hangikredi.com

Araç Alırken Meydana Gelen Ekstra Giderler

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 30.07.2020 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

Araç almak, birçok ekstra gideri de beraberinde getiren bir süreçtir.

Araç Alırken Meydana Gelen Ekstra Giderler
Satın aldığınız aracın fiyatına ek olarak birçok farklı işlem ve unsur için belirli bir meblağ ödemeniz gerekir. İlk etapta bu masraflar göz korkutabilir ama uygun şartlarla alınan krediler, araç tutarının yanında bu giderleri de bütçenizi çok yormadan karşılamanıza yardımcı olur.

Araç alırken yapılan masraflar, birçok alt başlığa ayrılır. Bu masrafların neler olduğunu bilmek ve bütçenizi bunlara göre düzenlemek, ileride yaşayabileceğiniz olumsuzlukları ortaya çıkmadan önlemek için oldukça önemlidir. Bu yazımızda araç alırken yapılan masraflar nelerdir, bu masraflar nasıl ve kim tarafından karşılanır gibi cevapları oldukça merak edilen sorulara odaklanacağız.

Araç Alırken Oluşan Ekstra Giderler Nelerdir?

Araçların beraberinde getirdiği masraflar düşünüldüğünde ilk akla gelenler arasında yakıt giderleri ile köprü ve otoyol ücretleri sayılabilir. Bu masraflar, aracın kullanılmasına bağlı olarak ve zaman içinde ortaya çıkar. Bunun yanında doğrudan aracın satın alınması esnasında ödenmesi gereken birtakım giderler de vardır. Bu giderlerin ödenmesi araç satış işleminin sorunsuz bir şekilde tamamlanması ve satışı yapılan arabanın trafiğe çıkabilmesi için gereklidir. Araç alırken yapılan masraflar, esas itibarı ile dört farklı başlıkta incelenebilir.

Zorunlu Trafik Sigortası

Zorunlu trafik sigortası, otomobil kullanan herkes tarafından mutlaka yaptırılması gereken bir sigorta türüdür. Bu sigorta kapsamında ödenen tutar; trafik kazalarında, sorumlu olan sürücünün diğer araçta oluşan hasarları ve ortaya çıkan sağlık problemlerine yönelik hastane masraflarını karşılaması için kullanılır. Can kaybı yaşanması durumunda ise hayatını yitiren kişinin defin işlemleri için yapılan masraflar ve geriden kalanların ihtiyaçları yine bu sigortadan karşılanır. Bu sigortayı yaptırmamış olan sürücü, kazadan sorumlu taraf ise oluşan tüm masrafları kendi karşılamak durumunda kalır. Bu konuya dair daha detaylı bilgi ve güncel trafik sigortası tutarları için “Trafik Sigortası Tavan Fiyatları Belirlendi” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Noter Araç Devir Ücreti

Noter araç devir ücreti, hem ikinci el hem de sıfır araç alırken yapılan masraflar arasında yer alır. Hukuken bir araca sahip olma durumunun başka bir kişiye devredilmesi ya da aracın ilk kez bir kişi üzerine tescil edilmesi işlemi noterler tarafından gerçekleştirilir ve belli bir ücrete tabiidir. 2021 yılına ait araç alım satım noter ücretleri tarifesini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

Yapılacak İşlem 2021 Yılı Ücreti
Sıfır Araç Tescili 200TL
İkinci El Araç Devri 301TL
Noter İhtarname Ücreti 155 TL ile 1000 TL arasında değişir

Daha önceki yıllarda ikinci el araç devri için ödenmesi gereken tutar, plaka değişimi yapılıp yapılmamasına göre farklılık gösteriyordu. Yapılan yeni düzenlemeler doğrultusunda bu farklılık ortadan kaldırıldı. Buna göre plaka değişimi yapılsın ya da yapılmasın araç satın alırken ödemeniz noter ücreti 301 TL’dir. İhtarname ücreti ise yapılan işlemin tipine, sayfa ve satır sayısına göre farklılık gösterir. Buna dair en kesin ve güncel bilgiyi size en yakın notere danışarak alabilirsiniz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi

Motorlu Taşıtlar Vergisi ya da kısaca MTV, araç alırken yapılan masraflar arasında önemli bir yer tutar. Her araç sahibinin ödemekle mükellef olduğu bu verginin tutarı, aracın silindir sayısı ya da kaç yıllık olduğu gibi bilgilere belirlenir. Motorlu Taşıtlar Vergisi, her yıl düzenli olarak ocak ve temmuz aylarında, iki eşit taksit şekilde ödenir. Bu vergiyi zamanında yatırmamanız durumunda Hazine ve Maliye Bakanlığı size bir uyarı mektubu gönderir. Ödemeyi daha da geciktirmeniz hâlinde, tıpkı diğer vergilerde olduğu gibi banka hesaplarınıza haciz konulabilir.

