hangikredi.com

Bireysel İş Yeri Kredisi Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 5.08.2020 Güncelleme Tarihi: 10.05.2023

Girişimciler ve KOBİ’ler için yatırım ya da kullanım amacıyla kredi almak son derece önemli olabilir.

Bireysel İş Yeri Kredisi Nedir?
Bu noktada bireysel iş yeri kredileri, esnafların ihtiyaçlarını karşılamaları için oldukça avantajlı fırsatlar sunuyor.

Bireysel iş yeri kredisi, girişimcilerin ve KOBİ’lerin iş yeri yatırımları için ihtiyaç duydukları finansmanı karşılamak adına verilir.

İş yerlerinin yatırım ya da kullanım amaçlı olarak satın alınabilmesi için bankalar tarafından gerçek ya da tüzel kişilere sunulan finansmana iş yeri kredisi adı verilir. Kredinin ne oranda kullanılabileceğine banka karar verirken faiz oranları da değişkenlik gösterebilir. Bireysel iş yeri kredileri, esnafların ihtiyaçlarını karşılamaları için oldukça avantajlı bir bankacılık ürünüdür.

KOBİ’ler ve girişimciler, yatırım ya da kullanım amacıyla iş yeri almak istediklerinde, kredi tercihi avantajlı olmaktadır. Bireysel iş yeri kredisi de en çok tercih edilen ürünler arasındadır. Kredi koşulları bankadan bankaya farklılık gösterir. Değişiklik gösteren koşulların başında satın alacağınız iş yerinin ekspertiz değerinin oranları gelir. Bazı bankalar %50 ekspertiz değeri kadar kredi kullandırırken, bazıları %75 gibi oranlara çıkabilir.

Hangi İş Yerleri Bu Kredi Kapsamındadır?

İş yeri kredisi, yeni yapılmış gayrimenkuller için kullanılabileceği gibi kullanılmış iş yerleri için de alınabilir. Söz konusu iş yerinin ipotek edilmesi ile verilen iş yeri kredileri, borçlunun ödeme gücü yerinde değilse ek olarak bir kefilin varlığı ile verilir. Proje sürecinde olan iş yerleri için de kredi finansmanı sunan bankalar mevcuttur. Fakat proje aşamasındaki iş yerleri için olan krediler, bankaların üretici firmalarla yaptığı özel anlaşmaların maddeleri kapsamında mümkün olabilmektedir.

Kullanım ve Yatırım Amaçlı İş Yeri Kredilerini Kimler Kullanabilir?

Kullanım amacıyla satın alınacak gayrimenkuller için kullanılacak kredilere hem gerçek hem de tüzel kişilerin başvurması mümkündür. Bu kredi Türk lirası ile birlikte USD, EUR ve GBP gibi yabancı para birimleri üzerinden de alınabilmektedir. Bununla beraber kullanım amaçlı verilen iş yeri kredileri, KKDF’den muaf tutulmaktadır.

Krediye konu olan gayrimenkul yatırım amacıyla satın alınacaksa, söz konusu krediye yalnızca gerçek kişiler tarafından başvuru yapılabilmektedir. Yatırım amaçlı iş yeri kredileri, sadece Türk lirası (TL) cinsinden alınabilmektedir.

KKDF Oranı Nedir?

Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF), kredi için alınan faiz üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’na transfer edilmek üzere banka tarafından alınır. Konut kredisi hariç tüm kredi işlemlerinde geçerli olan faiz üzerinden hesaplanır. KKDF oranı bazı kredi türlerinde farklı seviyelerde olsa da bireysel iş yeri kredileri için %15 olarak kabul edilmektedir. Bu oran yatırım amaçlı krediler için geçerli olup kullanım amaçlı kredilerde oran sıfırdır.

BSMV Ücreti Nedir, Geri Alınabilir mi?

Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) de kredi için tahsil edilen faiz üzerinden hesaplanır ve banka tarafından alınarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na aktarılır. Konut kredisi ve konut ipotekli ihtiyaç kredisi haricinde bütün kredi işlemlerinde hesaplanan faiz üzerinden alınır. Güncel BSMV oranı %10’dur. BSMV kesintisi, Gider Vergileri Kanunu kapsamında uygulanmaktadır ve vergi olarak devlete ödendiği için geri alınması mümkün değildir.

Örnek BSMV Hesaplaması Nasıl Yapılır?

BSMV hesaplaması faiz tutarları üzerinden yapılır. Bu nedenle kullandığınız kredi için hesaplanan faize göre ödemeniz gereken BSMV de değişkenlik gösterir. Örnek hesaplama tablodaki gibidir.

Vade Kalan Anapara Aylık Taksit Faiz BSMV
1 8.386TL 1.749TL 129TL 6,45TL
2 6.752TL 1.748TL 108TL 5,40TL
3 5.096TL 1.747TL 87TL 4,35TL
4 3.419TL 1.746TL 66TL 3,30TL
5 1.721TL 1.745TL 44TL 2,20TL
6 0TL 1.744TL 22TL 1,10TL
Toplam 10.481TL 456TL 22,80TL

İş Yeri Kredi Başvuru İşlemi Nasıl Yapılır?

Bankalar, iş yeri kredisi başvurularını pek çok farklı kanaldan kabul etmektedir. Online kanallardan yapılan başvurular genellikle ön onay sürecinde değerlendirilir ve işlemlerin tamamlanması için müşteri şubeye davet edilir. İş yeri kredisine başvuru yapılabilecek kanallar şöyledir:

  • Bankaların şubeleri
  • İnternet bankacılığı (bankaların internet siteleri)
  • Bankaların çağrı merkezleri
  • Cep telefonu (kısa mesaj ile)
  • Bankaların ATM’leri
  • Kredi karşılaştırma siteleri

İş Yeri Kredilerinde Maksimum Vade Kaç Aydır?

Mevcut kanunlar kapsamında en uzun vade 120 aydır. Buna göre iş yeri kredilerinin taksitleri en fazla 10 yıl olabilecek şekilde planlanmaktadır. Belirtilen süre maksimum vade sayısını ifade eder. Yani bankanız size 120 ay vade sunmak zorunda değildir ve vade sayısını daha az tutabilir. Ayrıca bankaların sunduğu vade sayıları birbirinden farklı olabilir

İş Yeri Kredisi Faiz Oranları Nedir?

Dükkân, ofis, büro gibi ticari özellikli gayrimenkul alımlarında yansıtılan iş yeri kredisi faizi, bankaların uygulamalarına göre değişkenlik göstermektedir. İş yeri kredisi için alınacak kredi tutarı, ihtiyaç kredilerine kıyasla daha yüksek olabileceği için bu farka dikkat edilmelidir.

İş yeri kredisi başvurusunda bulunmadan önce esnaf kredisi faiz oranları sayfamızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bireysel İş Yeri Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Bireysel iş yeri kredisi kullandığınızda, onaylanan kredi tutarı anapara olarak kabul edilir. Anapara üzerinden faiz ve vergi hesaplamaları yapılarak ödeyeceğiniz toplam tutar belirlenir. HangiKredi iş yeri kredisi hesaplama aracı ile ihtiyacınız olan krediye karşı ne kadar ödeme yapacağınızı, her bankaya özel olarak hesaplayabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?