Araç kullanmanın genel itibari ile birçok gideri doğurduğunu biliyoruz.
İçindekiler
Uygun şartlara sahip kredilerle satın alınan araçlar, gerek kullanıma bağlı yakıt masrafları ya da otoyol ve köprü geçiş ücretlerini, gerekse de periyodik olarak ödenmesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi giderleri de beraberinde getirir. Bu masrafların zamanında ödenmemesi, araçların borçlu duruma düşmesi anlamına gelir.
Araç borçları, genel olarak dört ana kaynaktan ileri gelir. Bunlar; Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borçları, trafik cezası borçları, HGS geçiş ihlallerinden ileri gelen borçlar ve otopark borçlarıdır. Üzerinize kayıtlı aracın vergilerini ya da size kesilmiş olan cezaları zamanında ödememeniz durumunda, bu meblağlar kayıtlara araç borcu olarak geçer. Motorlu araç borç sorgulama olarak anılan işlem, ödenmesi gereken bu tür meblağların var olup olmadığını, varsa da tutarlarının öğrenilmesini kapsar. Bu işlem günümüzde genel olarak internetten yapılır ama her borç türünün farklı bir siteden gerçekleştirilir. Şimdi hangi borcunun nereden yapılacağına bakalım.
Araç borç sorgulama yapmak ve bu konularda bilgi almak için farklı internet sitelerini kullanmanız gerekir. Aşağıdaki tablodan farklı borç tiplerine dair sorgulamaları hangi internet sitelerinden yapabileceğiniz görebilirsiniz.
Araç Vergisi Borç Sorgulama (MTV) | "Gelir İdaresi Başkanlığı www.gib.gov.tr" |
Araç Borç Sorgulama Ceza (Trafik Cezası) | "www.turkiye.gov.tr Emniyet Genel Müdürlüğü / Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama bölümü" |
Araç Geçiş Borç Sorgulama (HGS) | PTT web sitesi, e-Devlet, HGS mobil uygulaması ya da çağrı merkezinden |
Otopark cezalarını ise internet üzerinden sorgulamanıza gerek yoktur. Bu cezalar, arabanızı park yapılması yasak olan bir yere koymanız hâlinde kesilir. Bu ceza ile birlikte araç, bir otoparka çekilir. Aracınızın çekildiği otoparka giderek hem ceza miktarını öğrenebilir hem de kesilen cezayı ödeyerek aracınızı teslim alabilirsiniz. Çekilme işleminin hangi otoparka yapıldığına dair bilgiye ulaşamazsanız ilgili sorgulamayı e-Devlet Kapısı uygulamasından yapabilirsiniz. Araçlar trafiğe çıkmadan önce zorunlu olarak trafik sigortası yaptırılmalıdır. Araç sigorta borç sorgulama işlemi de e-Devlet’teki ilgili menüden kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Özel Tüketim Vergisi ya da kısa adıyla ÖTV, araç satın alma işleminde toplam fiyata eklenir. Dolayısıyla araç ÖTV borç sorgulama şeklinde bir işlem yapmaya herhangi bir aşamada ihtiyaç duymazsınız.
Araç borç sorgulama işlemleri, her borç türünde birkaç adımla gerçekleştirilebilir. Yukarıdaki tabloda belirttiğimiz sitelerin tamamı e-Devlet Kapısı uygulamasıyla entegredir. Yani e devlet araç borç sorgulama işlemlerinin tamamını yapmanıza imkân tanır. Kimlik bilgileriniz ile sisteme girdikten sonra takip etmeniz gereken ilk adım, sorgulayacağınız borç türüne dair arama yapıp karşınıza çıkan yönlendirmeleri izlemektir. Araç borç sorgulama ve ödeme işlemleri sistemde birlikte sunulur. Yaptığınız araç borç sorgulama ödeme sayfasına da ulaşmanızı son derece kolay hâle getirir.
