Özellikle şehir yaşamında araçların günlük yaşamı büyük ölçüde kolaylaştırdığı doğru.
İçindekiler
Araç sahibi olmak, başlı başına yüksek maliyetli bir karardır. Aracı, ister birikimlerinizden pay ayırarak ister kredi çekerek alın, ortada ciddi bir meblağ vardır. Şayet bu yüksek tutarı tek seferde karşılayabilecek gücünüz yok ise kredi almanız gerekir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken onlarca detay, yanıtını bulmanız gereken birçok soru vardır. Taşıt kredilerinin güncel şartlarına dair bilgi sahibi olmak için “Taşıt kredisi güncel vade sınırı ve peşinat oranları nelerdir?” konulu yazımıza göz atabilirsiniz. Kredi almak, bu tip konularda bütçenizi zorlamamak adına çok önemli bir yardımcı olsa da aynı zamanda tüm detaylarına özen gösterilmesi gereken bir süreçtir. Bu da ister istemez “Taşıt kredisi çekerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” sorusunu akla getirir. Bu konuda detaylı bilgi için ilgili içeriğimize bakmanızı tavsiye ederiz.
Araç sahibi olmanın maliyetli olduğunu söylemiştik. Bu yüksek maliyetin altına girmeden önce mutlaka dikkat etmeniz gereken konular vardır. Bunların başında yukarıda da belirttiğimiz üzere, şayet aracı peşin olarak almıyorsanız kredi şartları gelir. Araç sahibi olmadan önce dikkat etmeniz gereken diğer detayları şu şekilde sayabiliriz;
Araçlar, sahiplerine pek çok farklı avantaj sağlar. Bunlar, kişisel ya da ekonomik olarak ikiye ayrılabilir. Şimdi gelin, araç sahibi olmanın sağladığı avantajları sayalım.
Araç sahibi olmanın sunduğu avantajları saydıktan sonra şimdi de konuya karşı açıdan bakalım. Araç sahibi olmak şu gibi dezavantajlar getirir:
Satın aldığınız araba yıllık giderleri ile birlikte gelir. Aracı aldığınız andan itibaren, bu masraflar hayatınızın bir parçasıdır. Dolayısıyla bu masraflar hakkında önden bilgi sahibi olmak, bu konunun sürekli aklınızı kurcalamasını engelleyebilir. Şimdi yıllık araç masrafları hangi kalemlerden oluşur, tek tek onları inceleyelim.
Yakıt, yıllık araç masrafları arasındaki en önemli kalemlerin başında gelir. Sürekli gelen zamları da düşünürseniz bu masrafın ne denli büyük olduğu daha net şekilde ortaya çıkar. Bu alandaki yıllık masrafınızı hesaplamak için aylık ortalama yakıt masrafınızı 12 ile çarpmanız gerekir.
Aracınızın kullanım esnasında hiç hesapta olmayan arızalar çıkarmasını istemiyorsanız periyodik bakımlarını ihmal etmemelisiniz. Bu bakımlar da kaçınılmaz olarak bir masraf kalemi oluşturur. Bu bakımların ne zaman yapılması gerektiği araçların özelliklerine, tükettikleri yakıt türüne göre değişir. Sıfır araçlar, 10 bin ile 20 bin km arasında bakıma sokulmalıdır. Dizel araçların ise 10 bin ve 20 bin km’de bakıma tabi tutulması gerekir.
Araçlar açık havada kullandığından belirli bir süre sonra yıkatma ihtiyacı doğurur. Bunların yanına kullanım esnasında oluşan ufak tefek kozmetik sorunların giderilmesi gerekliliğini de ekleyelim. Bu işlemler, yılın tamamını düşündüğünüzde hatırı sayılır bir masraf kalemine tekabül eder.
Motorlu Taşıtlar Vergisi, bir diğer önemli yıllık araç masrafları kalemidir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, aracın özelliklerine göre belirlenen tutar her yıl, Ocak ve Temmuz aylarında iki taksit hâlinde ödenir.
Araçlar, belirli periyodik aralıklarda resmi kurumlara muayene ettirilmelidir. Bu işlemin ne sıklıkla yapılacağı araç tiplerine göre değişir. Binek otomobiller, ilk 3 yıldan sonra her 2 yılda bir muayene ettirilmelidir. Araç tiplerine göre 2022 muayene masraflarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.
Araç Tipi | Ücret |
Otomobil, kamyonet, minibüs, römork ya da yarı römork | 507,40 TL |
Kamyon, otobüs, tanker ve çekiciler | 685,58 TL |
Traktör ve motosikletler | 258,42 TL |
Lastikler, araç kullanıma bağlı olarak aşınır ve belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Bu da elbette yıllık araç masrafları içinde önemli bir yer tutar.
Yıllık araba masrafı kalemlerinden biri de zorunlu trafik sigortasıdır. Her yıl yenilenmesi gereken bu sigortanın tutarı, şehirlere ve aracın hasar durumuna göre değişir.
Kasko, yıllık araç masrafları arasındaki zorunlu giderlerden değildir. Yine de aracınızı oluşabilecek risklerden korumak için kasko yaptırmayı ihmal etmemeniz gerekir.
Köprü ve otoyol masrafları, araçların kullanıldığı bölgelere göre farklılık gösterir. Özellikle aracınızla sık sık uzun mesafeli yolculuklar yapıyorsanız, yıl içinde köprü ve otoyollar için ciddi bir meblağ ödemeniz gerekir.
Araba yıllık masraf hesaplama için kesin sonuç verecek bir yöntem bulunmaz. Çünkü zorunlu ve kesin olarak belirlenmiş masrafların yanında öngörmenin ve kontrol altında tutmanın mümkün olmadığı birçok gider kalemi de bulunur. Bu nedenle, yıl içinde harcayacağınız yakıt miktarını, kesin giderlerle toplayıp üzerine ekleyeceğiniz ortalama bir tutar ile yıllık araç masrafları hakkında doğruya oldukça yakın bir fikir elde edebilirsiniz. Bu hesabı şu şekilde formülize edebiliriz:
(Aylık yakıt gideri)*(12)+(Trafik Sigortası+Kasko+MTV+Ortalama Diğer Giderler)
Yıllık araç masrafları, gördüğümüz üzere oldukça yüksek meblağlara ulaşabilir. Bu nedenle araç sahipleri çeşitli şekillerde bu giderleri azaltmaya gayret eder. Siz de aşağıdaki püf noktalarını takip ederek yıllık araç masrafınızı azaltabilirsiniz.
Yıllık araç masrafları, ödenmemesi hâlinde iki farklı açıdan sorun oluşturur. Araç muayenesi ya da zorunlu trafik sigortasını yaptırmaz, MTV’ni ödemezseniz ilgili kurumlar tarafından hakkınızda cezai işlem yapılır. Aracın bakımlarını yaptırmamanız ya da lastiklerinizi yenilememeniz gibi durumda ise hem aracınız hem kendinizin hem de diğer insanların sağlığını ciddi anlamda riske atarsınız. Bu nedenle, yıllık araç masraflarının ödenmesi irili ufaklı sorunlarla karşılaşmamak adına oldukça önemlidir.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.