Geleneksel yatırımcıların gözdesi altın, piyasalarda yaşanan sıkıntılar sonrası neredeyse 2,5 sene sonra yine 2000 dolara göz kırpmaya başladı.
İçindekiler
Teknik ve temel olarak bakıldığında altındaki yükselişin sürmesi muhtemel ancak sert direnç ve destek noktalarına dikkat etmeliyiz. Maalesef dünya piyasalarında Asya tarafından gelen zayıf veriler, Rusya tarafından gelen ABD karşıtı söylemler ve enflasyon savaşları devam ediyor. Tüm bu maddeler yan yana geldiğinde de sanayi, tekstil, üretim, tüketim, emlak ve hizmet gibi ve daha pek çok sayamadığımız alanda durağanlık,ve ister istemez tasarruf yatkınlığı gibi ana başlıklar tetikleniyor. İnsanlar para harcamak yerine beklemeyi tercih ediyor ki, eminim bu yazıyı okuyan herkes 14 Mayıs seçimlerinin iş dünyası üzerinde yarattığı bekle-gör politikasını iliklerine kadar hissediyordur.
Türkiye ve dünyada bildiğimiz, hayatta batmaz dediğimiz markalar ve şirketler işten çıkartmalarla gündeme gelirken, arkadan siparişlerini de hatrı sayılır oranda azaltıyor. PMI verisi dediğimiz sektör yöneticilerinin davranışlarını gösteren endeks Amerika ve Avrupa tarafından Mart ayında kötü geldi. Veriler geç kalınmış ve yumuşak iniş yapılamayacak bir resesyona işaret ederken yatırımcıların bayram havasında olmasını beklemek ya da gözleri kapalı yatırım yapmalarını beklemek hayal olur. Ancak tüm bu senaryolar gün ışığı kadar açık ve berrak iken bile, piyasa dinamiklerini olumlu yorumlamak isteyen birkaç büyük yatırımcı etkisini artırıyor gibi gözüküyor. Bu nedenle riskli varlıkların mini rallisi başlarken altın gibi güvenli liman rallisi de aynı anda sürüyor.
Normalde altın ve kripto korele gibi gözükse de ben bir ekonomist olarak korele olmak teriminin önünü göremeyen yatırımcıların rahatlama aracı olduğunu düşünenlerdenim. Nasıl dolar endeksinin gidişatını euro-dolar paritesi ile doğrulamaya çalışırsak, bu korelasyon konusu az önce bahsettiğim temellere dayanan bakış açısının benzeri ama kesinlikle doğru yönü değil.
Haberleri biraz takip ediyorsanız korelasyon olayının önce altın, sonra borsa, sonra dolar endeksi gibi farklı alanlarda başlıklara konu olduğunu görürsünüz. O nedenle diyeceğim şudur ki, teknik analiz özellikle altın konusunda bize daha akılcı bir yol gösterecektir.
Fed toplantısı mayıs ayına kadar geride kaldığından faiz baskısı piyasaların gündeminden silinecektir. Bu rahatlama dolar endeksindeki gerilemeyi önce normal kılar bu da altına fayda sağlar. Altın senaryosunu görmek isteyenler için Dolar Endeksi ve 10 Yıllık Tahvil faizleri dışında VİX Endeksi yani halk arasındaki tabiri ile Korku Endeksi daha önemli. Oradaki artış şu an ons üzerinde daha etkili. Altının onsu kısa vadede, 2081 dolardaki dirence kadar sorunsuz gidecektir. Orayı alıcılı geçer ise, yani haber akışı da destekleyici olursa 2170 ardından 2300 e kadar gider. Aşağı da nereler destek ve direnç olarak çalışabilir derseniz, 1900 doların kırılması 1700 li seviyelere sert düşüşü getirir ki ben şu an pek imkan vermiyorum. 1875, 1910, 1933 ve 1966 dolar ons fiyatlarında altlarda boşluğun olduğu yerler. Altın yatırımcısının özellikle içeride takİp etmesi gereken en önemli gösterge de dolar.
Gram altın dolar 18 lira yolculuğuna çıkmadan önce 550 lirayı aynı ons fiyatı ile zor görürken kur baskısı sonrası gram altın 1000 tl olduğunda yatırımcı üzülür oldu. Bu da bizi bir sonraki önemli sorumuzu götürüyor ki o da şu: Seçim sonrası dolar artar mı? Bir sonraki yazımızın konusu da bu olsun.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.