hangikredi.com

Bağ-Kur Yapılandırma Nasıl Yapılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 16.06.2021 Güncelleme Tarihi: 21.03.2024

Bağ-Kur yapılandırması sayesinde birikmiş borçlarınızı yeniden taksitlendirebilir ve ödeme kolaylığı elde edebilirsiniz.

Bağ-Kur Yapılandırma Nasıl Yapılır?
Bağ-Kur yapılandırması, borçların daha kolay ve planlı bir şekilde ödenmesi adına SGK tarafından yürütülen çalışmaları kapsar.

Yapılandırma kapsamında prim erteleme, dondurma ya da sildirme gibi seçenekler yer alır. İlgili kurum ve bakanlıklar, aralıklarla borçlu olan ve ödemekte zorluk çeken kişilere bu tarz ayrıcalıklar tanımaktadır. SGK’ya borcu olan kişilerin bu ayrıcalıkları takip etmesi ve primlerini daha fazla zaman kaybetmeden belli bir plan çerçevesinde yapılandırması önerilir.

Bağ-Kur’a bağlı olan yani 4B güvencesine sahip olan bireyler, yapılandırma sayesinde geçmişle alakalı birikmiş borçlarını ödeme şansı bulur. Tabii bu borç sildirme süreci belli koşulları bünyesinde barındırır. En azından borç sildirme aşamasında prim günlerinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Borcun ödendiği, diğer yandan da prim günlerinin dolması adına ihya yoluna gidilir.

Son bir sene içinde şahıs borcuna ilişkin bir ödeme gerçekleşmemişse ve en az üç senelik prim ödemesi durumu söz konusu ise süreç başlatılır. İhya eski durumuna getirme, canlandırma gibi anlamlara gelir. İlgili dönemlere ilişkin borçların ödenmesiyle beraber kişi bu dönemlerde de sigortalı olarak sayılır. Emeklilik aşamasında da eksik primleri olan kişiler bu ihya yöntemi sayesinde primlerini doldurabilir.

Yapılandırma imkânı her zaman yoktur ve birkaç yılda bir duyurulur. Söz konusu dönemdeki şartları karşılayan herkes bu imkândan faydalanabilir. Bununla birlikte yapılandırma sürecinde Bağ-Kur borçlarının silinmesi söz konusu değildir. Yapılandırma bir affı değil, mevcut borçların vade planlamasındaki değişiklikleri ifade eder.

Yapılandırılmış ya da birikmiş Bağ-Kur borçlarınızı ihtiyaç kredisi çekerek ödeyebilirsiniz. Bu ihtiyacınız için tercihinizi kolay kredi veren bankalar arasından yapmanız, başvurunuzun onaylanması konusunda avantaj sağlar.

Bağ-Kur Hakkında

Ülkenin en önemli ve köklü kurumlarından biri olan Bağ-Kur, 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na devredilmiştir. Bağ-Kur özelinde sigortalılara yaşlılık, sağlık, ölüm ya da malullük desteği verilir. Bağ-Kur mevzuatında toplamda 24 ayrı gelir basamağı bulunur.

Bununla alakalı göstergeler ise 360 ve 4020 basamaklarıyla yansıtılır. Bütçe kanununa uygun şekilde bir katsayı belirlenmektedir. Sigortalının gelir basamağına uygun olarak belli oranda aylık prim alınır. Tek bir defaya mahsus olmak kaydıyla %25 civarında bir giriş ödeneği alınır. Sigortalılar ilk altı senede her sene bir üst basamağa çıkma şansını yakalarlar. Altıncı basamaktan sonra ise her iki senede bir kez yükseltilme işlemi gerçekleştirilmektedir.

Bağ-Kur Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bağ-Kur borçlarını yapılandırmadan önce borcun düzeyini detaylı bir şekilde görmeniz önemlidir. Güncel borcunuzu sorgulamak adına günün her saati e-devlet sistemini kullanabilirsiniz. Bunun için öncelikle kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle sorunsuz şekilde giriş yapmanız gerekir. Bu aşamayı geçtikten sonra hizmete ait “4B Borç Durumu” sayfasına gitmelisiniz. Yönergeleri izleyerek borcunuzu sorgulayabilirsiniz.

