Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

WEB Tapu Nedir? Nasıl Kullanılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 30.04.2024 Güncelleme Tarihi: 10.05.2024

E-Devlet projelerinden biri olarak bilinen Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi yani TAKBİS pek çok farklı hizmet sunar.

WEB Tapu Nedir? Nasıl Kullanılır?
Bu dijital hizmetlerin yanı sıra WEB tapu hizmetini de sağlar. Ancak pek çok kişi bu hizmetin ne olduğu ve ne gibi faydalar sağladığını merak eder. Peki WEB tapu ne demek? Ne işe yarar ve avantajları nelerdir? Gelin birlikte bakalım.

WEB Tapu Nedir?

WEB tapu; temel bir ifade ile bütün vatandaşların aynı zamanda ticaret sicilinde de kaydı bulunan şirketlerin taşınmazlarını internet aracılığıyla takip edebilmelerini sağlar. Ayrıca taşınmazlarını yönetebilmelerini de fazlasıyla elverişli bir hale getirir.

Normalde sabahın erken saatlerinde başvuru taleplerini oluşturmak ile başlayan bu sürecin devamı söz konusu evrakları Tapu Müdürlüğüne teslim etmek şeklindeydi. Evrakların incelenmesi ve işlemin onaylanmasının ardından da tapu işlemleri genelinde randevunun verildiği günlere kadar sarkardı. Ancak TAKBİS kapsamına dahil edilen WEB tapu hizmeti ile bu başvuruyu internet üzerinden son derece kısa bir süre içinde gerçekleştirmek mümkündür. Bu sayede ilgili evrakların incelenmesinin ardından eğer onay gelirse kişilere iletilecek olan mesajda yazan bilgiler kapsamında evrakların asılları ile randevu gününde imzaya gidilebilir.

Sistem üzerinden ipotek, satış, miras intikali ve buna benzer pek çok tapu işlem başvurusu yapmak mümkündür. Aynı zamanda gerekli olan belgeleri de ilgili tapu müdürlüğüne iletme olanağı mevcuttur. WEB tapu sistemleri sayesinde fiziki şekilde tapu müdürlüklerine gitmeye gerek kalmaz. Bu sistem ile taşınmazlar hakkında işlem yapılmaması yönünde beyanlarda bulunma ya da daha önce bulunulmuş olan beyanları kaldırma olanakları sunulur.

WEB Tapu Ne İşe Yarar?

Tapu Müdürlüğü'ne gitme zorunluluğu söz konusu olmadan internet üzerinden WEB tapu işlemleri için başvuru yapmak mümkündür. Bu noktada gerekli olan tüm belgeler internet üzerinden gönderilebilir. Başvurunun takibi de internet ile yapılabilir. WEB tapu kullanımı temelde şu işlere yarar:

  • Taşınmazlara beyan belirtmeleri konularak sahtecilik gibi kötü girişimlere karşı tedbir alınabilir.
  • Taşınmazların hem tapu senedi hem de tapu kaydı alınabilir.
  • Tapu ve Kadastro harçları ile döner sermaye bedelleri elektronik ortamda kolay biçimde ödenebilir.
  • Taşınmazlar ile ilgili olarak kişilerin bilgilerinin dışında oluşan işlemlerde haberlendirme söz konusudur.
  • Tapu Müdürlüğü’ne fiziki olarak gitmeden taşınmazlara yönelik ipotek, satış, miras intikali ya da benzer işlemler yapılabilir.

WEB tapu uygulama süreçlerinde hata yapılması durumunda sistem, kişileri ikaz eder. Ardından da yapılması gerekenleri belirtir. Uygulama ile tüm işlemler sağlıklı şekilde yapıldıktan sonra kişilerin kendisine randevu saati verilir. Belirtilen saatlerde de kişinin gelip imzasını atması gerekir. Bu sayede işlem biter. Son derece kısa sürede halledilen WEB tapu işlemleri kişilerin hem zamandan hem de fiziksel yorgunluktan kurtulmalarını sağlar.

WEB Tapu Kullanmak için Hangi Belgeler Gerekir?

WEB Tapu sistemi ile işlem yapmak ve sonlandırmak için sisteme giriş yapmadan önce bazı bilgi ile evrakların hazır halde bulundurulması gerekir. İşlemlerin takibinin yapılması ve tamamlanabilmesi için aşağıda yer alan bilgilerin hem doğru hem de eksiksiz olması son derece önemlidir.

  • İşlem yapacak kişilerin e-devlet şifresi olmalı.
  • Gerekli bildirimlerin alınabilmesi için e-posta hesabı bulunmalı. Ayrıca bu adres sistemde de kayıtlı olmalı.
  • Gönderilecek SMS yani kısa mesaj bildirimlerinin alınabilmesi için geçerli telefon numarası girilmeli. Bu telefon numarası sistemde de kayıtlı olmalı.
  • Satıcıya ve alıcıya ait kimlik bilgileri bulunmalı.
  • Birden fazla alıcının olması durumunda alıcıların tümünün pay ya da hisse durumu bilinmeli.
  • Taşınmaza ait DASK poliçesi bulundurulmalı.
  • Taşınmaza ait belediyeden alınmış rayiç bedeli gösteren belge bulundurulmalı.
  • WEB Tapu sistemlerine .jpeg ya da .pdf formatında belge yüklenebilir.

WEB Tapu Nasıl Kullanılır?

