hangikredi.com

Birikim Yapmaya Erken Başlanmalı

Sadi Uzunoğlu

Yayımlama Tarihi: 18.07.2022 Güncelleme Tarihi: 12.06.2023

Birikim yapmanın neden önemli olduğu konusu, özellikle de yüksek enflasyon ve belirsizliklerin oldukça yüksek olduğu dalgalı piyasalarda, hemen herkes tarafından farkedilebilir.

Birikim Yapmaya Erken Başlanmalı
Ayrıca birikiminiz ne tutarda olursa olsun onu korumak ve değerlendirmek her gelir düzeyindeki insanlar açısından önemlidir.

Bu nedenle de günlük hayatta, “Birikimimi hangi enstrümanda değerlendirmeliyim?” sorusu herhalde en popüler sorulardan biridir.

Herkes mutlaka en yüksek getiriyi elde etmeyi ister. Yazar Morgan Housel “Paranın Psikolojisi” isimli kitabında; “İyi yatırım mutlaka en yüksek getiriyi elde etme meselesi değildir; çünkü en yüksel getiriler, tekrarlanamayan tek seferlik atışlar olma eğilimindedir. İyi yatırım, sebatla sürdüreceğiniz ve çok uzun süre tekrarlanabilecek oldukça iyi getirilir elde etme meselesidir. Bileşiklendirme, işte o zaman coşar” diyor (Scala Yayıncılık s.72).

Aslında söylenmek istenen kısaca şu: Birikiminiz istikrarlı ve uzun vadeli olmalı. Çünkü uzun vadeli ve istikrarlı yapılacak birikimler, bileşik faiz etkisiyle ciddi büyüklüklere ulaşacaktır. Bir diğer ifade ile paranın zaman değeri dediğimiz olgu devreye girecektir.

Bir iki örnek ile açıklamaya çalışalım…

  1. Birinci örneğimizde aylık getirisi yüzde 1 olan bir enstrümana 1.000 TL’yi on yıllığına yatırmış olun. Yatırdığınız tutarın üzerine on yıl boyunca her ay yüzde 1 faiz eklenecek; faiz geliriniz de faiz geliri elde edecek ve on yıl sonra hesabınızda 3.300 TL birikmiş olacaktır. Eğer on yerine yirmi yıl durmayı tercih ettiğinizde başlangıçta yatırdığınız 1.000 TL yirmi yıl sonra 10.892 TL; otuz yıl tuttuğunuzda 35.949 TL ve kırk yıl tuttuğunuzda ise 118.647 TL’ye ulaşacaktır.
  2. İkinci örneğimiz ise aylık yüzde 1 getiri elde edeceğiniz bir yatırım enstrümanına bu kez her ay 1.000 TL yatırdığınızı varsayalım. On yıl boyunca istikrarlı biçimde aylık 1.000 TL birikim yapıp aylık da yüzde 1 getiri elde ederseniz on yıl sonra birikiminiz 230.038 TL olacaktır. Eğer bu istikrarı 40 yıl boyunca sürdürürseniz kırk yıl sonra birimiminiz 11.764.772 TL’ye ulaşacaktır.

İstikrarlı ve Uzun Vadeli Birikim

Eğer birikim yapıyorsanız, istikrarlı ve uzun vadeli olmalıdır. Bu nedenle de erken tasarruf yapmaya başlamalısınız ki birikimleriniz önemli tutarlara ulaşsın.

Biz çoğunlukla kısa süreli tasarruf edip bunun sonucunda büyük bir getiri elde etme peşindeyiz. Oysa her zaman uzun vadeli ve istikrarlı tasarruf yapan “tatmin edici” getiriye sahip olur. Bunu sağlayan da iyi getiri kadar bileşik faizin kendisidir.

Yazıyı okuyanlar haklı olarak; “Hocam bizim ülkemizde yüksek enflasyon var bizim derdimiz buna karşı kendimizi korumak” diyecektir.

Bu işin farklı tarafıdır. Diğer yazıda bu konuyu işleyeceğiz. Bu yazıda unutulmaması gereken, tasarrufların uzun vadeli yapılması gerektiğidir.

Kısa vadede birkaç yatırımcının yüksek getiri ile köşeyi döndüğünü okumuş olabilirsiniz ama yine kısa vadede birçok yatırımcının da yüksek getiri peşinde koşarken birikimlerini kaybettiğini de duyuyoruz.

Birkaç başarı öyküsü basında manşetlere taşınırken; kaybeden birçok yatırımcının hikayelerinin manşetlerde yer almadığı gerçeğini unutmayalım…

Sadi Uzunoğlu'nun diğer yazılarını okumak için:

close icon

Yazar Hakkında

yazar
Sadi Uzunoğlu

1960 doğumlu olan Sadi Uzunoğlu, Uludağ Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü mezunudur. İstanbul Üniversitesi’inde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamıştır.
1985’de İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi’nde araştırma görevlisi olmuş, aynı fakültede akademik kariyerine devam etmiş; 2001 sonuna kadar İktisat Doçenti olarak görev yapmıştır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?