Araç Muayene Ücretleri

Motorlu araçların trafiğe çıkmak için teknik yeterliliğe sahip olduğunun kanıtlanması için düzenli olarak bir muayeneden geçirilmesi gerekir. Yetkili TÜVTÜRK istasyonları tarafından gerçekleştirilen bu muayenenin yaptırılması zorunludur. 2021 yılı araç muayene ücretlerini aşağıda yer verdiğimiz tabloda bulabilirsiniz.

Araç Tipi 2021 Yılı Muayene Ücreti
Otomobil, minibüs, kamyonet, römork ya da yarı römork tipi araçlar 372,88TL
Kamyon, otobüs, tanker ve çekiciler 462,56TL
Traktör ve motorsikletler 189,98TL

Sıfır Araç Masrafları Nelerdir?

Sıfır araç alımı beraberinde bazı masraflar getirir. Sıfır araç alırken yapılan masraflar arasında şunlar sayılabilir:

  • Zorunlu trafik sigortası
  • Noter tescil ücreti
  • Özel Tüketim Vergisi (Aracın toplam bedeli bu vergiyi de kapsar)
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi

İkinci El Araç Masrafları Nelerdir?

Bu masraflar ikinci el araba almayı düşünen herkes tarafından bilinmelidir. Bu giderler, 0 araba alırken yapılan masraflar ile benzerlikler taşısa da aralarında kimi farklılıklar da vardır. 2. el araç alırken yapılan masraflar şu şekilde sıralanabilir:

  • Zorunlu trafik sigortası
  • Noter devir işlemi ücreti
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi
  • Araç muayene ücreti (Muayenesi yapılmamış araçların satılması mümkün değildir. Bu nedenle ilk etapta aracı satan kişinin karşılaması gereken bir tutardır.)
  • Ekspertiz ücreti (Aracı satan kişi tarafından karşılanmalıdır. 8 yaşın ve 160 bin kilometrenin üzerindeki araçlar, ekspertiz raporu zorunluluğundan muaftır.)

Zorunlu olmasa da hem sıfır hem de ikinci el araçlar için kasko masraflarından da söz edilebilir. Kasko tutarı, yapılan poliçenin şartlarına göre farklılık gösterir. Bu konuda daha detaylı bilgi için “Aracınızın kasko değeri nasıl belirleniyor?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Kasko masraflarının düşürmesi için kimi durumlarda eksik sigorta yapılmaktadır. Fakat bu tür bir işlem, zaman zaman ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olur. “Kaskoda eksik sigorta olunca ne oluyor?” sorusunun cevabı için bu konuya odaklanan yazımıza göz atmanızı öneririz.

Araç Alırken Oluşan Ekstra Giderler Nasıl Hesaplanır?

Araç alırken yapılan masraflar için yukarıda saydığımız ve tutarlarını tablolarda belirttiğimiz giderlerin toplanması gerekir. Yani araç alırken oluşan masrafları, tek seferde hesaplayabileceğiniz bir yöntemden söz etmek mümkün değildir. Ama internette kolayca bulunabilecek veriler ışığında bu hesaplamayı siz de kolaylıkla yapabilirsiniz.

Araç Alırken Oluşan Ekstra Giderler Nasıl Ödenir?

Araç alırken yapılan masraflar farklı noktalarda ve farklı şekillerde ödenir. Bu ekstra giderleri nasıl ödeyebileceğinizi hazırladığımız tabloda bir araya getirdik.

Gider Türü Ödeme Yeri ve Şekli
Zorunlu Trafik Sigortası Sigortanın Yapıldığı Kurum - Nakit ya da Kredi Kartı
Noter Ücreti İşlemin Yapıldığı Noter - Nakit
Motorlu Taşıtlar Vergisi "GİB İnternet Sitesi - Kredi Kartı Anlaşmalı Bankalar - Nakit ya da Kredi Kartı Vergi Daireleri - Nakit"
Araç Muayene Ücreti TÜVTÜRK İstasyonları - Nakit ya da Kredi Kartı

Araç Alımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araç alımı, ileride maddi ve manevi kayba uğramamak adına özenli bir şekilde gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Araç alımı sırasında dikkat edilmesi gereken başlıca konular şu şekilde sıralanabilir:

  • Aracı aldığınız kişi ya da kuruma güven duymak
  • Aracın mevcut durumunu gösteren ekspertiz raporu almak
  • Aracın mekanik ve motor durumunun kontrolünü yaptırmak
  • Lastik ve kilometre kontrolünü gerçekleştirmek
  • Hasar bilgisinin sorgulamak
  • Aracın resmi kayıtlarını ve borç durumunu gözden geçirmek
  • Fiyat analizi yapmak
  • Mümkünse test sürüşü gerçekleştirmek

İkinci El Araç Alınırken Alım Masrafları Kime Aittir?

İkinci el araç alınırken, masrafların kimin tarafından ödeneceği de merak edilen oldukça bir konudur. Bu masraflar aracı alan kişi tarafından ödenir. Fakat bu konuda yukarıda belirttiğimiz kimi istisnai durumlar da mevcuttur.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?