cari hesap açılabilen para cinsleri çoğunlukla şu şekildedir:

  1. Türk lirası (TL) hesabı
  2. Başta euro ve dolar olmak üzere çeşitli yabancı para birimleri için döviz hesabı
  3. Altın ve gümüş gibi araçlar için kıymetli maden hesabı

Cari Hesaplarda TMSF Garantisi Ne Kadardır?

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), tüketicilerin bankalardaki tasarruflarını yani paralarını korumayı hedefleyen bir kuruluştur. Devlet kontrolündeki TMSF, çeşitli hizmetler üzerinden aldığı primlerle oluşturduğu fon havuzu sayesinde tüketicilerin mağdur olmasını önlemektedir. Banka kaynaklı bir problem sonucunda kaybolan paralar, TMSF tarafından tasarruf sahiplerine ödenir.

TMSF garantisi ya da sigortası olarak bilinen ödemeler, cari hesaplar için de geçerlidir. İlgili mevzuat kapsamında, cari hesap sahiplerinin tasarrufları; TL, döviz ya da kıymetli maden olması fark etmeksizin 150 bin TL’ye kadar sigortalanmış durumdadır. Bu garanti, hesap sahibinin ikamet adresi ya da uyruğu fark etmeksizin, sadece yurt içinde açılan hesaplar için geçerlidir. Yurt dışı şubelerinde açılan hesaplar, TMSF tarafından sigorta kapsamına dahil edilmez.

Muhasebede Cari Hesap Nasıl Tutulur?

Muhasebede cari hesap tutmak için hem geleneksel hem de dijital yöntemler mevcuttur. Söz konusu kayıtları tutmak için kullanılacak yöntemler, hesabı tutan kurumun tercihine bağlıdır. Geleneksel yöntemleri kullanmaya devam eden kuruluşlar olsa da bilgisayarların ve dijital teknolojilerin kullanımı da yaygın bir hâle gelmiş durumdadır.

Defterde Cari Hesap Takibi

Cari hesap defteri, en eski yöntemlerden biridir. Bu defter 3 bölümden oluşur. Bölümlerden biri alacaklılara, biri borçlulara, diğeri ise vergi ve benzeri borçlara ayrılır. Zaman ve uğraş gerektiren bir yöntemdir. Bu yöntem ile raporlama yapılamaz ve rapor oluşturmak için, söz konusu bilgileri bilgisayar ortamına aktarmak gerekmektedir.

Excel'de Cari Hesap Takibi

Defter kullanmaktan daha kolay olan Excel, daha çok küçük ölçekli işletmeler tarafından tercih edilir. Hemen her bilgisayarda çalışabilen tablolama yazılımı Excel üzerinde tablolar oluşturulur ve cari kayıt bu şekilde tutulur.

Programda Cari Hesap Takibi

Hesap takip programı kullanmak, cari kayıtlar için en kolay ve en hızlı yöntemdir. Teknolojinin getirdiği kolaylıkları içeren bu programlar, tüm cari kayıtların pratik bir şekilde oluşturulmasına ve takip edilmesine olanak tanır. İnternet erişimi ile çalışır ve bu programları kullanmak genellikle ücrete tabidir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?