WEB tapu sistemi; bir kuruma veya kuruluşa bağlı olunup olunmadığı fark etmeksizin bütün vatandaşların taşınmaz varlıklarının internet üzerinden takibine ve yönetilmesine katkı sağlamayı hedefler. Daha önceki dönemlerde tapu müdürlüklerinde halledilmesi gereken WEB tapu işlemleri son derece yoğun tempo gerektiren aynı zamanda yorucu bir süreçti. Mesai saatleri içinde halledilmesi gereken tüm bu işlemler belgelerin onaylanmasının sonrasında tapu işlemleri için de randevu alınması gerekiyordu. Sonrasında da randevu günü yeniden oraya gidilip tekrardan imza verilmesi gibi işlemler ile devam ediyordu. Üst düzey şekilde geliştirilen bu sistem sayesinde saatler, günler hatta yıllar alan bütün tapu hizmeti işlemleri tek bir panel üzerinden son derece hızlı ve güvenli şekilde halledilebilir.

WEB tapu sistemi kullanım açısından da son derece elverişlidir. WEB tapu sürecinde neler yapılması gereken adımlar kısaca şu şekildedir:

  1. İlk önce WEBtapu.tkgm.gov.tr adresinden sisteme ulaşım sağlamak gerekir.
  2. Bireysel ya da kurumsal girişi yani şirket girişi butonları üzerinden kendi durumunuza uygun olan seçeneği seçebilirsiniz.
  3. WEB tapu sistemini verimli biçimde kullanabilmek için sahip olunan e-devlet şifresinin sisteme girilmesi gerekir.
  4. Sisteme ilk girişte olası bir durumda ulaşım sağlamak adına telefon numarası ve e-posta adresi girilmelidir.
  5. Taşınmaz İşlemleri sayfasından kişiler kendi üzerlerine kayıtlı bütün gayrimenkulleri listeleyebilir. Aynı zamanda gayrimenkuller için harita detayları ya da konum bilgileri gibi detaylara dahi ulaşmak mümkündür. Bunun yanı sıra yüzölçümü veya tapu kaydı gibi detaylara da buradan ulaşım sağlanabilir. Tapuların dijital kaydı bütün detayları ile bu sayfada yer alır.
  6. Başvuru İşlemleri sayfasından diğer tüm işlemlerinizi halletmek mümkündür. WEB tapu randevu sorgulama işlemi de bu sayfa üzerinden gerçekleştirilebilir.
  7. WEB tapu işlemlerini yetki verilen vekil sıfatına sahip kişiler varsa onlar da gerçekleştirebilir. Sisteme ilk giriş sağlandığında sol tarafta kalan Yetki İşlemleri butonunun yönlendirdiği sayfadan Yetki Ver sekmesi işaretlenebilir. Bu sekmeye taşınmazların devrini yapmak üzere avukatın TC kimlik numarası da girerek gerekli yetkiyi verilebilir.

WEB Tapu Üzerinden Hangi işlemler Yapılabilir?

WEB Tapu sistemi üzerinden yapılabilecek pek çok kapsamlı işlem vardır. Bu işlemler kısaca şu şekildedir:

  • Tapu müdürlüğüne gitmeden taşınmazlara işlem yapılmamasına yönelik beyanlar tesis edilir Bu sayede sahtecilik gibi girişimlere karşı da önlem alınmış olur.
  • İnternet üzerinden ipotek, satış, miras intikali ya da buna benzer pek çok tapu işlem başvurusu yapılabilir. Aynı zamanda gerekli olan belgeler internetten tapu müdürlüklerine gönderebilir.
  • Resmi geçerliliği bulunan tapu kayıt örneği, tapu senedi ya da ipotek belgesi gibi evraklar tapu müdürlüklerine gitmeden sistem üzerinden kolay biçimde alınabilir.
  • Tapu sahipleri tarafından taşınmazlara ait tüm bilgiler detaylı şekilde görüntülenebilir.
  • İşlem sahipleri eğer dilerlerse tapu müdürlüklerine gitmeden tüm tapu işlemleri son aşamaya kadar getirilebilir.
  • Tapu maliki kendi taşınmazına ait olan bilgilerin başkaları tarafından incelenmesi için yetki verebilir. Yetki verilen kişi ise kendi e-devlet şifresi ile WEB Tapu sistemine girip yetkilendirildiği taşınmazı sistem üzerinden detaylı şekilde inceleyebilir.

Siz de HangiKredi ile WEB tapu işlemlerinde ihtiyaç duyabileceğiniz ödemeler için kredi destekleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Aynı zamanda tapu masrafları, ipotek detayları ya da merak ettiğiniz pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Taşınmaz alımlarınızda ihtiyaçlarınızı karşılamanızı sağlayacak kredi oranlarını da HangiKredi ile kolayca öğrenebilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

4 Oy

-

5 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Sanal Ofis Nedir, Avantajları Nelerdir? 20.05.2024

    Sanal Ofis Nedir, Avantajları Nelerdir?

  • İnşaat Maliyetleri ve Konut Fiyatları İlişkisi 17.05.2024

    İnşaat Maliyetleri ve Konut Fiyatları İlişkisi

  • Stajyer Ehliyet Nedir? Süresi Ne Kadardır? 17.05.2024

    Stajyer Ehliyet Nedir? Süresi Ne Kadardır?

  • Big Mac Endeksi Nedir? 17.05.2024

    Big Mac Endeksi Nedir?