hangikredi.com

BSMV Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 6.12.2021 Güncelleme Tarihi: 9.09.2024

Bankacılık işlemlerinde en çok karşılaşılan kesintiler arasında KKDF ve BSMV bulunur.

BSMV Nedir?
Ödenmesi zorunlu bir vergi olan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi ile sadece bankacılık işlemlerinde değil sigorta poliçelerinde de karşılaşmak mümkündür.

Her vatandaşın ödemekle yükümlü olduğu vergiler vardır ve bunlardan bazıları, sadece belirli işlemler sonucunda alınır. BSMV vergisi de bunlardan biridir.

BSMV Nedir?

BSMV açılımı “Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi” şeklindedir. Açılımdan da anlaşılacağı üzere bankacılık ve sigortacılık işlemlerinden doğan bir vergidir. Verginin mükellefleri arasında bankalar, sigorta şirketleri, finansal ve aracı kuruluşlar bulunur. Fakat dolaylı bir vergi türü olduğu için, ilgili kurumlardan hizmet alan vatandaşlardan, devlet adına tahsil edilir. Mükellefler banka sigorta muamele vergisi tutarını tüketicilerden tahsil ettikten sonra devlete aktarır.

BSMV Oranı Nedir? Değişir mi?

BSMV oranı belirleme konusundaki yetki cumhurbaşkanına verilmiş olup %1 ile %15 arasında bir esneklik tanınmıştır. Bu yetki doğrultusunda cumhurbaşkanı, vergiye tabi olan işlemleri belirli gruplara ayırarak her biri için farklı oran belirlemiştir. Yapılacak işlemlerde BSMV kesintisi belirlenen bu oranlara göre yapılır. Ayrıca cumhurbaşkanı, vergi oranlarını değiştirebilir.

Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi Oranları

İşlem     Oran    
Genel BSMV 5%
Bankalararası Mevduat Muameleleri (Lehe Alınan Para) 1%
Kambiyo Muameleleri (Satış Tutarı) 0%

Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi hem bankacılık hem de sigortacılık işlemleri üzerinden alınır. Bankalar üzerinden yaptırabileceğiniz sigortalar için, sigorta poliçelerine uygulanan %5 oran geçerlidir.

BSMV Nasıl Hesaplanır?

BSMV hesaplama formülü, yapılan işleme göre değişir. Bankacılık işlemlerinde vergi matrahı, lehe alınan para üzerinden hesaplanır. Örneğin kredi kullanıldığında BSMV tutarı, ilgili kredinin aylık taksitindeki faize bağlıdır. Toplam kredi tutarı değil, tahakkuk edilen faiz dikkate alınır. BSMV hesaplama örneği aşağıdaki gibidir.

   Örnek BSMV Hesaplaması (Kredi)   
Aylık Taksit Tutarı Aylık Faiz Tutarı Ödenecek Vergi
1.250TL 150TL 7,50TL

Banka ve Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) Mevzuatı Nedir?

Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu kapsamında yürürlüğe konmuş bir uygulamadır. Kanunun 28, 29, 30, 31, 32 ve 33. maddeleri Banka ve Sigorta Muamele Vergisi hakkında düzenlenmiştir. 28. madde vergiye konu olan işlemleri, 29. madde vergiden muaf olan durumları, diğer maddeler ise mükellefleri, matrahların oranları ve beyanları kapsar. Ayrıca Gider Vergileri Genel Tebliği ile de uygulama esaslarına ilişkin açıklamalar yapılmaktadır.

BSMV Kanunu ile İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, vergiye konu olan işlemlerin hepsinde alınan bir vergi değildir. Bu noktada diğer vergi türlerinden ayrıldığı için mevzuatın bu konudaki açıklamalarına dikkat edilmelidir. Vergilendirilebilecek işlemlerin gerçekleşmesi, vergilendirilmesi için yeterli değildir. Vergilendirme, ilgili işlemi yapan mükellefin lehine para alması durumunda yapılır. Bu nedenle kredi ve mevduat muameleleri gibi işlemlerde, sadece faiz tahakkuku gerçekleştiğinde bu vergi alınır.

Örneğin bankanın ücretsiz bir şekilde verdiği hizmetten Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi doğmaz. En basit örnek ise havale ve EFT işlemleridir. Havale işlemi ücretsiz olarak sunulduğu için tüketicilere BSMV yansıtılmaz. Fakat ücret karşılığında gerçekleştirilen EFT işlemlerinde banka gelir elde ettiği için vergilendirme durumu doğar. Bu da işlemi yapan müşteriye yansıtılır. Bununla birlikte mevzuatta, bir bankanın, herhangi bir kampanya dahilinde vergi oranında indirim yapamayacağına dair de net açıklamalar bulunmaktadır.

BSMV Hangi Krediler İçin Geçerlidir?

BSMV ücreti ile en çok kredilerde karşılaşılır. Yüksek miktarda kredi kullanıldığında ödenecek faiz tutarı artar ve bununla birlikte daha yüksek bir vergi hesaplanır. Hesaplanan vergi de tüketici tarafından krediye ek olarak ödeneceği için kredi taksitlerinin tutarı artar. Bu uygulama doğrultusunda konut kredisinde önemli bir avantaj vardır. Konut kredisi Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’nden muaftır. Büyük miktarlarda kullanıldığı için, bu muafiyet durumundan dolayı önemli bir maddi avantajı vardır. Peki hangi kredilerde BSMV vardır?

  1. İhtiyaç kredisi
  2. İhtiyaç kredisi türevleri (tatil kredisi, bayram kredisi vb.)
  3. Taşıt kredisi
  4. KOBİ kredisi & esnaf kredisi

Kredi dışında:

  1. Kredili mevduat hesabı (KMH)
  2. Vadeli mevduat hesabı
  3. Kredi kartı faizleri
  4. Kredi kartı yıllık ücretleri
  5. Kiralık kasa

BSMV Kesintileri Nelerdir?

Gider Vergileri Kanunu’na göre Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, banka ve sigorta şirketlerinin, Finansal Kiralama Kanunu kapsamına girmeyen işlemler yapması ve bu işlemler doğrultusunda lehe para girişi olması durumunda doğar. Buna göre kesintiye sebep olabilecek durumlardan bazılarına şu şekilde örnek verilebilir:

  • Ödünç para verme işlemleri
  • Mevduat faizi ve benzeri menfaatler doğrultusunda düzenli mevduat toplama işlemleri
  • Menkul kıymet alım - satım ve alım - satım için aracılık işlemleri
  • İstisna olarak belirtilmeyen sigorta poliçeleri

Sigortalı ve sigorta şirketi arasındaki sözleşme olan poliçelerde söz konusu verginin tutarı da yer alır. Detaylı bilgi için “Sigorta Poliçesi Nedir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

BSMV İadesi Mümkün mü?

BSMV iadesi, özellikle kredi kullanımlarında talep edilmektedir. Fakat kredilerde ve diğer bankacılık muamelelerinde bu verginin iadesi söz konusu değildir. Ancak yanlış ya da fazla miktarda tahsil edilme durumu varsa iade edilmesi gerekebilir. BSMV iadesi, feshedilen sigorta poliçelerinde vardır. Poliçenin bitiş tarihinden önce sigortaya konu olan durumun ortadan kalkması sonucunda poliçe iptal edilirse, iptal tarihinden bitiş tarihine kadar olan süreye tekabül eden vergi tutarı iade edilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?