hangikredi.com

Araç Muayenesinden Önce Yapılması Gerekenler

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 12.08.2014 Güncelleme Tarihi: 8.07.2024

Trafikte, aracınızı güvenli ve yasal bir şekilde kullanabilmek için periyodik olarak araç muayenesi yaptırmanız gerekir; araç muayenesi, trafikte aktif olarak kullanılan motorlu taşıtların teknik şartlara uygunluğunun kontrol edildiği bir denetimdir.

Araç Muayenesinden Önce Yapılması Gerekenler
Araç muayenesinde kontrol edilen malzemeler trafikte sorunsuz şekilde ilerlemenizi, kendinizi ve diğer insanları güvende tutmanızı sağlar. Bu nedenle sadece muayene sırasında değil, her zaman aracınızın bu şartları yerine getirmeniz gerekir. Araç muayenesinde gerekenler, incelenen teknik detaylar hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak rutin kontrollerden kolaylıkla geçebilirsiniz. Peki, araç muayenesinde lazım olanlar neler? Yazının devamında muayeneden yapmanız gerekenleri bulabilirsiniz. 

Ödenmeyen Vergi ve Cezaları Kontrol Edin

Muayeneye gitmeden önce ödenmemiş vergi ya da trafik cezalarını kontrol edebilirsiniz. Yasal olarak her muayene öncesi ve randevu işlemleri sırasında araçlar için borç kontrolü yapılır. MTV, otoyol geçiş ücreti, trafik para cezası gibi birçok borç sorgulanır. Borcu olan araçlar randevu oluşturmuş olsa dahi işlemleri yapılmaz, önce borcun ödenmesi gerekir.

Ücretsiz Şekilde Muayene Randevusu Alın

Aracınızla muayeneye gitmeden önce TÜVTÜRK muayene istasyonlarından ücretsiz şekilde randevu almak ilk yapmanız gereken işlemdir. Randevunuzu şu şekilde alabilirsiniz:

  • www.tuvturk.com.tr internet sitesinden plaka, ruhsat ve seri numarası, şehir bilgilerini doldurarak online randevunuzu alabilirsiniz.
  • TÜVTÜRK Çağrı Merkezi numarası olan 0 850 222 88 88 telefonunu arayıp sizden istenen bilgileri vererek de randevu oluşturabilirsiniz.

TÜVTÜRK muayene öncesinde size belli bir gün ve saat verilir. Randevu saatinden önce istasyonda olduğunuzda hızlı ve sorunsuz şekilde işlemlerinizi halledebilirsiniz. Size verilen randevu saati muayene için aracın kabul işleminin yapılacağı zaman aralığıdır.

Çoğunlukla randevu saatinden sonra muayeneye giriş yarım saat, muayenenin tamamlanması bir saat sürer. Büyükşehirlerde yaşıyorsanız muayene 2 saat civarı bekleme – kontrol süresi içerebilir.

Egzoz Emisyon Ölçümü Yaptırın

Muayene sırasında egzoz emisyon ölçümü yapıldığından gitmeden önce ölçüm yaptırmanızda fayda var. TÜVTÜRK istasyonlarında egzoz emisyon ölçüm hizmeti de verilir. Muayene sırasında egzozun uygun olmaması ağır kusur olarak değerlendirildiği için onay almamanıza neden olur. Sadece traktörler, motosikletler, mopetler, 1979 öncesi modelde dizel motorlu taşıtlarda egzoz emisyonu muafiyeti uygulanır.

Egzoz emisyon ölçümü sırasında aracınızın havaya ne kadar zehirli gaz yaydığı kontrol edilir. Muayeneden sorunsuz geçmeniz için bu miktarın uluslararası standartlara uygun olması beklenir. Çevre Kanunu’na göre resmî ya da özel tüm araçların trafikte bulunabilmesi belli aralıklarla egzoz gazı emisyon ölçümüne girmesine bağlıdır. Zamanında ölçüme girmeyen araçlara para cezası uygulanır.

Tüm Belgeleri Toplayın

Araç muayenesine girmeden önce sizden istenecek olan tüm belgeleri yanında bulundurmanız gerekir. Bu nedenle eksik belgeniz varsa muayene gününden önce toparlayıp tüm hepsini bir arada saklayabilirsiniz. Araç ruhsatı, T.C. kimlik belgesi, zorunlu trafik sigortası poliçesi belgelerini yanınızda hazır bulundurmanız gerekir. LPG/CNG’li araçlar için bunlara ek olarak gaz sızdırmazlık raporu da istenir. Bu rapor yanınızda değilse hafif kusur kabul edilir. Ek olarak başkasına ait aracı muayeneye getirdiyseniz vekalet istenir. Tadilat muayenesinde şu belgeleri toplamanız gerekir:

  • Gaz Sızdırmazlık Raporu (LPG/CNG varsa)
  • Montaj Tespit Raporu (LPG/CNG varsa)
  • Mühendis onaylı tadilat projesi
  • Otomobilciler Federasyonu Odaları EK-1 belgesi

Muayene Ücretini Hazırlayın

Eskiden muayene ücretleri TÜVTÜRK istasyonlarında sadece nakit olarak alınsa da bugün anlaşmalı bankaların kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Türk bankalarının Visa, MasterCard ve Troy kartları ile muayene ücretini ödeyebilirsiniz.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. maddesi gereğince araç muayenesini geciktirdiğinizde fazladan para ödemeniz gerekir. Zamanı geçmiş muayeneye gidiyorsanız yanınıza ekstra nakit almanızda fayda var. Çünkü zamanı geçen muayene için her ay %5 daha fazla ücret talep edilir.  1-2 gün geciktirmelerde de fazla ücretle karşılaşabilirsiniz. Bu noktada yasal olarak ay 30 gün kabul edilir, 31. günden itibaren diğer aya girilmiş sayıldığından %5 faiz uygulanır.

