Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 2.08.2020 Güncelleme Tarihi: 8.06.2023

2023 yılında otoyol ve köprü ücretlerine zam uygulanmadı.

Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri
15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden Osmangazi Köprüsü’ne kadar tüm köprülerde, araç çeşitlerine göre fiyatlar değişiyor. 3. köprü ücretleri hakkında bilgi edinmek, otoyol ücretlerini öğrenmek, İstanbul köprü geçiş ücretleri hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz

İstanbul Köprü Geçiş Ücretleri

İstanbul’daki köprü ücretleri en son 2022 yılında zamlandı. Son açıklanan rakamlara göre Osmangazi Köprüsü’nün geçiş ücreti binek araçlarda 184,50 TL, aynı araç sınıfı için Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçiş ücreti 19,00 TL oldu. Aynı zamanda hafif ticari araçların Osmangazi Köprüsü’nden geçişi 295,00 TL, Yavuz Selim Köprüsü’nden geçiş ücretleri de 25,00 TL olarak belirlendi.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü Geçiş Ücretleri

İstanbulluların en çok kullandığı, diğer isimleriyle birinci ve ikinci köprü olarak da bilinen 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün fiyatları tablodaki gibidir. 

Araç Türü 15 Temmuz Şehitler Köprüsü / Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü
Otomobil 8,25 TL 19,00 TL
Hafif Ticari Araç 10,75 TL 25 TL
Motosiklet 3,25 TL 13,00 TL

Osmangazi Köprü Geçiş Ücretleri

Otomobil, hafif ticari araç ve motosiklet dışında 3, 4 ve 5.sınıf araçlar için de yol imkanı sağlayan Osmangazi Köprüsü’nün güncel geçiş fiyatları:

Araç Türü Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti
Otomobil 184,50 TL
Hafif Ticari Araç 295 TL
Motosiklet 129 TL
3. Sınıf Araç (Yolcu Otobüsleri)  350 TL
4. Sınıf Araç (Kamyonlar) 464,50 TL
5. Sınıf Araç (Tırlar) 585,50 TL

Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti

İstanbul’da ulaşımı kolaylaştıran Avrasya Tüneli’nden birçok aracın geçiş yasağı bulunsa da sıklıkla tercih ediliyor. Özellikle acil durumlarda çok fazla tercih edilen tünelden bisiklet, motosiklet, otobüs, kamyon, tır, çekici araç, ikiden fazla aksı olan araç, 5 bin kg ağırlığını aşan araç, tehlikeli maddeye sahip olan araç, yüksekliği 2,8’in üstünde olan araçlar ve yük taşımacılığı için kullanılan N2, N3, O1, O2, O3, O4 cinsi araçlar geçemiyor. Bunun dışında yer alan otomobil ya da kamyonetlerin tek yön geçiş ücreti 53,00 TL, minibüslerin ise 79,50 TL olarak güncellendi. 

Arabanızı yenilemek ya da sıfırdan bir araba almak için ihtiyacınız olan taşıt kredisi ile ilgili tüm bilgileri sayfamızdan kontrol edebilirsiniz.

Otoyolların Geçiş Ücretleri

Otoyol İsmi Giriş Çıkış Bölgesi   Otomobil İçin Geçiş Ücreti  
KGM Anadolu Otoyolu Anadolu(Çamlıca)-Akıncı (Ankara) 47,00 TL
İzmir-Çeşme Otoyolu Seferihisar-Çeşme 7,25 TL
İzmir-Aydın Otoyolu Işıkkent-Aydın Batı 9,50 TL
KGM Çukurova Otoyolları Adana Doğu Alın-Şanlıurfa 29,00 TL
KGM Çukurova Otoyolları Niğde Kuzey-Mersin Alın 26,50 TL
KGM Avrupa Otoyolları Mahmutbey-Edirne 23,25 TL
Gebze-Orhangazi-İzmir Osmangazi Köprüsü-İzmir Çıkış 459,00 TL
Kuzey Marmara Avrupa Otoyolu Çatalca-Fatih 39 TL
Kuzey Marmara Anadolu Otoyolu Kurnaköy-Sevindikli Kuzey 89,50 TL

İstanbul Köprülerinden Hangi Tip Araçlar Geçebilir?

