Büyük hayallerle alınan ikinci el evlerdeki en büyük problemlerden biri hali hazırda evde oturan kiracı olabilir.
İçindekiler
Kiracıları da mağdur etmeden düzenlenen yasalar gereği ev sahibi olarak kiracıyla nasıl bir anlaşmaya varılacağını inceleyeceğiz. Bu durumda ne yapmanız gerekir, kiracıları hemen çıkarabilir misiniz, yasal haklarınız neler, ne kadar süreniz var gibi soruların hepsine yazının devamında yanıt bulabilirsiniz.
Satın aldığınız evle birlikte pek çok sorun beraberinde gelebilir ama evde bir kiracı olması daha da büyük sorunları beraberinde getirebilir. Özellikle satın aldığı eve hemen yerleşecek olan kişiler için bu durum çok zor.
Evi alırken satıcı ile yaptığınız sözleşmeyle, evde bulunan kiracıların önceki ev sahibiyle yapmış olduğu kontratı da anında kabul etmiş olursunuz. Yasalar gereği de kiracıların daha fazla korunma durumu söz konusu olduğundan, başarılı müdahalelerde bulunmak mümkün değil. Bu yüzden kısıtlı olan çözümleri göze alamayacak gibiyseniz ev satın alırken kiracı durumunu detaylı bir şekilde öğrenmenizde fayda var.
HangiKredi ile Konut kredisi faiz oranları karşılaştırması yapabilir, en avantajlısına başvurabilirsiniz.
İçinde kiracı bulunan evi satın aldıktan sonra, kiracıların evden çıkması adına ilk adımı atabilirsiniz. Fakat bunun kesin bir sonuç olmadığını en başından söylemek gerekiyor. Evi satın aldığınız ilk günden itibaren 1 ay içerisinde yasalar gereği evin tahliye edilmesi için ihtarname gönderebilirsiniz. Noter ile birlikte ihtarname işlemlerini çok kısa sürede tamamlayabilirsiniz.
İhtarname göndererek, evin yeni sahibi olarak kiracılara evi boşaltmaları gerektiğinin mesajını, yaptırım sonuçları ile iletmiş olursunuz. Fakat maalesef bu, kısa sürede gerçekleşmeyebilir çünkü ihtarname sonucunda kiracılara sağlanan yasal süreç 6 ay.
Kiracılar 1 hafta içerisinde de 6 ayın sonunda da evi boşaltabilir. Eğer 6 ayı geçerse yasal olarak işlemleri devam ettirme olanağınız var. Fakat öncesinde kanunen kiracıları evden çıkmaya zorlayamazsınız. Bu yüzden kontratta zaten 6 ay içinde bitme seçeneği varsa, ihtarname ile vakit kaybetmenin anlamı kalmıyor.
Kira sözleşmesi, ev sahibi ile kiracıların arasında bulunan bir anlaşma. Sözlü olarak yapılması mümkün olsa da herhangi bir durumda yasal kanıt olması açısından yasal sözleşme uygulanması gerekiyor. Alacaklı ve borçlu senedi anlamını da taşıyan kira sözleşmesi her iki taraf için de koruyucu maddeler içerir.
Ev sahibi kiracılarından memnun değilse hangi şartlara göre tahliye edebileceğini belirtebilir, kiracılar da sözleşmedeki maddelere uydukları sürece yenilenene kadar ne kadar süre daha evde oturabileceklerini bilirler. Borçlar Kanunu’nun özellikle maddi taraflarını düzenleyen genel bir yapısı var. Buna rağmen her iki taraf da anlaşmalı olarak kendi maddelerini ekleyerek yeni bir sözleşme ortaya koyabilir.
