30 Nisan 2018 tarihinde açıklanan Ekonomi Destek Paketi, 18 Mayıs 2018’de 30425 sayılı Resmî Gazete’de duyurulan torba yasa ile yürürlüğe girmiştir.
İçindekiler
Kendi işini kurmak isteyen ve ilk defa çalışma hayatına atılacak olan 29 yaş altı kişilere sağlanan kolaylıklar, genç girişimci desteğinin kapsamındadır. Kendi işini kuracak olan genç girişimcileri gelir vergisi, Bağ-Kur primi ve stopaj gib ek masraflar bekler. Bu destek, kişilerin giderlerini önemli ölçüde azaltır. Konu hakkında bilgi sahibi olan bireyler, genç girişimci desteği nasıl alınır sorusunun cevabını araştırır.
İşletme sermayenizi desteklemek adına kobi kredilerinden yararlanabilir, HangiKredi kobi kredisi sayfasından bankaların kobi kredisi faiz oranlarını inceleyebilirsiniz.
Genç girişimci teşvikleri, şahıs şirketi kuran 29 yaş altı bireylerin vergi muafiyetini kapsar. İlk defa gelir vergisi mükellefi olan bireyler, bu paket sayesinde 3 yıl süre ile yükümlü sayılmaz. Paketin kapsamında Bağ-Kur prim desteği de bulunur. Genç girişimci desteklerinden yararlanma şartlarını taşıyan bireylerin Bağ-Kur primleri 1 yıl boyunca hazine tarafından karşılanır. Bu, kendi işini kurmak isteyen kişilerin yükünü oldukça hafifletir.
Genç girişimci desteği başvurusu ilgili kamu kurumlarına ve kuruluşlarına yapılır. Günümüzde dijital platformların yaygın olarak kullanılmasıyla, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de başvuru yapılabilir. Gerekli şartlar taşındığında, vergi dairesine verilen dilekçenin ardından bir onay belgesi alınır. Bu belgeyi alan genç girişimciler, başvuru dilekçesi ve vergi levhası ile birlikte SGK'ye müracaat etmelidir. Tüm bu işlemlerin ardından kişiye Bağ-Kur ve gelir vergisi desteği sağlanır.
Genç girişimci desteği şartları, ticari hayatının başında olan ve kendi işini kurmak isteyen bireyleri yük altına sokmaz. Bu nedenle ilgili koşulların sağlanması zor değildir. Genç girişimci desteğinin başvuru şartlarının ilki yaş ile alakalıdır. Genç girişimci desteği yaş sınırı 29’dur. Buna ek olarak bireyler, 18 yaşını tamamlamış olmalıdır. Öte yandan bu kişilerin işlerini yasa yürürlüğe girdikten sonra kurmuş olması gerekir. Genç girişimci desteği yalnızca ticari, mesleki ve zirai faaliyetleri kapsar. Bu nedenle kurulacak olan işin niteliği, başvurudan önce göz önünde bulundurulmalıdır.
Genç girişimci desteği başvuru süresi belirli bir tarih aralığı ile sınırlı değildir. 30425 Sayılı Kanun yürürlükte olduğu sürece bireyler başvuru yapabilir. Fakat işe başlama bildiriminin 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre yasal süre içinde yapılmış olması gerekir. İlgili süreç göz önünde bulundurularak işletmelerin gelirleri ve kişilerin sigorta prim başlangıç tarihleri hesaplanır. Bu destekten yararlanmak isteyen bireylerin mali yıl kavramı hakkında bilgi sahibi olması tavsiye edilir.
Genç girişimci desteği teşvik tutarını gelir vergisi ve sigorta primi üzerinden ele almak gerekir. Bu desteğin temel avantajı, vergi ve prim muafiyeti olarak karşımıza çıkar. Genç girişimci desteği vergi muafiyeti geliri 75.000 Türk lirasından daha fazla olan kişiler için geçerli değildir. Şahıs şirketi açanlar, 3 yıl boyunca 75.000 TL’ye kadar olan gelirleri için vergi ödemez. Öte yandan Bağ-Kur desteği de ilgili yasa gereği primlerin alt sınırından verilir. Desteğe başvurulacak olan yılın alt prim tutarı 12 ile çarpılarak merak edilen miktar kolayca hesaplanabilir. Bu desteğin süresi ise 1 yıldır.