İstanbul’da her sınıftan aracın her köprüyü kullanması ne yazık ki mümkün değil. Hem dağılımın doğru bir şekilde yapılması hem de köprünün dengesinin sağlanabilmesi için özellikle bazı araçların her köprüden geçiş yapması mümkün değil. Yavuz Sultan selim Köprüsü üzerinden tüm motorlu araç sınıfları geçiş yapabiliyor. Fakat 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü için aynı durum söz konusu değil. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçebilecek olan araçların listesini aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz:

15 Temmuz Şehitler Köprüsü Fatih Sultan Mehmet Köprüsü
1. Sınıf Araçlar 1. Sınıf Araçlar
2. Sınıf Araçlar: Yolcu taşıması için geçerli olan M1 ve M2 sınıfı 2. Sınıf Araçlar, kamyonet ve otobüslerin tümü hariç
Servis Araçları (personel, okul, turizm…) Servis Araçları, Karavan, D4 Yetki Belgeli Araçlar
Toplu Taşıma Araçları Toplu Taşıma Araçları
N1 Sınıfı Acil Ambulansı ve Acil Sağlık Araçları KGM İzni ile çalışan kamu kurum ve kuruluşlarının resmi plakalı araçları

Geçiş Ücreti Nasıl Ödenir?

Geçiş ücretleri, araçlarda bulunan OGS ya da HGS cihazlarından otomatik olarak alınır. Köprünün üzerinde yer alan geçiş noktalarından ilerlerken sistem direkt olarak algılar ve bakiyeniz dahilinde ödemeleriniz herhangi bir şeyle uğraşmadan tamamlanır. Bu yüzden aracınızda hangi sistem varsa bakiyelerini belli aralıklarla kontrol etmeniz ve azalma varsa sonradan sorun yaşamamak için eksiği tamamlamanız gerekiyor. 

Geçiş Ücreti Ödenmezse Ne Olur?

Otoyol ya da köprülerden geçişleriniz sırasında HGS ya da OGS sistemlerinizde yeterli bakiye bulunmama durumunda ödeme yapmadan geçmiş olursunuz. Bu yüzden de geçişinizin hemen ardından tespit edilerek adınıza İhlalli Geçiş Bildirimi düzenlenir. Bildirimin elinize ulaşması adına, aracınızı bir park sahasına çekerek gişe istasyon binasına başvurabillirsiniz. Burada bulunan gişe görevlilerinden ne kadar borcunuz olduğunu ve hangi kurumlar üzerinden, ne kadar süre içerisinde ödeme yapmanız gerektiğini bildiren İhlalli Geçiş Bildirimi belgesini alabilirsiniz. 

Hemen önlem almayıp, İhlalli Geçiş Bildirimi üzerinde yer alan ödemeyi 15 günden daha fazla geciktirmeniz durumunda ceza sistemi işlemeye başlar. İlk 15 günün sonunda ödemeniz gereken tutar köprü ya da otoyol geçiş tutarının tam dört katı olarak belirlenir. Bu süreç içerisinde tebligat ücreti, avukatlık ücreti ve başka masraflar yapıldıysa, bunları da sizin ödemeniz beklenir. 

Köprü Geçiş Ücretleri Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Köprü ve otoyolların geçiş ücretleri hakkındaki bilgiyi birçok sayfadan edinmek mümkün. Bunun yanında en güncel ve doğru kaynağa KGM yani Karayolları Genel Müdürlüğü’nün resmi sayfasından ulaşabilirsiniz. Bunun yanında güncel olarak yapılan bildirimler ve haberler doğrultusunda da anlık değişimleri öğrenebilirsiniz.

Aracınızın bu seneki MTV ödemesini gerçekleştirdiniz mi?

Tutar ve ödeme işlemleri hakkında detaylı bilgiye MTV Hesaplama sayfamızdan ulaşabilirsiniz.  

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

8 Oy

-

2,75 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 19.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?