hangikredi.com

Araç Sahibi Olmanın Yıllık Masrafı Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 24.12.2020 Güncelleme Tarihi: 8.07.2024

Özellikle şehir yaşamında araçların günlük yaşamı büyük ölçüde kolaylaştırdığı doğru.

Araç Sahibi Olmanın Yıllık Masrafı Nedir?
Fakat bir de madalyonun diğer yüzü var; yani araç sahibi olmanın getirdiği sorumluluk ve giderler. Zira araç, sadece satın aldığınız anda değil, her yıl düzenli olarak karşılanması gereken masraflarıyla da ciddi bir gider kalemi. Bu giderler kişisel bütçelerimiz için oldukça önemlidir. Bu yazımızda yıllık araç masrafları konusunu detaylı olarak inceleyeceğiz.

Araç Sahibi Nasıl Olunur?

Araç sahibi olmak, başlı başına yüksek maliyetli bir karardır. Aracı, ister birikimlerinizden pay ayırarak ister kredi çekerek alın, ortada ciddi bir meblağ vardır. Şayet bu yüksek tutarı tek seferde karşılayabilecek gücünüz yok ise kredi almanız gerekir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken onlarca detay, yanıtını bulmanız gereken birçok soru vardır. Taşıt kredilerinin güncel şartlarına dair bilgi sahibi olmak için “Taşıt kredisi güncel vade sınırı ve peşinat oranları nelerdir?” konulu yazımıza göz atabilirsiniz. Kredi almak, bu tip konularda bütçenizi zorlamamak adına çok önemli bir yardımcı olsa da aynı zamanda tüm detaylarına özen gösterilmesi gereken bir süreçtir. Bu da ister istemez “Taşıt kredisi çekerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” sorusunu akla getirir. Bu konuda detaylı bilgi için ilgili içeriğimize bakmanızı tavsiye ederiz.

Araç Sahibi Olmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

Araç sahibi olmanın maliyetli olduğunu söylemiştik. Bu yüksek maliyetin altına girmeden önce mutlaka dikkat etmeniz gereken konular vardır. Bunların başında yukarıda da belirttiğimiz üzere, şayet aracı peşin olarak almıyorsanız kredi şartları gelir. Araç sahibi olmadan önce dikkat etmeniz gereken diğer detayları şu şekilde sayabiliriz;

  • Araçların fiyatları özelliklerine göre belirlenir. Bu nedenle satın almayı düşündüğünüz aracın özellikleri ile şartlarınız ve ihtiyaçlarınız arasında bir denge bulmalısınız.
  • Düzenli yıllık araç masrafları ile ekonomik imkânlarınızı karşılaştırmalısınız.
  • Araç masrafları sadece düzenli masraflardan ibaret değildir. Bu nedenle hesapta olmayan giderleri de göz önünde bulundurmalısınız.
  • ÖTV tutarlarını ihmal etmemelisiniz. “ÖTV Nedir? Hangi Araçlara ÖTV İndirimi Yapıldı?” başlıklı yazımızdan bu konuda gerekli bilgileri alabilirsiniz.
  • Şayet ikinci el araç almayı düşünüyorsanız aracın kaza geçmişini ve parça değişimlerini mutlaka incelemelisiniz.

Araç Sahibi Olmak Size Hangi Avantajları Sunar?

Araçlar, sahiplerine pek çok farklı avantaj sağlar. Bunlar, kişisel ya da ekonomik olarak ikiye ayrılabilir. Şimdi gelin, araç sahibi olmanın sağladığı avantajları sayalım.

  • Konfor ve zamandan tasarruf
  • İş hayatına getirdiği pratiklik
  • Aileniz ya da sevdiklerinizle gezilere gitme ve aktiviteler yapma imkânı
  • Sağlık sorunları gibi acil durumlarda sağladığı kolaylık
  • İhtiyaç hâlinde satılarak nakte dönüştürülebilir olması

Araç Sahibi Olmanın Ne Gibi Dezavantajları Vardır?

Araç sahibi olmanın sunduğu avantajları saydıktan sonra şimdi de konuya karşı açıdan bakalım. Araç sahibi olmak şu gibi dezavantajlar getirir:

  • Araç sahibiyseniz özellikle büyük şehirlerdeki trafik ve park sorunu ile yüzleşmek zorunda kalırsınız.
  • Yıllık araç masrafları, hayatınızın kaçamayacağınız bir gerçeği hâline gelir. Bu masraf kalemlerini yazımızın devamında inceleyeceğiz.
  • Araçlar, zaman içinde kaçınılmaz olarak değer kaybeder. Araç satın alarak bu durumu da kabullenirsiniz. Bu konuda hazırladığımız “Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?” rehberinden yardım alabilirsiniz.

Bir Araç Sahibinin Yıllık Masrafları Nelerdir?

Satın aldığınız araba yıllık giderleri ile birlikte gelir. Aracı aldığınız andan itibaren, bu masraflar hayatınızın bir parçasıdır. Dolayısıyla bu masraflar hakkında önden bilgi sahibi olmak, bu konunun sürekli aklınızı kurcalamasını engelleyebilir. Şimdi yıllık araç masrafları hangi kalemlerden oluşur, tek tek onları inceleyelim.

Yakıt Tüketimi Masrafı

Yakıt, yıllık araç masrafları arasındaki en önemli kalemlerin başında gelir. Sürekli gelen zamları da düşünürseniz bu masrafın ne denli büyük olduğu daha net şekilde ortaya çıkar. Bu alandaki yıllık masrafınızı hesaplamak için aylık ortalama yakıt masrafınızı 12 ile çarpmanız gerekir.