Araç İçi Ekipman Kontrolü Yapın

Aracınız yetkili kişiler tarafından muayene edilirken bazı ekipmanların eksiksiz şekilde bulunması gerekir. TÜVTÜRK internet sitesinde araç sırasında kontrol edilen ekipmanların detaylarına ulaşıp yangın tüpü ve ilk yardım çantası ile alakalı detayları öğrenebilirsiniz. Genel olarak araçlarda şu ekipmanlara bakılır:

  • 1 adet ilk yardım çantası (sargı bezleri, antiseptik solüsyon, flaster, makas ..vb)
  • 1 adet üçgen reflektör (motosiklet ile motorlu bisiklet hariç)
  • Yangın söndürme tüpü (araç cinsi, kullanım amacına göre sayı ve miktar değişir)
  • Stepne (patlamayan lastik, lastik tamir seti varsa ya da araç orjinalinde stepne yoksa mecburi değil)
  • Kask (motosiklet sahipleri için)

Araç Muayenesinde Nelere Dikkat Edilir?

Muayene öncesinde bazı detayları bilmek ve buna göre önlem almak araç muayenesini sorunsuz bir şekilde tamamlamanızı sağlar. Örneğin LPG takılan araçlarda durumun ruhsata işlenmesi gerektiğinden ruhsatınız güncel olmalıdır. LPG sızdırmazlık raporunun son 30 gün içerisinde yapılmış olmasına ve yetkili kişi tarafından belgelendirilmesine dikkat edilir. Yetkili kişiler tarafından yapılan araç muayenesi sırasında dikkat edilen detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Araç Muayenesi Zorunlu Belgeler

Araç muayenesinden sorunsuz bir şekilde geçebilmek için şu belgeler istenir:

  • Araç sahibi ya da vekaletinde olan kişinin kimlik belgesi
  • Aracın ait olduğu kişiyi gösteren güncellenmiş ruhsat
  • Araç sahibi yerine gelenler kişi adına noter onaylı vekaletname
  • Vergi ve trafik cezası bulunmadığını gösteren belge
  • Egzoz gazı ölçüm muayenesi belgesi
  • LPG sızdırmazlık raporu (sadece LPG’li araçlar)

Araçta Kontrol Edilen Teknik Detaylar

Binek araçlarda 2 yılda bir, ticari araçlarda her yıl yapılan araç muayenesi sırasında kontrol edilen teknik detaylar şu şekilde sıralanabilir;

  • Ruhsat, plaka, şase numarasının doğruluğu ve güncelliği denetlenir.
  • Araç motorunun parçaları, akünün sabitliği, aydınlatmalar (far, sinyal, geri vites lambası) çalışması kontrol edilir.
  • Fren sistemi yerinden sökülerek detaylı olarak incelenip bilgisayarlı sistemle özellikle bakılır.
  • Lastik dişlerinin genişliği, derinliği, aşınma durumu, yol tutuş başarısı ince bir şekilde denetlenir.
  • Farların açısı ile konumu incelenerek sürüş güvenliğini tehlikeye atacak pozisyondaysa ayarlanır.
  • Bagajda reflektör, yangın tüpü, ilk yardım çantası, avadanlık, takoz gibi unsurlar kontrol edilir.
  • Kabin içinde emniyet kemeri, silecekler, direksiyon, camlar, ön ve arka cam yıkama sistemleri, aynalar, gösterge panosu detaylı olarak incelenir.
  • Aracın altına bakılarak süspansiyon, tekerlek, şasi, dingil, susturucu, egzoz, yakıt tankı, yakıt boruları tek tek kontrolden geçirilir.

Muayeneden Geçme Şartları

Bir aracın muayeneden geçebilmesi için yukarıda bahsi geçen teknik detayların yasalara uygun şekilde olması gerekir. Trafik sigortası olmayan taşıtlar, hacizli araçlar, muayene süresi geçerliliğini yitiren araçlar kontrol edilemediğinden muayeneden geçemez. Araçta yasalara uygun olarak Xenon ve mercek led far kullanmak, modifiye yaptırmak muayeneye engel olmaz. Muayeneden geçemeyen araçların teknik özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Son susturucusu olmayan
  • Çift egzoz
  • Amerikan park
  • Ön cam ya da far filmleri
  • Ön cam ya da far karartma
  • Çakar lamba
  • *Coilover amortisör sistemi

Aracınız için kasko yaptırmayı düşünüyor ama hangi şirketin daha iyi teklif verdiğinden emin olamıyorsanız HangiKredi ile avantajlı seçeneklere kolayca ulaşabilirsiniz.

*Coilover amortisör sistemi: Aracın süspansiyon sisteminin yükseltilmesi amacıyla kullanılan bir tür sistemdir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?