Araç borç sorgulama plakadan da gerçekleştirilebilir. Bu sorgulamayı e-Devlet üzerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) sunduğu SMS hizmeti ile yapmak mümkündür. E-Devlet’ten bu işlemi yapmak için şu adımları takip etmeniz gerekir:
Şirket araç borç sorgulama için de bu yöntem kullanılır. Tek fark, seçimin “Gerçek Kişi” yerine “Tüzel Kişi” şeklinde yapılması gerekliliğidir. Bu yolla, yetkilisi olduğunuz şirkete tescilli araçların plakasına kesilmiş cezaları görebilirsiniz. GİB’in sunduğu SMS ile araç borç sorgulama işlemi ise şu şekilde yapılır:
Araç borç sorgula plaka ile yapıldığında şu bilgilere ulaşırsınız:
Plakadan araç borç sorgulama MTV yerine daha çok trafik cezalarına yönelik bir işlemdir. HGS borçları da plaka üzerinden sorgulanabilir. Bu konuyla ilgili atlanmaması gereken bir diğer önemli nokta, ikinci el araç alımları ile ilgilidir. Araç satış öncesi borç sorgulama yapmak önemlidir. Artık borçlu durumdaki araçların satışı yasaklanmıştır. Mağduriyetlerin oluşma ihtimalini ortadan kaldırmak için alınan bu karar ile borçlu araç satın alma konusu geçerliliğini yitirmiştir. Sadece aynı HGS’nin kullanması durumunda aracın yeni sahibi, varsa o borçları üzerine almış olur. İkinci el araç almayı düşünüyorsanız “İkinci El Araç Alış Sürecinde Bizi Neler Bekliyor?” başlıklı yazımıza göz atmanızı öneririz. Plaka ve araç borç sorgulama konuları, akıllara “Ağır hasar kaydı nedir?” sorusunu da getirir. Bu konuya dair bilgi almak için “Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?” rehberimizi inceleyebilirsiniz. Araç muayene borç sorgulama plaka ile değil, son muayene geçerlilik tarihi ile yapılır. Şayet yaptırmış olduğunuz muayenenin sonucunu öğrenmek istiyorsanız bu işlem için aracınızın plakasını girmeniz gerekir. Bu işlemleri TÜVTÜRK’ün internet sitesi üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Plakadan araç borç sorgulama işlemini belli aralıkla, periyodik olarak yapmanızda ciddi fayda vardır. Aracı kullanırken karşınıza çıkabilecek trafik cezası cezası ya da hatalı HGS geçişi gibi borçlara yönelik bu şekilde bir sorgulama yapmanız kimi sorunların oluşmadan önlenmesi adına oldukça önemlidir. Siz farkında olmadan kesilen bir cezanın tebliğ edilmesinde çeşitli sorunlar yaşanabilir. Bu gibi bir durumda cezanın farkında olmayabilirsiniz. Fakat araç borç sorgulama işlemini periyodik olarak yaparak bu riski ortadan kaldırmış olursunuz. Aynısı HGS cezaları için de geçerlidir. Yaptığınız hatalı bir geçişi, gündelik hayatın içinde gözden kaçırabilirsiniz. Bu sorgulama ile ödemeniz gereken bir ceza olup olmadığını hızlıca öğrenebilirsiniz.
Araç borç sorgulama işlemi ile öğrenebileceğiniz borçlar şunlardır:
Araba vergi borcu sorgulama ile öğrenebileceğinizMTV’nin tutarı, araç tipine bağlı olarak belirlenir. Ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez ödenir. Bu borcu öğrenebileceğiniz işlem, araç bandrol borç sorgulama olarak da bilinir.
Belirlenmiş trafik kurallarına uymadığınızda kesilen cezalardır.
HGS noktalarından herhangi bir ödeme yapmadan geçen sürücüler için kesilen cezalardır.
Trafik cezalarının kesilmesinin 15 gün içinde yatırılması hâlinde işlem, erken ödeme kapsamına alınır. Erken dönem ceza ödemelerinde %25 indirim uygulanır. Bu imkân, yüksek meblağdaki cezalar için önemli bir avantaj getirir.
Araç borçlarının zamanında ödenmemesi hâlinde, tutarlara faiz uygulanır. Buna bağlı olarak ödenmemiş borçlarınız zaman içinde büyür. Ödeme işlemlerinin çok uzun bir süre için gecikmesi durumunda ilgili kurumlar, hakkınızda haciz işlemi başlatabilir. Ayrıca daha önce de belirttiğimiz üzere, borçlu durumdaki bir arabayı satmanız yasal düzenlemelerle engellenmiştir. Trafik cezalarına uygulanan faiz tutarları hakkında daha detaylı bilgiyi aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.
Ceza Tutarı | Ödeme Zamanı | Zamlı Ceza Tutarı |
---|---|---|
1.000TL | 1 Ay Gecikmeli | 1.050TL |
1.000TL | 2 Ay Gecikmeli | 1.100TL |
1.000TL | 3 Ay Gecikmeli | 1.150TL |
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.