Periyodik Bakım Masrafı

Aracınızın kullanım esnasında hiç hesapta olmayan arızalar çıkarmasını istemiyorsanız periyodik bakımlarını ihmal etmemelisiniz. Bu bakımlar da kaçınılmaz olarak bir masraf kalemi oluşturur. Bu bakımların ne zaman yapılması gerektiği araçların özelliklerine, tükettikleri yakıt türüne göre değişir. Sıfır araçlar, 10 bin ile 20 bin km arasında bakıma sokulmalıdır. Dizel araçların ise 10 bin ve 20 bin km’de bakıma tabi tutulması gerekir.

Yıkatma ve Diğer Kozmetik Bakımlar Masrafı

Araçlar açık havada kullandığından belirli bir süre sonra yıkatma ihtiyacı doğurur. Bunların yanına kullanım esnasında oluşan ufak tefek kozmetik sorunların giderilmesi gerekliliğini de ekleyelim. Bu işlemler, yılın tamamını düşündüğünüzde hatırı sayılır bir masraf kalemine tekabül eder.

Motorlu Taşıtlar Vergisi

Motorlu Taşıtlar Vergisi, bir diğer önemli yıllık araç masrafları kalemidir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, aracın özelliklerine göre belirlenen tutar her yıl, Ocak ve Temmuz aylarında iki taksit hâlinde ödenir.

Muayene Masrafı

Araçlar, belirli periyodik aralıklarda resmi kurumlara muayene ettirilmelidir. Bu işlemin ne sıklıkla yapılacağı araç tiplerine göre değişir. Binek otomobiller, ilk 3 yıldan sonra her 2 yılda bir muayene ettirilmelidir. Araç tiplerine göre 2022 muayene masraflarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

Araç Tipi Ücret
Otomobil, kamyonet, minibüs, römork ya da yarı römork 507,40 TL
Kamyon, otobüs, tanker ve çekiciler 685,58 TL
Traktör ve motosikletler 258,42 TL

Lastik Değişimi Masrafı

Lastikler, araç kullanıma bağlı olarak aşınır ve belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Bu da elbette yıllık araç masrafları içinde önemli bir yer tutar.

Zorunlu Trafik Sigortası

Yıllık araba masrafı kalemlerinden biri de zorunlu trafik sigortasıdır. Her yıl yenilenmesi gereken bu sigortanın tutarı, şehirlere ve aracın hasar durumuna göre değişir.

Kasko

Kasko, yıllık araç masrafları arasındaki zorunlu giderlerden değildir. Yine de aracınızı oluşabilecek risklerden korumak için kasko yaptırmayı ihmal etmemeniz gerekir.

Köprü ve Otoyol Kullanımı Masrafı

Köprü ve otoyol masrafları, araçların kullanıldığı bölgelere göre farklılık gösterir. Özellikle aracınızla sık sık uzun mesafeli yolculuklar yapıyorsanız, yıl içinde köprü ve otoyollar için ciddi bir meblağ ödemeniz gerekir.

Araç Sahipleri Yıllık Araç Masraflarını Nasıl Hesaplar?

Araba yıllık masraf hesaplama için kesin sonuç verecek bir yöntem bulunmaz. Çünkü zorunlu ve kesin olarak belirlenmiş masrafların yanında öngörmenin ve kontrol altında tutmanın mümkün olmadığı birçok gider kalemi de bulunur. Bu nedenle, yıl içinde harcayacağınız yakıt miktarını, kesin giderlerle toplayıp üzerine ekleyeceğiniz ortalama bir tutar ile yıllık araç masrafları hakkında doğruya oldukça yakın bir fikir elde edebilirsiniz. Bu hesabı şu şekilde formülize edebiliriz:

(Aylık yakıt gideri)*(12)+(Trafik Sigortası+Kasko+MTV+Ortalama Diğer Giderler)

Araç Sahipleri Yıllık Araç Masraflarını Nasıl Azaltabilir?

Yıllık araç masrafları, gördüğümüz üzere oldukça yüksek meblağlara ulaşabilir. Bu nedenle araç sahipleri çeşitli şekillerde bu giderleri azaltmaya gayret eder. Siz de aşağıdaki püf noktalarını takip ederek yıllık araç masrafınızı azaltabilirsiniz.

  • Bakımları geciktirmemek
  • Hız değişimlerine ve lastik basınç seviyelerine dikkat ederek yakıt giderini azaltmak
  • Klimayı doğru kullanmak
  • Araca fazla yük bindirmemek
  • Modüler kasko yaptırmak

Araç Sahipleri Yıllık Araç Masraflarını Ödemezse Ne Olur?

Yıllık araç masrafları, ödenmemesi hâlinde iki farklı açıdan sorun oluşturur. Araç muayenesi ya da zorunlu trafik sigortasını yaptırmaz, MTV’ni ödemezseniz ilgili kurumlar tarafından hakkınızda cezai işlem yapılır. Aracın bakımlarını yaptırmamanız ya da lastiklerinizi yenilememeniz gibi durumda ise hem aracınız hem kendinizin hem de diğer insanların sağlığını ciddi anlamda riske atarsınız. Bu nedenle, yıllık araç masraflarının ödenmesi irili ufaklı sorunlarla karşılaşmamak adına oldukça önemlidir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?