Bağ-Kur Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Yapılandırma ile ilgili kanunlar her zaman geçerli değildir. Torba yasa ve benzeri yöntemlerle duyurulur, sınırlı bir süre için geçerli olur. Duyurulan başvuru süreleri dahilinde yapılandırma işlemleri gerçekleşir. Olası bir yapılandırma sürecinde aşağıdaki detayları dikkate almanızda fayda vardır.

  1. SSK, Bağ-Kur kapsamındaki peşin ödemede, var olan borcun gecikme zammıyla birlikte faizin de tamamını siler. Yapılandırmanın son ödeme zamanına dek borcunuzu taksitle değil de peşin şekilde ödemeyi isterseniz, anapara üstünden ufak bir enflasyon farkıyla tüm borcu temizleyebilirsiniz.
  2. Bunun yanında Bağ-Kur yapılandırması genelde taksitle yapılır. Örneğin yapılandırmayı 18 ayrı taksitle gerçekleştirmeniz mümkündür. Ödemeler ise genellikle iki ayda bir yapılır.
  3. Taksitli ödemelerde de gecikme zammı ya da faizler silinebilir; ancak taksitin sayısına bağlı olarak anapara üstünden tekrar borç hesaplaması gerçekleştirilir.
  4. Bağ-Kur kapsamında dondurulmuş olan süreler, yapılandırma yasası içinde tekrardan yapılandırılmaktadır. Bu durumda ihya hesabı, cari aylık primleri üstünden değil, doğrudan o döneme ait primler üstünden, yapılandırma kapsamında ödenir. Sonuç olarak oldukça ufak rakamlarla borçlanma gerçekleştirilir.

Bağ-Kur’dan emekli maaşı alıyorsanız ve “Emekli maaşımla ne kadar kredi alabilirim?” diye soruyorsanız, HangiKredi üzerinden aradığınız cevaba ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte çekebileceğiniz kredinin bir üst limiti de bulunablir.

Detaylı bilgiye “Emekli En Fazla Ne Kadar Kredi Çekebilir?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirisniz.

Bağ-Kur Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yapılandırma başvuruları ülke çapında yer alan herhangi bir sosyal güvenlik merkezi üstünden yapılır. Başvuruda bulunmak adına yapılandırma formu ile kimlik çıktısı yeterli olabilmektedir. Talep edilmesi halinde 4B Bağ-Kur yapılandırma başvuruları posta yoluyla da gerçekleştirilir. Posta yoluyla sorunsuz bir şekilde bu opsiyonu değerlendirebilirsiniz; ancak formu taahhütlü biçimde göndermeniz sizi lehinize olur.

Ödeme vadeleri geçmiş olan prim borçlarının gecikme zamları ve cezaları, yapılandırma ile beraber ortadan kaldırılır. Borç yapılandırma taleplerinize dair başvurunuz eğer SGK tarafından kabul görürse ödeme planınız kısa sürede düzenlenir. Söz konusu planın size sunulmasıyla beraber ödeme işlemlerinizi banka, PTT ya da internet üzerinden, mobil ödeme yöntemiyle gerçekleştirebilirsiniz. Diğer yandan ATM’ler üzerinden de söz konusu borcunuzu ödeyebilirsiniz.

Bağ-Kur Yapılandırması İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

SGK yapılandırma için gerekli olacak belgeleri şeffaf şekilde sunmaktadır. Tahmin edilenin aksine talep edilen belgeler çok karmaşık değildir.  Sadece dondurulmamış, ödeme zamanı geçmiş borçların yapılandırma başvurularında form ve kimlik yeterlidir. Ancak borcu sildirme ya da canlandırma olarak ifade ettiğimiz ihya tipi yapılandırmalarda bu forma ilave olarak 2926 Sigortalılık Belgesi, şirket ortakları içinse 1479 Sigortalılık Belgesi talep edilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?