Genç girişimci desteği sorgulama işlemleri ilgili kamu kurumlarının web siteleri aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Bu noktada bireyler yüz yüze bilgi almayı da tercih edebilir. Başvuru neticesinde verilecek olan belgeler temin edildikten sonra destek yürürlüğe girer. Bu avantajlardan faydalanan bireylerin desteğin iptal edilmesine ve yasal müeyyide uygulanmasına neden olacak hâllerden kaçınması gerekir. Bu desteğin verilmesindeki temel amaçlar; genç girişimcilere istihdam sağlamak, üretim faaliyetlerini hızlandırmak ve katma değer alanlarını genişletmektir. Dolayısıyla ilgili bireylerin bu bilinçle hareket etmesi gerekir.
İşletmenizin gelir-gider dengesini korumak adına bilmeniz gereken detaylar için İşletmelerde Bütçe Yönetimi içeriğimize göz atabilirsiniz.
Genç girişimci desteği başvurusunda bulunmak isteyen bireylerin öncelikli olarak iligli şartları taşıması gerekir. Kanun maddesinin iyice okunması ve gereken evrakların bu doğrultuda düzenlenmesi önem arz eder. Bu destek şahıs şirketlerini kapsar. Dolayısıyla anonim şirket kurmuş olan ve bu desteğe başvurmayı düşünen bireyler, olumsuz bir yanıt alır. Destek alındıktan sonra dikkat edilmesi gereken hususlar da bulunur. Kişilerin ilgili kanun kapsamında düzenlenmiş faaliyet alanında çalışması ve işi bizzat yürütüyor olması gerekir.
Genç girişimci desteğinden kendi namına çalışan ve 29 yaşından daha küçük olan şahıs şirketi sahipleri yararlanabilir. Buna ek olarak şirketin faaliyet alanı, ilgili kanunun kapsamında olmalıdır.
Aşağıdaki liste üzerinden girişimci desteğinden yararlanabilecek olan kişilerin nitelikleri görülebilir.
Tüm bu ayrıntılar dikkate alındığında ilgili desteğin iş hayatına yeni atılacak olan girişimcilere sağlandığı rahatlıkla anlaşılabilir. Öte yandan tam mükellef yabancı uyruklu gerçek kişiler de bu destek kapsamında sağlanan kolaylıklardan yararlanabilir. Bu noktada genç girişimci desteğinin yalnızca zirai, ticari ve mesleki faaliyetleri kapsadığını da unutmamak gerekir.
İşletmenizi kurarken, işletme giderlerinizi karşılamak için ticari kredi kartlarından yararlanabilirsiniz.
Dünyanın neredeyse her noktasında genç girişimcileri ticari hayatlarında zorlayacak olan pek çok farklı unsur bulunur. Ülkemizde ise kira gideri, sermaye ihtiyacı, sigorta primleri, şirket kurma aşamasında ortaya çıkan harcamalar, stopaj ve gelir vergisi gibi kalemler genç girişimcilerin bütçesini sarsabilir. Bu nedenle ilgili kurumlar üretim faaliyetlerini hızlandırmak ve gençlerin çalışma hayatına atılmasını sağlamak için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Genç girişimci destek paketinin sınırları da bu amaç doğrultusunda çizilmiştir. Bu destek sayesinde kişiler ticari faaliyetlerini yürütürken gelir vergisi yükümlülüklerinden bir süre boyunca muaf tutulur.
Kadın girişimciler ise KOSGEB tarafından sunulan imkânlardan faydalanabilir. Bu konu hakkında fikir sahibi olmak için "KOSGEB Kadın Girişimci Kredisi" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Bu destek kapsamında, sigorta primi de hazine tarafından karşılanır. Önemli gider kalemlerinin arasında yer alan bu unsur ortadan kalktığı zaman girişimciler daha kararlı ve güvenli adımlar atabilir. Hatta genç girişimci desteği kredisi ve benzeri imkânlar da ilgili kurumlar tarafından sunulmaktadır. Özellikle kadın girişimciler, yaptıkları başvuruların sonucunda pek çok avantaj elde edebilir.
Kadınların çalışma hayatına dâhil olmasını daha kolay hâle getiren kredi destekleri hakkında detaylı bilgi edinmek için "Kadın Girişimcilere Destek Kredileri ve Paketleri" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.