hangikredi.com

Bileşik Faiz Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 24.08.2021 Güncelleme Tarihi: 22.01.2024

Bileşik faiz, faiz gelirinden de ekstra faiz geliri sağlamaya olanak tanıyan bir faiz türüdür.

Bileşik Faiz Nedir?
Çoğunlukla uzun vadeli (1 yıldan uzun) mevduat ve kredi gibi işlemlerde kullanılan bileşik faiz, sermayenin yani anaparanın sabit kalmadığı bir hesaplama yöntemine sahiptir.

Faizler, paranın zamansal durumunu korumak ve verilen hizmetin almak için anaparalara katılmaya yöneliktir. En çok bilinen faiz türü basit faiz iken daha karmaşık olarak kabul edilen faiz türü faizdir. Bu faiz oranı sistemi, basit faize göre daha fazladır. Daha fazla getiri faizi nedir?

Bileşik Faiz Ne Demektir?

Bileşik faiz, faiz gelirinden de ekstra faiz geliri sağlamaya olanak tanıyan bir faiz türüdür. Çoğunlukla uzun vadeli (1 yıldan uzun) mevduat ve kredi gibi işlemlerde kullanılan bileşik faiz, sermayenin yani anaparanın sabit kalmadığı bir hesaplama yöntemine sahiptir. Hesaplama sürecinde dikkate alınan her dönemin sonunda elde edilen faiz anaparaya eklenir. Bir sonraki dönemin anaparası ise faizin eklenmiş olduğu bu yeni tutardır.

Yani her yeni dönemde anapara değişir ve daha fazla olur. Bu da dolaylı olarak daha fazla faiz getirisi elde etmeyi mümkün kılar. Faiz geliri de anapara gibi sabit kalmaz ve dönem yenilendikçe artış gösterir.

Genellikle uzun vadeli yıllık işlemlerde kullanılsa da belirli kısa dönemler (2, 3, 6 ay vb.) için ya da sürekli ve anlık hesaplamalar için de kullanılabilir. Belirli aylık dönemler için hesaplandığında “kesikli bileşik faiz”, sürekli ve anlık olarak hesaplandığında ise “sürekli veya anlık bileşik faiz” olarak adlandırılır.

Bileşik Faiz Nasıl Hesaplanır?

Bileşik faiz hesaplamasında kullanılan bazı formüller vardır. Zaman zaman logaritmadan da yararlanılan faiz hesaplaması, genel olarak aynı temel mantık üzerinden hesaplanır. Formülün içerisinde anapara, faiz oranı ve vade süresi dikkate alınır. Bu metriklere göre yapılan hesaplama sonucunda faiz ile birlikte ele geçecek toplam paraya ulaşılır.

Yıllık vadeli hesaplamalarda formül A=a(1+t)n şeklindedir. Formülün açıklaması aşağıdaki gibidir.

A Vade sonunda ele geçecek para
a Anapara
t Faiz oranı
n Vade süresi

Örnek olarak bir yatırımcının 20.000 TL’sini, 5 yıl vade ve %30 faiz oranı ile bileşik faize yatırdığı varsayıldığında, vade sonunda ele geçecek olan para:

  • A=a(1+t)n = A=20000(1+0,3)5
  • A = 20000(1+0,3)5
  • A=20000(1,3)5
  • A=74.258,60 TL olur.

Bu hesaplamaya göre elde edilen faiz tutarı ise “A-a” şeklinde, yani “74258,60-20000” işlemi ile bulunur. Sonuç olarak vade sonunda ele geçen para 74.258,60 TL, kazanılan faiz ise 54.258,60 TL’dir.

Bileşik Faiz ile Diğer Faiz Oranları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bileşik faiz ile diğer faiz oranları arasındaki en önemli fark, hesaplama yapılırken kazanılan mevcut faiz tutarının da hesaba katılmasıdır. Bu farkı bileşik faiz ve basit faiz karşılaştırması ile daha net bir şekilde görebilmek mümkündür.

Faiz gibi gelirler elde etmek için “Riski en düşük yatırım aracı hangisi?” diye soruyorsanız, ilgili yazımıza göz atarak sorunuza cevap bulabilirsiniz.

Örneğin 1000 TL’nin 3 yıl vade ve %20 faiz oranı ile bankaya yatırıldığı düşünüldüğünde, basit faiz ve bileşik faiz hesabına göre vade sonunda ele geçecek olan para tablodaki gibi olur.

Basit Faiz Hesabı Bileşik Faiz Hesabı
A=a(1+nt) A=a(1+t)n
A = 1000(1+3.0,2) A = 1000(1+0,20)3
A = 1600 TL A = 1728 TL

Tablodaki hesaplamadan da anlaşılacağı üzere, bileşik faizin diğer faizlere göre en önemli farkı daha fazla getiri sağlamasıdır. Bu örnekte, 3 yılın sonunda bileşik faiz ile fazladan 128 TL gelir elde edilmiştir. Bu rakam, faizin faizi olarak tanımlanabilir.

HangiKredi üzerinden faiz oranına göre kredi hesaplama işlemi yapabilir, en avantajlı tekliflere göz atabilir ve başvurunuzu online olarak bankaya iletebilirsiniz.

Bileşik Faiz Büyümesi Nedir?

Bileşik faiz, uygulandığı ana değeri yenilenen her dönem büyütebilen bir etkendir. Bu nedenle “organik büyüme prensibi” olarak da adlandırılır. Bileşik faizin prensiplerinden faydalanarak büyüme konusundaki hesaplamaların ortaya çıkarılması daha kolay olabilmektedir. Bunun en önemli örneği enflasyon hesabıdır. Aylık dönemler baz alınarak enflasyonun her dönem belirli bir oranda büyüdüğü düşünülürse, yıl sonundaki oranı bulmak için de organik büyüme prensibi kullanılır

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?