B2B, B2C ve C2C terimleri, işletmelerin farklı türdeki ilişkilerini ifade eden kısaltmalardır.
B2B "business to business” ifadesinin kısaltmasıdır. Dilimizde “işletmeden işletmeye” anlamına gelen B2B iş modelinde ürün ve hizmetler son tüketiciye değil, diğer işletmelere satılır. Dolayısıyla şirketlerin ürünlerini ve hizmetlerini kullanıcılar yerine diğer şirketlere pazarlamaya çalıştıkları söylenebilir.
B2B iş modelinde genel olarak doğrudan satış, distribütörler, toptancılar ve e-ticaret ağları gibi satış kanalları üzerinden süreç ilerler. Bu iş modelinde tercih edilen pazarlama yöntemi, son kullanıcıya yönelik uygulanan pazarlama metotlarından daha farklı şekilde gerçekleşir. B2B pazarlama yönteminde genel olarak daha karmaşık ve teknik mesajların kullanıldığı gözlemlenir.
Ham madde ve operasyonel ihtiyaçlar yüzünden doğan iş birliklerinde B2B iş modeline sıklıkla rastlanır. Örneğin mobilya üretimi yapan bir firma ham madde olarak başka bir firmadan ahşap satın alabilir. Aynı şekilde bir firma, kendisinin yeterli olmadığı alanda farklı firmaların hizmetine başvurabilir. Kurumsal iletişim konusunda yetkin kaynağı olmayan şirket, bu alanda farklı bir şirketten hizmet alabilir.
B2B iş modelinin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
İşletmeden işletmeye (B2B) modelinden daha farklı bir yaklaşıma sahip olan B2C modelinde işletme ve kullanıcı arasında bir ilişki kurulur. B2C “Business to consumer” anlamına gelir. B2C açılımının Türkçe anlamı ise “işletmeden tüketiciye” yapılan pazarlamalardır.
B2C iş modelinde şirketlerin hedef kitlesi son tüketicilerden oluşur. Mobilyadan giyime, elektronik cihazdan gıdaya birçok sektörde B2C iş modeline rastlanabilir. Firmalar, son kullanıcılara ürün ve hizmetlerini genel olarak perakende satış mağazaları, e-ticaret platformları ve doğrudan satış kanalları üzerinden sunar. İşletmeden tüketiciye satışın gerçekleştiği bu iş modelinde kullanıcının duygu ve ihtiyaçlarına hitap eden pazarlama yöntemleri kullanılır. Başarılı reklam stratejileri ve gelişen e-ticaret, B2C modeliyle çalışan firmaların elini kolaylaştırır; daha geniş kitlelere satış yapmalarına imkân tanır.
B2C iş modelinin avantajlarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;
Hitap edilen kitle farklı olduğu için B2B ve B2C modelleri arasında doğal olarak farklılıklar bulunur. İşte, B2B ve B2C arasındaki farklar;
C2C ise “consumer to consumer” anlamına gelir; yani, Türkçe’de “tüketiciden tüketiciye” şeklinde ifade edebiliriz. Bu iş modelinde, tüketiciler çeşitli platformlar aracılığıyla birbirini bulur ve kendi aralarında ürün hizmet alışverişi yaparlar.
Tüketicilerin kullandıkları ya da sahip oldukları sıfır ürünleri başkalarına satmaya yardımcı olan dijital pazarlar C2C'nin gerçekleştiği alanlara yönelik güzel bir örnektir. İkinci el eşya alış-satış siteleri, koleksiyon ürünü satış ağları, kiralık eşya ev araç platformları, freelance hizmet alma-satma siteleri de C2C türü ticarete yardımcı olur. C2C modelinde tüketiciler, kullanılmış ürünleri uygun fiyatlara alabilir ve piyasada olmayan bazı ürünlere daha kolay erişebilir.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.