19 Aralık 2022’de gerçekleşen Kadın Emeği Zirvesi'nde 200 milyar TL'lik yeni KGF paketinin duyurusu yapıldı.
Erdoğan: "Kadınlarımıza daha fazla destek vermekte kararlıyız. Girişimcilik destekleri ve kırsal kalkınma hibeleri gibi programların önemli bölümünü kadınların kullandığını görmekten memnuniyet duyuyoruz. Reel sektöre bir de müjde vermek istiyoruz. Hazire garantili kefalet sisteminde 200 milyar liralık kaynakla daha etkin kullanılmasını sağlayacak yeni bir adım attık. Sistemin etkinliğini artırıyoruz. Yeterli teminata sahip olmayan kredibilitesi yüksek olan firmalara yüzde 75 hazine destekli kefalet sağlıyoruz. Kadın kooperatiflerine de 2 milyar liralık da kefalet paketi tahsis ettik."
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise Hazine’nin KOBİ’ler başta olmak üzere 250 milyar TL’lik finansman sağlayacağını duyurdu.
Kredi Garanti Fonu (KGF), Türkiye’de hizmet veren tek kefalet kuruluşudur. Pek çok kamu ve özel şirket ile ortak kefalet faaliyetleri yürütür. Hizmet verdiği kitle bireysel tüketiciler değil; işletmelerdir. Başta KOBİler olmak üzere, kefalet şartlarını taşıyan tüm işletmelere “müteselsil kefil” sıfatıyla destek olur. TOBB, KOSGEB, TESK, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank ve Eximbank Kredi Garanti Fonu’nun ortaklarından bazılarıdır.
Kredi Garanti Fonu KOBİ ve KOBİ dışı işletmelerin teminat yetersizliğini gidererek kredi almalarına yardımcı olmak amaçlı kurulmuştur. Bu sayede küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler ihtiyaç duydukları kredileri alarak yatırım yapabilir.
İşletme sahipleri, işletme ihtiyaçlarını karşılamak, yatırım yapmak, proje yürütmek ya da bir iş geliştirmek amacıyla maddi kayanağa ihtiyaç duyabilir ve ilk olarak bankalara başvurur. Mali durumu iyiyse kredi alabilir ancak kredi tutarları yüksek olduğunda bankalar güvenilir bir kefil ister. KGF, bu noktada güvenilir kefil olarak devreye girer ve işletme sahibi istediği krediyi alır. Bu hizmetten faydalanabilmek için bazı koşulları sağlamak gerekir.
KGF küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri önceliklendirir. Fakat kurumun herhangi bir sınırlandırması yoktur. KOBİ dışı işletmeler de kefalet hizmeti alabilirler. Çiftçiler, serbest meslek grupları, tarım kooperatifleri ve sanatkârlar ile birlikte faaliyet alanı ve sektör fark etmeksizin tüm işletmeler kefalet hizmetinden yararlanabilir.
Kredi Garanti Fonu başvuru şartlarını taşıyan işletmeler, kurumun sunduğu kefalet hizmetinden faydalanarak kredi çekebilirler. KGF ortağı olan bankalardan birine kredi başvurusu yapılırken kefalet desteği alma talebinin iletilmesi başvuru için yeterlidir. Değerlendirme sürecinde banka, garanti fonunun kurallarını göz önünde bulundurarak inceleme yapar.
Kefalet desteği için kurum ekstra bir belge talep etmez, yalnızca bankalara kredi başvurusu yapılırken KGF başvuru formu talep edilir. İlgili form bankaların şubelerinde bulunmaktadır.
Başvuru evrakları:
Kredi Garanti Fonu hakkında daha fazla bilgi için Kredi Garanti Fonu (KGF) Nedir? yazımıza göz atabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.