Vergiler konusunda merak ettiklerinizi "Konut Sahibi Olanların Ödemesi Gereken Vergiler" içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Yeni ev sahibinin kiracı ile olan sözleşmeyi feshetmesi gibi bir durum maalesef söz konusu olmuyor. Kiracıların evle ilgili çok ciddi bir sorun çıkarması dışında kontratın bozulması mümkün değil. Kiracı ile ilgili sözleşme ev satılmadan saatler önce bile imzalanmış olsa resmi geçerliliğini korur ve yeni ev sahipleri ile de aynı anlaşma ile devam ederler. Bunun en önemli sebebi de kiracıların yasal olarak korunmasını sağlamak.
Yukarıda da belirtildiği üzere ev sahibinin sözleşmede de yer alan belli durumlar neticesinde sözleşmeyi feshetmesi mümkün. Genelde çok ciddi sorunlar neticesinde uygulanan sözleşmeye aykırı olan maddeler durumunda sözleşme iptal edilebilir. Eğer yazılı olarak kurallar ve kira ödeme tarihleri ortaya konmamışsa herhangi bir yaptırım uygulanamaz. Aşağıda verilen 4 madde üzerinden ev sahibinin, kiracılara yaptırım uygulayarak anında evden çıkarması mümkün.
Ev sahibi ile kiracı arasında sözleşme ya da yazılı bir anlaşma yoksa herhangi bir şekilde evde kalmaya devam ettirilmesi zorunlu değil. Siz evi satın aldıktan sonra kiracıların oturmasını istemiyorsanız, sözleşme olmadığı durumlarda direkt evi tahliye etmelerini sağlayabilirsiniz. Fakat sözleşme var ise sözleşmede yazan tarihleri ya da maddeleri, sözleşme tarihi bitmeden değiştiremezsiniz.
Satın aldığınız ya da almak üzere olduğunuz evin içinde kiracılar varsa bir yaptırım olmaksızın kiracılarla iletişime geçebilirsiniz. Bu durum onlara karşı bir yaptırım uygulayabilmeniz anlamına gelmiyor. Sadece hemen çıkmalarını istiyorsanız, kendiniz rica edebilir, en azından sözleşmeden daha önce çıkmaları için talepte bulunabilirsiniz.
Bu durum hiçbir zaman çözüm getirmeyeceği gibi kiracının durumuna göre beklediğiniz gibi de sonuçlanabilir. Bu yüzden ister evin satın alma işlemini tamamlamadan önce ister daha sonra kiracı ile iletişime geçmenizde fayda var. Evi satın aldıktan sonra alacağınız risk ise tamamen size bağlı.
Evi satın alıp kiracılarla görüşmek istediğinizde başka bir sorun daha karşınıza çıkabilir. Bu da eski ev sahibinin anlaştığı kiracıların yerine başkasının evde ikamet etmesi durumudur. Genel olarak devretme olarak bilinen bu durumda, ev sahibinin anlaştığı kiracıların kendi istedikleri başka biriyle anlaşarak eve onları yerleştirmesi anlamına gelir.
Bu durumda da eve gittiğinizde ya da görüşmek istediğinizde belli nedenlerden ötürü gerçek kiracı ile karşılaşılmaz. Bu durumun önüne geçmek için mutlaka sözleşme maddesine dikkat etmek gerekiyor. Kiracının sözleşmeye devretme hakkını eklememesi dışında böyle bir durum söz konusu olursa, yasal olarak kiracıya belli cezalar uygulanabilir.
Öncelikle tapuya şerh koymanın ne olduğunu açıklayarak başlayalım. Tapuya şerh koymak, taşınmaz mal varlığının (yani konutun) tapusuna, taşınmazın sahibinin haklarının kısıtlandığını belirtir.
Şerhin resmi geçerlilik süresi beş yıldır. Tapuda şerh olması evin yeni sahibi için sorun olabilir. Uzun süreli konut kiralama durumlarında sözleşmeye düşülen şerh ile yükümlülüklerini yerine getirdiği sürece sözleşme bitmeden kiracının çıkarılamayacağı garantilenmiş olur. Bu nedenle kiracılı bir ev satın alırken tapuda şerh olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Aldığınız evin tapusunda şerh varsa, doğrudan bu şerhi kabul ettiğiniz varsayılır
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.