hangikredi.com

Vadeli Mevduatta Günlük ve Aylık Faiz Farkı Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 12.10.2018 Güncelleme Tarihi: 11.01.2024

Birikim yapmak için başvurabileceğiniz en risksiz yatırım yöntemi vadeli mevduat hesabı.

Vadeli Mevduatta Günlük ve Aylık Faiz Farkı Nedir?
Farklı vadelerle açtırabileceğiniz vadeli mevduat hesabınızda paranız durduğu yerde değer kazanır.

Birikim ve yatırım yapmanın en risksiz yöntemleri vadeli mevduat hesabı ve birikim hesabıdır. Bu iki hesap türü birbirinden farklıdır.

Bankalarda açtırabileceğiniz hesap türleri, faiz konusunda birbirlerinden ayrılırlar. En belirgin farklılık vadeli mevduat hesabı ve birikim hesabı arasındadır. Bu hesaplar arasında günlük faiz ve aylık faiz farkı vardır. Aylık faiz seçeneğinde vadeyi bozmak faiz kaybı yaşatırken günlük faizde böyle bir durum yoktur. Oranları farklılık gösterdiği için kazancınız da değişken olur.

Vadeli mevduat hesabı, bankaya yatırdığınız paranıza belli bir süre dokunmama sözü vermeniz ve söz verdiğiniz süre sonunda paranızı faizi ile birlikte geri almanız şeklinde çalışır. Vadeli mevduat hesabına yatıracağınız para için bankalar size farklı vade seçenekleri sunar. Her vade farklı oranlara sahip olabilir ve istediğiniz vade süresini seçme hakkınız bulunur. Vadeli mevduat hesabı vade sürelerinden bazıları şu şekildedir:

  • 32 gün
  • 46 gün
  • 55 gün
  • 92 gün
  • 181 gün

Vadeli mevduat hesabında paranızın ne kadar değerleneceği seçtiğiniz vadeye göre değişiklik gösterir. Seçtiğiniz vade boyunca paranız banka hesabınızda durur ve bu parayı kullanamazsınız. Vade bitiminde ise faizi ile birlikte paranızı alabilirsiniz. Vade dolmadan parayı çekmek isterseniz, sadece yatırdığınız anaparayı alırsınız ve hiçbir kazanç elde edemezsiniz.

Birikim Hesabı Nedir?

Bankanın sunduğu aylık faiz oranına sahip vade seçeneklerinin yanı sıra bir de günlük faiz oranına sahip günlük hesaplar bulunmaktadır. Pek çok bankada birikim hesabı olarak adlandırılan bu hesap parayı günlük olarak faize yatırma prensibine dayanır.

Birikim hesabında paranız günlük faiz oranları ile değerlendirilir ve bu hesapların en önemli özelliği paranızı istediğiniz zaman çekebilecek olmanızdır. Diğer hesaplarda söz verdiğiniz vade boyunca beklemeniz gerekirken birikim hesaplarında paranızı dilediğiniz zaman, kazandığınız faiz ile birlikte çekebilirsiniz.

Günlük Faiz Hesaplama

Parayı istenilen zaman çekebilmek birikim hesaplarının en önemli özelliği olsa da çoğu bankada faiz oranı aylık vadeli hesaplara göre daha düşük olmaktadır. Bu nedenle birikimlerinizi değerlendirmek üzere bir mevduat hesabı açtıracağınız zaman hangi vadede ne kadar kazanacağınızı hesaplamanızda fayda vardır. Ayrıca bu süreçte paranıza ihtiyaç duyup duymayacağınız da önem arz eder. Aylık faiz oranları ile günlük faiz oranlarını karşılaştırıp sizin için en kârlı hesabı seçmelisiniz.

HangiKredi üzerinden bankaların güncel faiz oranlarını görebilir ve hesaplama araçları sayesinde “Günlük faiz nasıl hesaplanır?” gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Birikim Hesabı İçin En Avantajlı Banka Hangisi?

Aktif olarak hizmet veren bankaların büyük çoğunluğunda vadeli mevduat hesabı olduğu gibi günlük faizle paranızı değerlendirebileceğiniz bir hesap seçeneği de mevcuttur. Paranızı değerlendirebileceğiniz ve günlük faiz veren bankaların sunduğu birikim hesaplarından bazıları şöyledir:

  1. ING e-Turuncu Hesap
  2. Akbank Direkt Serbest Hesap
  3. Garanti BBVA Kolay Birikim Hesabı
  4. Türkiye İş Bankası Maksimum Vadeli Hesap
  5. Enpara.com Birikim Hesabı
  6. Yapı Kredi Bankası Çalışan Vadeli Hesap
  7. Odeabank Oksijen Hesap
  8. QNB Finansbank Kazandıran Günlük Hesap

Birikim Hesabı Faiz Oranları Nedir?

Günlük faiz işleyen bir hesap açtırmadan önce, tercih edeceğiniz bankanın birikim hesabı faiz oranları hakkında bilgi almalısınız. Çünkü her bankada farklı bir birikim hesabı faizi ile karşılaşmanız mümkündür. Birikim hesaplarına işleyen günlük faiz oranları bankalar tarafından belirlenir ve sıklıkla güncellenir.

Birikim Hesabı Nasıl Açılır?

Birikim hesabı açtırmanın pek çok basit yöntemi vardır. Hâlihazırda bir banka ile çalışıyorsanız, mobil uygulama üzerinden birkaç dakikada birikim hesabı açtırabilirsiniz. Bu işlem için internet bankacılığından faydalanabilmeniz de mümkündür. Müşterisi olmadığınız bir bankadan birikim hesabı açtırmak istiyorsanız, çağrı merkezinden ve şubelerden bilgi alabilirsiniz.

Birikim hesabı, bankalardaki mevduat hesapları üzerinden açılır. Bu nedenle öncelikle bir banka hesabına sahip olmalısınız. Banka hesabı açtırmak ile ilgili detaylı bilgi için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

  • İşten Çıkış Kodu Nedir? 30.10.2024

    İşten Çıkış Kodu Nedir?

  • Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir? 25.10.2024

    Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir?